| ||
|
You are logged in as a guest. ( logon | register ) |
Niko niš ne dela Jump to page : < 1 2 3 4 5 6 ... > Now viewing page 1 [15 messages per page] | View previous thread :: View next thread |
Aeromodelarstvo - razno -> Slobodna rasprava o aeromodelarskim temama | Message format |
Dražen |
| ||
Expert Location: Jarun / ZG | pa čak ni neke nove teme na forumu? što je vama ljudi? zašto se Bojan tolko mučio? pa dajte malo života... ----- . fala q_cu i Zaprešić ima Svjetskog Prvaka... . | ||
Site Sponsor | my ad code here... | ||
dfurdi |
| ||
Regular Location: Zadar | Gle, ljudi ti i ne vise po internetu baš zato jer delaju, a i vrijeme je idealno za letenje! | ||
Dražen |
| ||
Expert Location: Jarun / ZG | kaj mene farbaš? pa prošao sam ja te škole... ----- . fala q_cu i Zaprešić ima Svjetskog Prvaka... . | ||
belovic |
| ||
Extreme Veteran Location: Međimurje | kod nas u Međimurju neda se pošteno letjet već tjedan dana, kiša i samo kiša ali zato u radioni "tjuniramo" pile za DP u Bjelopolju Edited by belovic 8/6/2007 00:12 ----- Što je to EPOXY smola? EPOXY smola je materija koja s vremenom zamjeni svu balzu na modelu. | ||
Dražen |
| ||
Expert Location: Jarun / ZG | da mi je čuti kako zvuči tunirani elektromotor... ----- . fala q_cu i Zaprešić ima Svjetskog Prvaka... . | ||
belovic |
| ||
Extreme Veteran Location: Međimurje | Dražen - 8/6/2007 11:27 da mi je čuti kako zvuči tunirani elektromotor... e to nećeš čuti jer na pogonskom setupu u F5J nisu dozvoljene nikakve modifikacije niti preinake... trenutno poliram "Sonaxom" krila od čukca ----- Što je to EPOXY smola? EPOXY smola je materija koja s vremenom zamjeni svu balzu na modelu. | ||
Igor |
| ||
Expert Location: Rijeka | Viš kako smo se svi mrdnuli nakon drugarske kritike | ||
Dražen |
| ||
Expert Location: Jarun / ZG | dobar je strah kome ga je bog dao... ----- . fala q_cu i Zaprešić ima Svjetskog Prvaka... . | ||
Diogen |
| ||
Elite Veteran Location: Gornji Grad-Medveščak | Vidim da je ovaj thread aktivan, pa da postavim pitanje, pogotovo specijalistim za ff (F1B): Čime namazati gumu, glicerin ili ricinus? Naime, napravio sam novi bungee za moju 2m jedrilicu: prva dva bungee-ja sam utrošio nakon 60-tak startova, namazani su bili sa glicerinom, čini mi se da razjeda gumu. Što kažu eksperti ? LP Diogen | ||
Bojan |
| ||
Elite Veteran Location: Zagreb | Nisam expert ali koliko znam, za gumiće (F1B) gumu mažu ricinusom ----- Bojan Stürmer www.aeromodelarstvo.net | ||
zzechner |
| ||
Elite Veteran Location: Sisak, Hrvatska | Diogen - 8/6/2007 21:59 Vidim da je ovaj thread aktivan, pa da postavim pitanje, pogotovo specijalistim za ff (F1B): Čime namazati gumu, glicerin ili ricinus? Naime, napravio sam novi bungee za moju 2m jedrilicu: prva dva bungee-ja sam utrošio nakon 60-tak startova, namazani su bili sa glicerinom, čini mi se da razjeda gumu. Što kažu eksperti ? LP Diogen Glicerinom se ne maze guma za gumenjake, barem koliko je meni poznato. Nisam ekspert, barem ne toliko da bih po tom pitanju imao objektivno misljenje...Pogotovo po ovom pitanju se jos uvijek "lome koplja", nakon "uvodjenja" silikonskih i ostalih ulja.. Uglavnom, cesto izgleda da je stvar trentka, tj. pomodarstva. No, cinjenice su: 1. Gumi je bitna cistoca od mehanickih necistoca, pogotovo prije mazanja, a i tijekom zivotnog vijeka. 2. Izlaganje naprezanjima i suncu definitivno ne pridonosi "zdravlju" gume, dakle ne ocekuj "vjecnu i svemogucu gumu". Osobno, probao sam ricinusovo i silikonsko ulje, "vratio" sam se ricinusu radi vise razloga: komercijalne dostupnosti i zdravstvene komponente... | ||
Dražen |
| ||
Expert Location: Jarun / ZG | ceki, molim te, možeš li pojasniti kolika je razlika na gumenjacima između obične elise i ove bolje, sa promjenjivim korakom? može li se bolji učinak opisati u nekim postocima? ----- . fala q_cu i Zaprešić ima Svjetskog Prvaka... . | ||
zzechner |
| ||
Elite Veteran Location: Sisak, Hrvatska | Pa cuj, neke stvari ces morati i sam zakljuciti. Opcenito, razlika u penjanju modela s nabom koja mijenja korak elisi bi trebala biti velika. Osnovna postavka putanje penjanja se dobiva pravilnim izborom odnosa: velicina koraka / broj okretaja elise, obzirom da je to "jedino" na sto imas utjecaj. Dakle - naba s promijenljivim korakom treba smanjivati korak / povecavati broj okretaja elise u odnosu na slabljenje momenta "gumenog motora". Sve dalje je empirija....o tome se moze samo lamentirati... O postocima se nitko ozbiljan ne bi usudio iznijeti tvrdnje. Svatko ima svoje zakljucke, naravno na osnovi svojih ispitivanja i iskustava. Posjedovanje kvalitetne gume (i odgovarajuca priprema) je oduvijek, pa i danas donosila najznacajnije prednosti. Mozemo zapoceti temu i o tomu kako bi se razlicite gume trebale razlicito i rodirati, no to nas vec vodi u ludnicu! I jos nesto - "nedavno" se letjelo s duljim snopovima koji su imali samo 12/24 niti. Kako se smanjivala dopustena masa gume, preslo se na motore s 13/26 niti. Vec nekoliko godina se leti s 14/28 niti i to je kao pravilo. No, ima modelara koji ispituju motore (a vjerojatno i sluzbeno lete) s 15/30 niti. Kako sve to djeluje na vrijeme rada motora / reglazu u penjanju / prijelaz u planiranje; ne moze se bas donijeti jednoznacan zakljucak... Poz, ZZ P.S. Mozebitno neces biti zadovoljan odgovorom, ali stvari kod "gumenih" stoje tako. Matematickim rijecnikom govoreci, puno je vise varijabli nego jednadzbi, pa nam ostaje puuuno nepoznanica... | ||
Diogen |
| ||
Elite Veteran Location: Gornji Grad-Medveščak | Hvala ekipi na mišljenju o mojoj dilemi ricinus-glicerin. Namazao sam ricinusom i guma nakon cijelog popodneva provedenog na suncu i u travi izgleda još uvijek upotrebljivo. Glicerin ćemo ostaviti za sapune i kozmetiku... LP Diogen | ||
Igor |
| ||
Expert Location: Rijeka | Ovo desno koljeno mi dela probleme a Memorijal se bliži | ||
Jump to page : < 1 2 3 4 5 6 ... > Now viewing page 1 [15 messages per page] |
Search this forum Printer friendly version E-mail a link to this thread |
(Delete all cookies set by this site) | |
Running MegaBBS ASP Forum Software © 2002-2024 PD9 Software | |