Sticky Pravila ponašanja na forumu
Bojan
Posted 21/3/2008 00:36 (#6070)
Subject: Pravila ponašanja na forumu



Elite Veteran

100010025
Location: Zagreb

 

Preambula - Pravila ovoga foruma vrijede za sve goste, korisnike, moderatore i administratore. Nepoznavanje pravila nije isprika za njihovo kršenje.

Avatari - Preporuča se da slike avatara ne budu prevelike ili prenatrpane detaljima koji se u smanjenim dimenzijama neće moći vidjeti, ali to ostaje na izbor korisniku. Zabranjeni su avatari uvredljivog sadržaja, pornografski, rasistički, seksistički, ekstremistički i na drugih način neprihvatljivi. Administratori i moderatori će uzimati u obzir kontekst (šaljivost, ironiju) pri procjeni da li je avatar uvredljiv ili ne. 

Nickovi - Pri registraciji na forum, sami izabirete korisničko ime ali ono ne smije sadržavati uvredljive riječi. Registrirati se morate s aktivnom e-mail adresom. Prekrišitelji će biti upozoreni i potjerani s foruma.

Potpisi - U svom profilu možete unijeti tekst koji će vam se pokazivati na dnu poruke. Na taj se tekst primjenjuju sva pravila kao i na ostale dijelove foruma.

Započinjanje teme - Prije započinjanja teme, uvjerite se da istu ili sličnu temu netko već nije otvorio na forumu. Bez razloga duplirane teme će prema potrebi i bez objašnjenja biti premještene ili brisane, ako administratori ili moderatri tako odluče.

Naslovi tema - Moraju imati veze s temom koja se pokreće. Interpunkcijski znakovi umjesto naslova tema, prazni naslovi, uvredljivi naslovi i slično bit će mijenjani ili brisani ili će čitava tema (thread) biti brisana, ukoliko moderatori odluče da je to zaslužila. 

Pravila komuniciranja -  Od forumaša se očekuje da druge forumaše tretiraju s poštovanjem, bez vrijeđanja, psovanja i omalovažavanja. Postovi kojima je isključiva svrha vrijeđanje nekoga biti će brisani, a forumaši koji opetovano krše pravila normalne komunikacije bit će opomenuti i na kraju izbačeni s foruma.
Zabranjeno je vrijeđanje na rasnoj, spolnoj, vjerskoj, političkoj i bilo kojoj drugoj osnovi koja je uvredljiva za pojedinca ili grupe ljudi.
Pokušajte izbjegavati psovke. Naravno, umjereno korištenje običnih psovki u duhu svakodnevne komunikacije neće se sankcionirati. Ukoliko prema procjeni moderatora prevršite mjeru biti ćete na to upozoreni.
Pozitivni zakonski propisi vrijede i ovdje – diskutanti ne smiju kršiti Ustav i zakone RH.

Velika slova - Pisanje postova VELIKIM SLOVIMA nije dozvoljeno i takvi će postovi biti izbrisani. Isticanje pojedinih dijelova unutar posta velikim slovima jest dozvoljeno, ali se savjetuje umjernost i korištenje mozga u takvim prilikama. 

Citiranje (kvotanje) - Od sudionika foruma se očekuje da citiraju s mjerom i uz uporabu mozga. Odgovarate li nekome čija se poruka ne nalazi na kraju teme, uputno je korištenje citata. Dugački citati jednog ili više postova s višestruko kraćim odgovorima ili bez njih nisu preporučljivi i prema vlastitoj procjeni i nahođenju moderatori će ih brisati.

Privatnost - Zabranjeno je na forum postati tuđe osobne podatke kao što su ime i prezime, JMBG, telefonski brojevi, e-mail, adrese stanovanja i slično. Postovi u kojima se objavljuju ovakvi podaci bit će brisani, a oni koji su ih objavili opomenuti ili odmah izbačeni s foruma, ovisno o težini prkršaja i diskrecijskoj procjeni moderatora. 

Privatne poruke i mailovi - Zabranjeno je na forumima objavljivati privatne poruke drugih forumaša i njihove mailove. Takvi postovi će se brisati, a ovisno o težini prekršaji korisnici koji su ih napravili bit će opomenuti ili izbačeni s foruma. 

Spam - Netematsko i tematsko spamanje po forumima je zabranjeno. Namjerna opstrukcija rasprave postanjem besmislenih postova kojima je svrha uništiti diskusiju je također zabranjena i spada pod spamanje. Takvi će se postovi brisati, a ponovljeni prekršitelji izbacivati s foruma. 

Primjedbe na moderatore  - Ukoliko smatrate da vam je učinjena nepravda od strane moderatora ili se nekome dopušta previše ili premalo na forumu, možete se žaliti moderatorima na forumu privatnom porukom. Ukoliko vas odbiju, a i dalje smatrate da ste u pravu, žalite se administratorima. Ukoliko vas i oni odbiju, to je to.

 

Top of the page Bottom of the page
Site Sponsormy ad code here...