Search | Statistics | User Listing Forums | Calendars | Albums | RSS
Aeromodelarski forum
Aeromodelarski forum ->  Natjecanja -> F1A,B,C,H -> View Thread

You are logged in as a guest. ( logon | register )

Evropsko prvenstvo F1E u Nemackoj
Moderators: Leki

Jump to page : 1
Now viewing page 1 [15 messages per page]
View previous thread :: View next thread
   Natjecanja -> F1A,B,C,HMessage format
 
boca55
Posted 27/9/2008 00:37 (#10365)
Subject: Evropsko prvenstvo F1E u Nemackoj


Veteran

100252525
Location: Beograd
Evropsko prvenstvo u Nemackoj u klasi magnetnih jedrilica ( F1E)

Na put u Nemacku smo krenuli na brzinu bez nekakvih priprema, Steva Janovic sa suprugom Vesnom i moja malenkost . Takmicenje se odrzalo u oblasti pod nazivom Rohn, koja je pod zastitom UNESCO-a i prestavlja rezervat netaknute prirode. Najblizi veci grad je Fulda koji je izuzetno lep grad.
Posle dva dana smo stigli u njihov jedriličarski centar Wasserkuppe gde smo se prijavili za takmicenje koje je prethodilo Evropskom prvenstvu, i smestili smo se u jedan lep seoski motel gde su bili smesteni i organizatori. Posle 30 i neki stepen iz Beograda dosli smo u Nemacku na 6 - 7 stepeni uz veoma jak i hladan severni vetar.
U nedelju je odrzan Berner kup po izuzetno hladnom vremenu uz veoma jak vetar od 6-10 m/sec. Već kod probnih letova videli smo da nam je neophodno da na modele stavimo u teziste, tegove jer su se modeli vracali iza nas i kacili po visokom drvecu. Steva je prvi startovao, model mu je otisao dosta visoko ali je otisao iza ledja i napravio nesto manje od 2 minuta. Ja sam probao da bez tega letim tako sto ću da smanjim razliku uglova ali to nije valjalo i odustao sam od daljnjeg takmicenja. Alan nam je rekao da bez tega ne može i dao Stevi teg od 200 gr. Tada je Steva proleteo i napravio 3 maksimuma za redom i posle 4. starta je bio na 8. mestu. Nazalost posle 4 starta posle udaranja determe mu je otpao teg koga nismo mogli da nađemo. Problem je bilo da se nadje teg, pa smo na model vezali 2-3 bajoneta. Taj peti start je bio slab i Steva je zavrsio na 14 mestu, što je odličan plasman od 54 takmičara koji su učestvovali.
Ja sam imao dva nova modela koje sam trebao da izregliram. U ponedeljak je vetar nastavio da duva pa smo trening pred Evropsko prvenstvo odložili za utorak kada su se takmičili juniori. Taj dan smo iskoristili da odemo u Fuldu i kupimo nekakve flahove , samolepljivu čičak traku i napravimo tegove. I u sredu je duvao vetar ali su na treningu pehovi počeli da nas prate. Prvo je meni model odleteo na drvo i kod skidanja sam imao neka oštećenja. Stevi je model odleteo u šumu i došlo je do loma krila. U jednom momentu smo od 4 modela imali samo jedan ispravan model. Rešili smo da odemo u hotel i na tenane popravimo modele i da po podne ponovimo reglažu. Po podne je vetar malo oslabio i uspeli smo da izregliramo nove modele a stare osposobimo za let. Iako sam imao flop sistem za startovanje, odlučio sam se da ga ne koristim jer je za to trebalo imati više treninga.
Sreda dan Evropskog prvenstva je osvanula lepa i bez vetra, koji se kasnije stabilizovao na 2-3 m/sec. Takmičenje je počelo sa livade koja ide pored sela. Dosta lep nagib ali sa leve strane je selo a sa desne šuma. Treba biti dosta precizan kod podešavanja magneta da model sleti na njivu. U prvom startu smo ja i Steva napravili maksimume - po 4 minuta. Gledali smo druge modele kako padaju po krovovima seoskih kuca i okolnom drveću. Tada je došlo do promene pravca vetra i došlo je do pomeranja starta na livadu čiji je položaj za 90 stepeni ulevo u odnosu na prvu livadu. Bila je sa dosta blažim nagibom od prethodne, mada sa boljom okolinom. Ovo je bilo novo iskustvo za nas startovanje pri ovim nagibom mora biti lagan ili još bolje sa bantomili flop sistemom , ako ga imaš.
Start sa ove livade bio je za mene šok, bacio sam malo jače model koji je zapumpao i krenuo sa pola metra visine iznad livade. Ovako je leteo par stotina metara iznad zemlje i zatim počeo da hvata visinu i nekakvu termiku. Taman je to bilo dovoljno da preleti red drveća i krene drugom livadom i napravi maksimum. Svi koji su gledali ovaj let krstili su se kako je model napravio maksimum. Steva je imao problema kod startovanja jer model je bacao malo ostrije i model je uz pumpanje sleteo.
Treći start je bio dosta siguran za mene a Steva je i dalje imao problema sa startom. Tada su počeli da prilaze neki modelari i počeli da slikaju naše modele. To je bilo zato jer sam zajedno sa Alanom Ru-om i Ivanom Tregerom jedini bio pun posle trećeg starta. Tad me je uhvatila trema.
Četvrti start je nažalost bio koban za mene. Vetar je počeo da duva bočno sa desna na levo sa tendecijom da duva sa leđa. Platio sam dank neiskustvu jer je magnet trebalo pomeriti više u deno. Model le otišao u levo bukvalno uz obod šume i krenuo niz livadu. Kada je model došao u visinu manjeg brdašca došlo je do turbulencije koja je oborila model na zemlju. Katastrofa, samo 59 sekundi i pad sa drugog na 14. mesto. Steva i dalje kuburi sa lošim startovanjem.
Peti star je bio sa vetrom u ledja. Italijani i Rumuni su se pobunili i tražili poništenje četrvrtog starta i pomeranje starta na prvu livadu. Odgovor žirija je bio da se u prethodnom letu napravilo 8 maksimuma i da će se i peti start leteti na ovoj livadi. Išao sam na sve ili ništa probao sam “ flop sistem“ bacanja. Dve sekunde od bacanja sa manjom razlikom uglova. Ovaj start je bio za primer, ali posto je let niz vetar model je preleteo dve livade i udario u brdo sa napravljenih 218 sekundi. Retko ko je napravio maksimum. Steva se popravio sa bacanjem i napravio nesto bolji let ali je „popio“ drvo.
Na kraju je pobedio nas prijatelj svetski prvak u F1D Ivan Treger iz Slovačke, drugi je Alain Roux iz Francuske a treći neki Helmut iz Nemačke. Ja sam zauzeo 12. mesto a Steva 31.
Sve u svemu nismo se obrukali a stekli smo neprocenjivo iskustvo sa ovakvih takmičenja. Model koji sam imao napravljen iz kita Calaudia Bongala pokazao se izvaredan i veoma osetljiv za termiku.
Mislim da bi malo bolje pripremljena reprezentacija sa ovim modelima, mogla da konkuriše za neku od medalja.
Ostvarili smo izvaredne kontakte sa Francuzima, Italijanima i Nemcima kojisu nam obećali da će nam pomagati u daljnjem usavršavanjem u ovoj kategoriji.
Sve u svemu lepo takmičenje gde smo uživali u prelepoj prirodi i druženju sa ljudima dobre volje.

http://i43.photobucket.com/albums/e374/watt1992/IMGP9582.jpg

http://i43.photobucket.com/albums/e374/watt1992/IMGP9589.jpg

Boca


Edited by boca55 27/9/2008 00:42
Top of the page Bottom of the page
Site Sponsormy ad code here...
darijo
Posted 27/9/2008 19:15 (#10367 - in reply to #10365)
Subject: Re: Evropsko prvenstvo F1E u Nemackoj



Elite Veteran

1000252525
Location: Zagreb
Čestitam na plasman obzirom da ste početnici u ovoj malo nam poznatoj kategoriji
Top of the page Bottom of the page
boca55
Posted 28/9/2008 20:35 (#10377 - in reply to #10365)
Subject: RE: Evropsko prvenstvo F1E u Nemackoj


Veteran

100252525
Location: Beograd
Hvala na cestitkama. Nadam se da ce i u Hrvatskoj neko pokrenuti ovu lepu kategoriju. Neki vasi modelari su se vec interesovali za planove. U cilju popularizacije ove kategorije mogu da posaljem meilom svakom ko je zainteresovan par dobrih planova za ovu vrstu jedrilica. Sledece godine ce kod nas biti odrzana dva svetska kupa na Zlatiboru. Bilo bi nam drago da dodju i neki modelari iz Hrvatske , Bosne ili Slovenije.
Top of the page Bottom of the page

Jump to page : 1
Now viewing page 1 [15 messages per page]
Jump to forum :
Search this forum
Printer friendly version
E-mail a link to this thread

(Delete all cookies set by this site)
Running MegaBBS ASP Forum Software
© 2002-2024 PD9 Software