| ||
|
You are logged in as a guest. ( logon | register ) |
Popravak serva X31 Moderators: Diogen Jump to page : 1 Now viewing page 1 [15 messages per page] | View previous thread :: View next thread |
Aeromodelarstvo - razno -> Modelarska elektronika | Message format |
Diogen |
| ||
Elite Veteran Location: Gornji Grad-Medveščak | Učesnici 2. Sisačkog elektro-Kupa mogli su vidjeti pad mog 'Fulira' u 6. turnusu - zakazala mi kontrola dubine. Kada sam sve raskopao i stavio na stol - ne mogu vjerovati: servo dubine radi, a kada ga malo nagneš - ne radi! Ovo sam pokazao nekima na Dp, isto nisu mogli vjerovati kako se poznati servo 'ponaša'... Servo je X31, dakle malo lošija verzija D47, serva koji svi hvale i sa kojima nitko od naših takmičara nije imao problema. Danas sam raskopao oba serva iz F5J-N modela i ispravan i neispravan i ovdje prikazujem što sam našao unutra i kako sam popravio. Nadam se da vam neće trebati. Opis slika: 1. jasno se vidi odlemljen kabel za minus, kontakt se je malo-držao , malo ne 2. na drugom 'ispravnom' servu jasno se vide oštećena izolacija žica 3. još jedan pogled na oštećene izolacije Odlućio sam odlemiti stare kontakte, skratiti žice i ponovo zalemiti. Jako pimplav posao, trebalo mi je povećalo i vrh lemila manji od 1 mm. Ustanovio sam da je žice poderalo micanje kabela uz mjesto gdje kabel ulazi u kučište. Zato sam odlućio to mjesto skalpelom proširiti i kablove dodatno fiksirati neoprenskim ljepilom (nikako CAK-om, on ulazi u pore i može blokirati getribu!) 4. lemljenje žica u toku, ipak preporučam prvo zalemiti crvenu-srednju žicu 5. Izgled nakon popravka. Odlučio sam nakon zatvaranja serva preko mjesta gdje kabel izlazi zalijepiti (isto neoprenom) malu krpicu termobužira kako bi dobio neku vrstu zaštite i kabelske uvodnice. Pozdrav, Damir. (odlemljen_minus.jpg) (ostecenje_izolacije.jpg) (ostecene_zice.jpg) (lemljenje_ponovo.jpg) (popravljeni.jpg) Attachments ---------------- odlemljen_minus.jpg (48KB - 583 downloads) ostecenje_izolacije.jpg (47KB - 596 downloads) ostecene_zice.jpg (42KB - 601 downloads) lemljenje_ponovo.jpg (54KB - 569 downloads) popravljeni.jpg (48KB - 637 downloads) ----- Naš hangarčić: http://web.vip.hr/385915861879.vip/Index.html | ||
Site Sponsor | my ad code here... | ||
Daniel |
| ||
Veteran Location: Čakovec | Svaka čast na mirnoj ruci i dobrom oku. Sad bar znamo tko bu mogel popraviti te male micro servače. Si siguran da ta oštećenja na žicama i kontaktima nisu većinom od udara u majčicu zemlju? Upravo je tak izgledala većina serva nakon kreševa, u mojem slučaju. Možda su oštećeni servači posljedica, a ne uzrok pada. Danijel Štefičar | ||
Diogen |
| ||
Elite Veteran Location: Gornji Grad-Medveščak | Daniel - 22/6/2009 20:24 Možda su oštećeni servači posljedica, a ne uzrok pada. Danijel Štefičar Prije starta u 6.turnusu u žurbi sam primijetio da nešto nije u redu sa horzićem, kao da čudno reagira na komandu. No onda je došao signal '10 sekundi do...' i startao sam pa šta bude... i bilo je ! Bio sam visoko u termici i htio sam ga svirati malo niže da ne buljim u sunce i tada je visinac prestao reagirati, a sa smjerom sam ga mogao samo rotirati oko osi. Mislim da sam kablove oštetio kada sam stavljao bateriju, možda? U momentu udarca o Majčicu Zemlju servači nisu izletili iz nosača, ali se baterija nabila na zdrobljeni motor, počela se grijati i to dvoje su jedina šteta, zasada Popravio sam Fulira i servače, danas sam ujutro po kišici lagano letio i ponaša se OK. Nadam se da ću imati više sreće sa tim modelom ubuduće Damir ----- Naš hangarčić: http://web.vip.hr/385915861879.vip/Index.html | ||
Jump to page : 1 Now viewing page 1 [15 messages per page] |
Search this forum Printer friendly version E-mail a link to this thread |
(Delete all cookies set by this site) | |
Running MegaBBS ASP Forum Software © 2002-2024 PD9 Software | |