Posted 8/6/2007 21:59 (#1061 - in reply to #1047) Subject: RE: Niko niš ne dela
Elite Veteran
Vidim da je ovaj thread aktivan, pa da postavim pitanje, pogotovo specijalistim za ff (F1B):
Čime namazati gumu, glicerin ili ricinus?
Naime, napravio sam novi bungee za moju 2m jedrilicu: prva dva bungee-ja sam utrošio nakon 60-tak startova, namazani su bili sa glicerinom, čini mi se da razjeda gumu. Što kažu eksperti ?
LP
Diogen
Posted 9/6/2007 08:51 (#1065 - in reply to #1061) Subject: RE: Niko niš ne dela
Elite Veteran
Diogen - 8/6/2007 21:59
Vidim da je ovaj thread aktivan, pa da postavim pitanje, pogotovo specijalistim za ff (F1B):
Čime namazati gumu, glicerin ili ricinus?
Naime, napravio sam novi bungee za moju 2m jedrilicu: prva dva bungee-ja sam utrošio nakon 60-tak startova, namazani su bili sa glicerinom, čini mi se da razjeda gumu. Što kažu eksperti ?
LP
Diogen
Glicerinom se ne maze guma za gumenjake, barem koliko je meni poznato.
Nisam ekspert, barem ne toliko da bih po tom pitanju imao objektivno misljenje...Pogotovo po ovom pitanju se jos uvijek "lome koplja", nakon "uvodjenja" silikonskih i ostalih ulja.. Uglavnom, cesto izgleda da je stvar trentka, tj. pomodarstva. No, cinjenice su:
1. Gumi je bitna cistoca od mehanickih necistoca, pogotovo prije mazanja, a i tijekom zivotnog vijeka.
2. Izlaganje naprezanjima i suncu definitivno ne pridonosi "zdravlju" gume, dakle ne ocekuj "vjecnu i svemogucu gumu".
Osobno, probao sam ricinusovo i silikonsko ulje, "vratio" sam se ricinusu radi vise razloga: komercijalne dostupnosti i zdravstvene komponente...
Posted 10/6/2007 09:29 (#1073 - in reply to #1072) Subject: Re: Niko niš ne dela
Elite Veteran
Pa cuj, neke stvari ces morati i sam zakljuciti.
Opcenito, razlika u penjanju modela s nabom koja mijenja korak elisi bi trebala biti velika.
Osnovna postavka putanje penjanja se dobiva pravilnim izborom odnosa: velicina koraka / broj okretaja elise, obzirom da je to "jedino" na sto imas utjecaj.
Dakle - naba s promijenljivim korakom treba smanjivati korak / povecavati broj okretaja elise u odnosu na slabljenje momenta "gumenog motora". Sve dalje je empirija....o tome se moze samo lamentirati...
O postocima se nitko ozbiljan ne bi usudio iznijeti tvrdnje. Svatko ima svoje zakljucke, naravno na osnovi svojih ispitivanja i iskustava.
Posjedovanje kvalitetne gume (i odgovarajuca priprema) je oduvijek, pa i danas donosila najznacajnije prednosti.
Mozemo zapoceti temu i o tomu kako bi se razlicite gume trebale razlicito i rodirati, no to nas vec vodi u ludnicu!
I jos nesto - "nedavno" se letjelo s duljim snopovima koji su imali samo 12/24 niti. Kako se smanjivala dopustena masa gume, preslo se na motore s 13/26 niti. Vec nekoliko godina se leti s 14/28 niti i to je kao pravilo. No, ima modelara koji ispituju motore (a vjerojatno i sluzbeno lete) s 15/30 niti.
Kako sve to djeluje na vrijeme rada motora / reglazu u penjanju / prijelaz u planiranje; ne moze se bas donijeti jednoznacan zakljucak...
Poz,
ZZ
P.S. Mozebitno neces biti zadovoljan odgovorom, ali stvari kod "gumenih" stoje tako. Matematickim rijecnikom govoreci, puno je vise varijabli nego jednadzbi, pa nam ostaje puuuno nepoznanica...
Posted 10/6/2007 11:45 (#1074 - in reply to #1047) Subject: RE: Niko niš ne dela
Elite Veteran
Hvala ekipi na mišljenju o mojoj dilemi ricinus-glicerin. Namazao sam ricinusom i guma nakon cijelog popodneva provedenog na suncu i u travi izgleda još uvijek upotrebljivo.
Glicerin ćemo ostaviti za sapune i kozmetiku...
LP
Diogen
Posted 3/7/2007 12:12 (#1305 - in reply to #1047) Subject: Re: Niko niš ne dela
Expert
imam stari krilo od A1-ice i radim nove uške.
centroplan je presvučen s duplim japancem, a uške bi presvukao sa lightspanom ili nečim sličnim.
da li to hoda.
da li je netko probao presvlačenje sa različitim vrstama presvlake?
----- .
fala q_cu i Zaprešić ima Svjetskog Prvaka...
.
Posted 3/7/2007 12:13 (#1306 - in reply to #1304) Subject: RE: Niko niš ne dela
Expert
igor1 - 3/7/2007 12:11
Ja bi trenirao popodne na Grobniku ali mi nema tko puštati a dvojku
ja idem sutra za opatiju, pa ti mogu asistirati 2 sata.
u opatiji je neka prezentacija putovanja na Tenerife.
možeš samnom ak si zainteresiran. ----- .
.
Posted 3/7/2007 12:51 (#1310 - in reply to #1047) Subject: Re: Niko niš ne dela
Expert
to imaš u ribičkim dučkasima, samo nesmije biti za velke ribe, jer nije precizna...
bilo bi idealno do 10-12 kila. bilo je u ribomaterijalu, danas valjda kod privatnika... ----- .
.
Posted 3/7/2007 12:52 (#1311 - in reply to #1047) Subject: Re: Niko niš ne dela
Expert
za kmocha je pila spremna , ovo mi je rezerva za slučaj da mi bombinjo otme onog kojeg sam si bezecao... ----- .
.
Posted 3/7/2007 13:20 (#1313 - in reply to #1312) Subject: Re: Niko niš ne dela
Expert
pa složi nešto, nabavit ću ti cijev od karbona. ili ćeš i to od balze?
a smreka je iz Generalskog stola ili iz švagija? ----- .
.
Posted 3/7/2007 17:13 (#1320 - in reply to #1305) Subject: Re: Niko niš ne dela
Expert
Dražen - 3/7/2007 12:12
imam stari krilo od A1-ice i radim nove uške.
centroplan je presvučen s duplim japancem, a uške bi presvukao sa lightspanom ili nečim sličnim.
da li to hoda.
da li je netko probao presvlačenje sa različitim vrstama presvlake?
Posted 3/7/2007 17:17 (#1321 - in reply to #1310) Subject: Re: Niko niš ne dela
Elite Veteran
Dražen - 3/7/2007 12:51
to imaš u ribičkim dučkasima, samo nesmije biti za velke ribe, jer nije precizna...
bilo bi idealno do 10-12 kila. bilo je u ribomaterijalu, danas valjda kod privatnika...
DMT Scorpion na križanju Heinzelove i Zvonimirove. Nisu jeftini, ali ima svega, čak i kevlara i one sintetske 'špage' koja se ne isteže kada startaš. ----- Naš hangarčić: http://web.vip.hr/385915861879.vip/Index.html
Posted 3/7/2007 17:53 (#1323 - in reply to #1047) Subject: Re: Niko niš ne dela
Expert
jel to onaj ribički?
tamo ima flaksa na kilometre... mislim da je najviše 800 met. u komadu
a za špagu možeš probat ribarski konac - garantirano se ne isteže, jedino kad se zapetlja - moš ga bacit...
krešo, mislim da ti jedan knips već fali... ----- .
.
Posted 3/7/2007 22:22 (#1330 - in reply to #1047) Subject: RE: Niko niš ne dela
Expert
26,99 f =ca.270 kn.Špula je 250 m.znači 1m. je ca.1,16 kn.Ili se možda varam,ako ne,onda je jako jeftino.Jedino je pitanje bi li ti bilo ok za visoki start F1A. Ako imaš uzorak te sajle,volio bi ga vidjeti na Kmochu.Živo me interesira
Posted 3/7/2007 23:16 (#1333 - in reply to #1047) Subject: Re: Niko niš ne dela
Extreme Veteran
Imam ja što sam kupio baš u tom dučanu, i na Pusti sam ju izmjerio na 5 kg. I ne petlja se, samo što je zelena, ali postoji i žuta, trenutno nisu imali, odnosno imali su jako debelu. Koju sam točno uzeo neznam, ali je bilo na velikom kolutu i odmotali su mi 55 m, a kasnije se ispostavilo da je 65, tak da imam nekaj viška
Posted 3/7/2007 23:54 (#1335 - in reply to #1330) Subject: RE: Niko niš ne dela
Elite Veteran
igor1 - 3/7/2007 22:22
26,99 f =ca.270 kn.Špula je 250 m.znači 1m. je ca.1,16 kn.
Imam 20 metara 0,4 za one sajlice u modelu. MOže se dobiti u rinfuzi na metre, ali onda je metar 1,5 kn. Zelena boja se lako sakrije u travi, ne valja, žutu mi nisu pokazali, iako sam vidio da ljudi startaju sa takvom i lijepo pračkaju model. 0,4 je deklarirana na 18 kg, malo je krta - nije savitljiva kao poliamidni flaks što je dobro jer se neće zaplesti.
Alternativa bi bila kevlar, pletenica bakrene bolje odličnih svojstava i 5 metara je oko 35 kuna. Ako netko želi potrošiti bogatstvo za visoki start onda: http://www.fishing4u.nl/shop/N_frame.html?http://www.fishing4u.nl/s...
ili www.spro.de
LP
Diogen ----- Naš hangarčić: http://web.vip.hr/385915861879.vip/Index.html
Posted 4/7/2007 08:26 (#1338 - in reply to #1333) Subject: Re: Niko niš ne dela
Expert
h.kreso - 3/7/2007 23:16
Imam ja što sam kupio baš u tom dučanu, Koju sam točno uzeo neznam, ali je bilo na velikom kolutu i odmotali su mi 55 m, a kasnije se ispostavilo da je 65, tak da imam nekaj viška
ako imaš 65 metri, onda ti je to za dvije sajle; donji dio ti može biti i flaks 0,9 - neće utjecati na brzinu sajle, najveći otpor daje vršni dio...
----- .
.
Posted 7/7/2007 14:49 (#1355 - in reply to #1354) Subject: RE: Niko niš ne dela
Elite Veteran
igor1 - 7/7/2007 14:18
Popodne kad se malo smiri sunce,pravac Grobnik!Treba se spremati za "Kmoch-a"
Danas prijepodne bilo je lijepe termiku u kanalu Sava-Odra, čak smo pogodili i sajlu dalekovoda - srećom da je bilo sa otvorenom DT ----- Naš hangarčić: http://web.vip.hr/385915861879.vip/Index.html
Posted 7/7/2007 22:07 (#1358 - in reply to #1047) Subject: RE: Niko niš ne dela
Expert
Jesam ja,priznajem.Došao sam na Grobnik nakon mjesec dana pauze;malo vjetra ,termika i nisam uspio izvuči iz zaokreta......otpustio sajlu a model pras u pistu imam posla ovaj vikend.ZahvaljujemOmiju koji mi je donio komad bijelog japanca nakon havarije na Krki kad sam imao sudar s drugim modelom na sajli i kad mi je skrpao ušku dok si reko kex Da nije tog japanca,upitna bi bila moja nazočnost na Memorijalu
Posted 7/7/2007 23:41 (#1359 - in reply to #1358) Subject: Re: Niko niš ne dela
Expert
pa imam ti ja pol kile japanca, kaj ne veliš??
(da samo znaš kolko je to..)
danas sam vidio gavrana kako se zaletio u jumbo plakat pored ceste i točno sam pomislio - da nije netko nešto skršio...
dobro kažu stare babe da ne valja otvarati kišobran u zatvorenom prostoru... ----- .
.
Posted 9/7/2007 09:20 (#1378 - in reply to #1373) Subject: Re: Niko niš ne dela
Elite Veteran
Dobro, a sada za 'istač': Stvarno se negdje može trenirati na Jarunu? Pa gdje tamo ima dovoljno velika livada i da ti klinci i peseki ne razdapaju modele?
Otkada smo dobili cipelu na Lučkom, tiskamo se po Kanalu sa glodavcima, krivolovcima i para-moto i ostalim gliderima
Posted 9/7/2007 11:39 (#1383 - in reply to #1381) Subject: RE: Niko niš ne dela
Elite Veteran
igor1 - 9/7/2007 10:03
Šta je Lučko privatno letilište
Postavljena je ograda, a to nikako ne odgovara za FF. Jedan mora biti izvan 'žice', a drugi unutar, uvijek tako kada ne znaš na koju će stranu model sletjeti. A ako pogodi ogradu... već sam razbio jednu ušku na ajedinici. ----- Naš hangarčić: http://web.vip.hr/385915861879.vip/Index.html
Posted 9/7/2007 13:48 (#1387 - in reply to #1385) Subject: RE: Niko niš ne dela
Elite Veteran
Dražen - 9/7/2007 12:43
igor1 - 9/7/2007 10:03
Šta je Lučko privatno letilište
pitaj Banditića šta je lučko...
damire, na jarunu se nije trenirao ff...
Gledao sam i čudio se jer se povoljna livada na Jarunu ne vidi niti na GooglEarth...pa se upitah gdje se može..
Mi ponekad odemo na Cmrok, tek toliko da ih malo regliramo bacanjem iz ruke da vidimo da li možda pumpa, skreće ....
osim što je livada mala pa smo već i sa drveća skidali modele najveći problem su peseki, jer svaku livadu u gradskom parku vlasnici pasa doživljavaju kao jedan veliki Wc. Kada vodiš tamo malenog klinca na igranje, moraš ga imati -na lancu- jer neki drugi - nisu na lancu-! A o šarenim modelima koji lete naokolo i 'iritiraju' peseke da i ne pričam
LP,Diogen. ----- Naš hangarčić: http://web.vip.hr/385915861879.vip/Index.html
Posted 9/7/2007 18:31 (#1388 - in reply to #1387) Subject: Re: Niko niš ne dela
Expert
kad već šaraš po google earthu, pogledaj livadu na potezu od sv.nedjelju do samobora, sjeverno od betonske ceste... mislim da je to trenutno najbliža livada s koje bi se mogao startati FF. pitanje je samo kolko je visoka trava i čija je zemlja... ----- .
.
Posted 9/7/2007 18:32 (#1389 - in reply to #1388) Subject: Re: Niko niš ne dela
Expert
mislim da je to i bio sportski aerodrom prije lučkog. još prije dvadesetak godina sa ceste se vidio neki hangar... ----- .
.
Posted 9/7/2007 19:19 (#1391 - in reply to #1047) Subject: RE: Niko niš ne dela
Expert
Rasklimana uška zalijepljena,zmrdana rebra vračena na mjesto,sve presvučeno japanom(s donje strane duplo)izlakirano.Zahvaljujuči tropskim vručinama sve se brzo sušilo osobito lak.
Posted 9/7/2007 21:48 (#1394 - in reply to #1388) Subject: Re: Niko niš ne dela
Elite Veteran
Dražen - 9/7/2007 18:31
kad već šaraš po google earthu, pogledaj livadu na potezu od sv.nedjelju do samobora, sjeverno od betonske ceste... mislim da je to trenutno najbliža livada s koje bi se mogao startati FF. pitanje je samo kolko je visoka trava i čija je zemlja...
Nezgodno je to što je na tom dijelu GooglEarth u slabijoj rezoluciji pa se ne vide bitni detali: ima li izgrađenih objekata i slično. Koliko se sjećam te livade, ona je južno od ceste i trava je dosta visoka. No, pravi je problem što je ledina puna raznovrsnog grmlja, veličine i do nekoliko metara. Jedan poznati zmajar je na njoj prije par godina polomio rebra sletjevši u grmlje. Na toj livadi je i prije II. sv. rata bio mali aerodorom i sa automobilom su potezali jedrilice u zrak, tako se barem sjećao moj stari i njegovi kompanjoni. Lučko je izgrađeno , mislim, tokom rata, a to letjelište kod Sv. Nedjelje je napušteno, tako ispada.
I tako nam se FF u Zagrebu i okolici svodi na to da namjestiš knips na 45 sekundi i nadaš se da nebu otišao predaleko, pa onda ako nema vjetra, lagano povečavaš vrijeme...
LP,Diogen ----- Naš hangarčić: http://web.vip.hr/385915861879.vip/Index.html
Posted 13/7/2007 14:57 (#1415 - in reply to #1413) Subject: RE: Niko niš ne dela
Elite Veteran
igor1 - 12/7/2007 22:40
Danas je bio predivan trening na Grobniku.Vjetar 3-4m bez turbulencije,termike ko u priči Letilo se do 20h
A mi smo vježbali u Kanalu: povremena termika, a onda je 'usisalo' ajedinicu prema gore, jedva smo je vidjeli. Sa aktiviranim DT je padala dole točno 76 sec (mjerio sam), več smo mislili da će otplivati. Pala je iza grmlja iz kojega je izjurila srna, uplašili se oboje, ludilo od dana za ljubitelje FF-a. ----- Naš hangarčić: http://web.vip.hr/385915861879.vip/Index.html
Posted 13/7/2007 15:22 (#1417 - in reply to #1416) Subject: RE: Niko niš ne dela
Elite Veteran
igor1 - 13/7/2007 15:08
Pazite da vam ne zbriše prije Kmoch-a Možete li mi objasniti gdje je taj "Kanal" gdje trenirate.
Kanal Sava-Odra. Ima puno glodavaca, a to znači i jastrebova koji odozgo vrebaju plijen, pa kada ga vidiš iznad sebe kako kruži u termici, odmah vučeš flaks
Ubaciti koordinate u maps.google.com ili GooglEarth za mjesto gdje mi 'centriramo termiku' :
45°43'37.55'' N 15°56'25.01'' E
Posted 14/7/2007 21:53 (#1427 - in reply to #1047) Subject: RE: Niko niš ne dela
Expert
Treniralo se i danas do zalaza sunca.Oko pet i pol se malo smirilo...inače ranije je jako toplo i velika turbulencija, tako da treba imati dobro ubrzanje u nogama kad krene na sajli niz vjetar
Posted 15/7/2007 08:21 (#1432 - in reply to #1427) Subject: Re: Niko niš ne dela
Expert
a na lokacili zaprešić - brdovec proizvodnja mašine za mjerenje dužine sajle bila je u punom jeku.
kako je poznato, tu mašinu je potrebno postaviti na svaku WC tekmu, a ova je svakako od modernijih...
ima automatsku rolicu, digitalnu sirenu, a ni akumulator neće biti mačji kašalj...
sama konstrukcija je od najkvalitetnijeg čelika.
----- .
.
Posted 15/7/2007 09:31 (#1433 - in reply to #1427) Subject: RE: Niko niš ne dela
Elite Veteran
igor1 - 14/7/2007 21:53
Treniralo se i danas do zalaza sunca.Oko pet i pol se malo smirilo...inače ranije je jako toplo i velika turbulencija, tako da treba imati dobro ubrzanje u nogama kad krene na sajli niz vjetar
Dakle može se povući paralela Grobnik-Kanal: ista situacija i kod nas, vruče i bez oblaka, jedina indikacija ptice u stupu, vrtloženja iznenadna, tri puta sam bio na -4 metra do zakucavanja, samo 2 max-a
Bojim se da ne bude novih bodova za KH na 'Vilimu'.
LP,Damir ----- Naš hangarčić: http://web.vip.hr/385915861879.vip/Index.html
Posted 21/8/2007 18:34 (#1666 - in reply to #1047) Subject: Re: Niko niš ne dela
Expert
evo, već je 21. 08, godišnji su pri kraju, dolazi jesenski dio natjecateljske sezone; baš me zanima očemo li vidjeti nešto novo na tekmama... (?) ----- .
.
Posted 24/8/2007 20:54 (#1722 - in reply to #1047) Subject: RE: Niko niš ne dela
Expert
A je ,je.Bilo je dobro.Lagano jugo.Trebalo je sve opet naštimati.Najviše sam se borio s travom i nekim tvrdim "cviječem" gdja se sajla stalno motala za vrijeme valcanja, tako da sam gotovo više gledao dolje nego gore .Uglavnom Sija leti dobro i nije se ništa skršilo Inače,na Grobničkom polju su pripreme za neku manifestaciju "Street Race"(?)sve je ograđeno,šatori su postavljeni a sve če se odvijati po ps.s.-u(poletno -sletnoj stazi).Obično je nakon takvih "fešta"ostajala hrpa smeča i stakla Vidjet ćemo kako će biti ove godine
Posted 24/8/2007 21:19 (#1724 - in reply to #1722) Subject: RE: Niko niš ne dela
Elite Veteran
Dobro da je tako prošlo. I mi nešto radimo, ja i Andrija dovršavamo još jednu njegovu ajedinicu. To je klasićna konstrukcija, jedino je tailboom od karbonske strelice. I kao za inat: lijevo krilo prije presvlaćenja 36 grama, a desno 38, !
Kada dođe folija, na svaku stranu po još 2 grama. LP,Diogen ----- Naš hangarčić: http://web.vip.hr/385915861879.vip/Index.html
Posted 24/8/2007 21:47 (#1727 - in reply to #1726) Subject: RE: Niko niš ne dela
Elite Veteran
igor1 - 24/8/2007 21:41
Ima kakva tekma za A jedinice ubrzo?
16. rujna u Čakovcu jedna za Kup hrvatske. Izlazimo sa četiri Alphe13 i jednim Matjažem za rezervu. Flota nam je dakle na razini XX stoljeća
Ako navratiš, možda nagovorimo i Draža ! Purgeri vele poslovicu: 'J...š čovjeka kaj se nagovoriti neda!'
Posted 5/9/2007 09:16 (#1839 - in reply to #1833) Subject: RE: Niko niš ne dela
Expert
danas na zavižanu sunce...
Ante čisti snijeg i čeka naftu...
prošle zime nafta ostala u krasnom, založio cijelu drvarnicu.. ----- .
.
Posted 5/9/2007 09:47 (#1840 - in reply to #1839) Subject: RE: Niko niš ne dela
Elite Veteran
Još nije vrijeme za Coupe d'Hiver. Nego Igor, da li si presvukao ona krila iz Bjelopolja, pa se možda vidimo u Čakovcu?
Posted 5/9/2007 17:21 (#1851 - in reply to #1047) Subject: RE: Niko niš ne dela
Expert
Ne nisam niš delao po tom pitanju tako da neću tako skoro sa A1 ali hoču sigurno i to me jako veseli Momentalno,radim kutiju za modele(napokon) a za vikend me čekaju majstori i šalovanje tako da ću morati preskočiti ovu Sisciju .Inaće ,moj come-back u FF nakon dugogodišnje apstinencije je bio baš prošle godine na Sisciji.Bilo je pakleno,skoro sam izgubio model,pa sebe pa....Ali eto,uz svesrdnu podršku Lekija koji je imao živaca i razumijevanja...Evo slike sa "priprema"
Posted 14/9/2007 12:14 (#2000 - in reply to #1047) Subject: RE: Niko niš ne dela
Expert
Jedva sam našao bravice.Sprijeda idu malo jače na preklop(imaju mog.podešavanja)i bočno manje,također na preklop.Šarnir će biti klavirski.Evo malo gradnje u radionici (kuhinji)
Posted 23/9/2007 17:36 (#2182 - in reply to #2000) Subject: Nedjelja na Kanalu.
Elite Veteran
Danas je FF juniorski tim MAK Trešnjevka trenirao na Kanalu. Vjetra i termike dovoljno, a imali smo i sreće: jedno manje oštećenje, svi su modeli pronađeni, a jedan je u DT-u padao preko pet minuta, jedva smo ga vidjeli mi koji smo pošli za njime. Da nam je više ovakvih dana...
LP,Diogen
Posted 10/10/2007 21:05 (#2463 - in reply to #2461) Subject: Re: Niko niš ne dela
Expert
to je crni knauf za zvučnu izolaciju, na to ide ljubičasti pliš da se stamov i titov osječaju ko doma... ----- .
.
Posted 14/10/2007 13:22 (#2543 - in reply to #1047) Subject: Re: Niko niš ne dela
Elite Veteran
Zaboravio sam ti poželjeti puno sreće i uspjeha sa tim modelom. Zal nije istina što sam ti govorio " poskupi malo popravke zube da žena ne zna, pa ćeš kupiti modele ". Još jednom od srca ti želim puno sreće i uspjeha sa njim
Posted 24/11/2007 21:34 (#3496 - in reply to #1047) Subject: Re: Niko niš ne dela
Expert
Ja ,ja ok je ,,meni moš svašta reć ,,, zezamo se !!!!!! nego vidim tu okolo malo se prepirete
oko bodova, dozvola, rang lista itd. Pa nemojte ljudi, počinjeta mi lagano ličiti na jednu Vašu
jugozapadnojugoistočnosjeverno od hr,,nečemo je imenovat ali na vašu radost ta je država
danas u Sarajevu imala zajednički sastanak obe mod. komisije, sa obečavajučim pomacima na bolje
a sve zbog onog "mog čuvenog pisma ""
ma ja se nebih mešal,,,,,svako dobro i Vama i nama !!!! -----
Posted 24/11/2007 22:43 (#3508 - in reply to #1047) Subject: Re: Niko niš ne dela
Expert
He He ,,malo diplomatska malo prosvjedna a imala je učinka !
Što je i bio cilj .Možda smo blizu cilja ,sve su prilike,,. Vise nije
do mene ,nit je i bilo. mi smo se nešto dogovorili,,,sad su ""šefovi "" na potezu.
Posted 27/11/2007 13:18 (#3600 - in reply to #1047) Subject: Re: Niko niš ne dela
Expert
Obavještavam Cjenjani publikum da je opklada dogovorena :::
Gajba pive propisno ohlađena u obližnjem potoku, stim da je gubitnik
pješice donese iz (ne tako obližnje )prodavnice
ps. povedi i pomočnika,,,,lakše je nosit udvoje -----
Posted 28/11/2007 09:48 (#3644 - in reply to #1047) Subject: Re: Niko niš ne dela
Expert
A čuj ,most je daleko,, a Bruce je pop,,,io nakon par dana.
neko je bronzu pretvorio u lovu !!! Pametno
A ja sad odo tamo gdje če se gajba otvarati da napravim koji start,,
jer nisam odavno. Skoro sam zaboravio kako se to radi !!!!!''''???????????: -----
Posted 3/12/2007 14:54 (#3774 - in reply to #1047) Subject: RE: Niko niš ne dela
Extreme Veteran
Soniboj,šta se buniš, uživaš i surfaš dok "Švabe" rade na tome da te propuste dalje ?!Da nisi na granici kakvoj,ako si prazan ne vidim problem,sem ako nisi kakvih modela povoljnih našao pa "poćero" ovamo !?
Posted 5/12/2007 13:20 (#3838 - in reply to #3774) Subject: RE: Niko niš ne dela
Expert
hari - 3/12/2007 14:54
Soniboj,šta se buniš, uživaš i surfaš dok "Švabe" rade na tome da te propuste dalje ?!Da nisi na granici kakvoj,ako si prazan ne vidim problem,sem ako nisi kakvih modela povoljnih našao pa "poćero" ovamo !?
Pozdrav Hari !! Ma čuj ,za ovu lovu surfo bi ja i čeko švabe 3 dana, a na granici sam samo sa
živcima , pogotovo kad vidim danas jedan "" fuj "" post od nekog tzv. modelara,, u jednoj drugoj rubrici.
A "poćero" ti nisam ništa od modela, bar ne ovim mojim u Mostaru , jer i kad sam i donosio oni to neznaju sastavit,
jer su isto tako ,,tzv. ,,,, pa onda ih prodaju po forumima !!
Ako tebi ili bilo kom drugom, pravom modelaru šta treba javi,,budemo se snašli nekako,, ima na mojoj "ruti"" nekoliko prodavnica !!
Ustvari ja ti u zadnje vrijeme " poćeram " ono što štari nemogu a juniori nebi smjeli "još" !!!! -----
Posted 5/12/2007 19:39 (#3851 - in reply to #3849) Subject: RE: Niko niš ne dela
Extreme Veteran
Auuu Sony,šta si fotki stavio opterećuješ ovaj forum,ali fino je vidjeti i "slikom" šta se radi u MO !A modeli,znam ja da se ti krpaš kao i ja,ništa s ničim ?
Posted 16/12/2007 19:55 (#4141 - in reply to #1047) Subject: Re: Niko niš ne dela
Expert
Pozdrav drustvu iz Hanovera ! Ovdje na forumu izgleda niko nis ne dela,,, dok se ja patim da zaradim,,
za novi kamion,,, 3-4 penjaca,, jahticu,,,, -----
Posted 12/1/2008 15:05 (#4554 - in reply to #1047) Subject: Re: Niko niš ne dela
Elite Veteran
Sony javlja da je na ruti do Hannovera, pa kada nađe webcaffe, javiti će se. Usput, zastao je kod nas u ZGB i uveselio naše juniore literaturom i nekim materijalima. E, to ti je čovjek: ne poznaje te,a pomaže ti da odeš u modelarstvu nekoliko koraka naprijed.
LP. Diogen ----- Naš hangarčić: http://web.vip.hr/385915861879.vip/Index.html
Posted 21/1/2008 21:24 (#4721 - in reply to #4694) Subject: Re: Niko niš ne dela
Elite Veteran
h.kreso - 20/1/2008 17:55
Ljepo je vrijeme, pa smo malo izveli modele na svjež zrak
I mi za weekend uživali u parkfly-ingu.
Za one koji nisu probali, parkflying se sastoji od:
-izbjegavanja drveča, grmlja, psećih nagaznih mina, nestašne djece i njihovih roditelja ....
-odgovaranje na pitanja: -'Da li se to može kupiti u Pevecu'?; 'Izgleda mi kao da sa njime neko upravlja'?; .....
-obavezno sletiti u ruku ili što bliže da vam model ne završi u raljama razdraganih kućnih ljubimaca koje vlasnici drže bez kontrole
-razračunavanja sa vlasnicima gorenavedenih kada vam dohvate model 'Nemate pravo ovdje letiti te vaše igračke' - dogovor na to je: 'Prema Pravilniku o držanju pasa učinili ste prekršaj iz članka 15, točka 2. za što je zapriječena prekršajna kazna od 1500 do 5000 kuna jednokratno - taj blef uz ozbiljno lice ponekada uspjeva
-pranja 'mirišljave' obuće, jer sigurno ste ga nehotice ugazili
Na kraju ste ipak zadovoljni jer ste bili na svježem zraku (i ako model nije imao slijetanje na drveće ili u ralje)
Posted 21/1/2008 21:52 (#4724 - in reply to #1047) Subject: Re: Niko niš ne dela
Expert
razračunavanja sa vlasnicima gorenavedenih kada vam dohvate model 'Nemate pravo ovdje letiti te vaše igračke' - dogovor na to je: 'Prema Pravilniku o držanju pasa učinili ste prekršaj iz članka 15, točka 2. za što je zapriječena prekršajna kazna od 1500 do 5000 kuna jednokratno - taj blef uz ozbiljno lice ponekada uspjeva
-pranja 'mirišljave' obuće, jer sigurno ste ga nehotice ugazili
Može to i drukčije !! Priljepiš Đukeli jednu ""šofersku""
a onda gazdarici ponudiš isto jedan ""šoferski ""
i rješen problem !!
((onako kulturno,,,nemora svako čuti !!))
Posted 28/1/2008 10:38 (#4867 - in reply to #4866) Subject: Re: Niko niš ne dela
Elite Veteran
sony - 28/1/2008 09:57
OOOOoo luzeri,,,,,,,,,,,,, pozdrav iz Hanovera,, radi li ko sta !????
Radi se i trenira i ovaj vikend. Neš' vjerovat Sony ,opet sam imao problema sa psima lutalicama. Ovaj puta nije stradao vertikalac, nego moj đemper, spasila me kederica za vjetar. Javi kada prolaziš kroz Zgb, imam nešto za tebe ...
Posted 30/1/2008 11:43 (#4919 - in reply to #1047) Subject: Re: Niko niš ne dela
Expert
Ej Diog,,, sad sam prolazio ,,jučer i bio sa Darijom, donio mu malo loze,,dobra je sa 20% ricinusa i par kapi Nitro metana,,, može i motore palit ""na nju ""
A da ti nebi strado opet đemper ini šta drugo "u blizini ,,mogu ti posudit sigurno sretstvo ,,TT762 ,,protiv djukela -----
Posted 30/1/2008 14:27 (#4924 - in reply to #4919) Subject: Re: Niko niš ne dela
Elite Veteran
sony - 30/1/2008 11:43
Ej Diog,,, sad sam prolazio ,,jučer i bio sa Darijom, donio mu malo loze,,dobra je sa 20% ricinusa i par kapi Nitro metana,,, može i motore palit ""na nju ""
A da ti nebi strado opet đemper ini šta drugo "u blizini ,,mogu ti posudit sigurno sretstvo ,,TT762 ,,protiv djukela
Već sam toliko ljut na đukele, da ću postupiti nehumano i pustiti ženu na njih
Posted 14/2/2008 14:13 (#5136 - in reply to #1047) Subject: Re: Niko niš ne dela
Expert
Vidim nitko danas ništa nepiše pa velim odo ja otvorit, kad sam se već ufurao u tipkovnicu pišuči izvješče MK V/Z saveza BiH
za prošlu sezonu,,a sve to za seminar saveza u Banji Vručici 23. 2. 08g
Nemogu sam sebi da vjerujem kakvim se ja glupostima bavim, dok mi modeli čame u kutiji, kamion vapi za malo pažnje, baš kao i žena mi ,,
bar danas !!
Dok se gore u Sarajevu i po Bosanskim vrletima lobira, svađa, i biju administrativne bitke ,ko če koga bolje prevarit
ko če iz Novog Zakona o sportu BiH izvuči ONO što njemu paše i odgovara,, ko če bolje izlobirat kod ""onog drugog ""
,,ko če na koju fotelju u savezu,, .
Još malo (vidječete ) imačemo više saveza nego modelara
--u je..... jesm razvuko .)
Ma šta ču Vam reč ,::samo da mi se rješit ovoga !!
Fuj !! -----
Posted 17/2/2008 18:15 (#5184 - in reply to #5142) Subject: RE: Niko niš ne dela
Elite Veteran
Mi danas malo na Kanalu brijali F5, a vjetar brijao nas.
Čak i termike ko' u priči, čupali smo EasyStara kovitom natrag jer se popeo previsoko.
Lijepo vrijeme na Sljemenu i u podnožju !
Lp,Diogen
Posted 20/2/2008 23:12 (#5261 - in reply to #1047) Subject: RE: Niko niš ne dela
Extreme Veteran
Momci iz BL samo naprijed,treninga nije nikad dosta,vidite ovog čike iz Mostara kako i pored tolikog iskustva trenira i cijelu zimu!!!
A ti čika Sony vidim da raji dijeliš džaba baterije za biper ,mogao bi i meni koju dati ali po mogućnosti da nije istekao rok trajanja ! To bi tek u tom slučaju bila prava stvar !
Što se tiče saveza ništa ne brini sve će se riješiti u Tesliću ,a ako ne ,kao što si rekao sjedamo u kamion i povaljamo sve saveze koji modelare ne slušaju !!!
Posted 20/2/2008 23:54 (#5264 - in reply to #5261) Subject: RE: Niko niš ne dela
Expert
hari - 20/2/2008 23:12
Momci iz BL samo naprijed,treninga nije nikad dosta,vidite ovog čike iz Mostara kako i pored tolikog iskustva trenira i cijelu zimu!!!
A ti čika Sony vidim da raji dijeliš džaba baterije za biper ,mogao bi i meni koju dati ali po mogućnosti da nije istekao rok trajanja ! To bi tek u tom slučaju bila prava stvar !
Što se tiče saveza ništa ne brini sve će se riješiti u Tesliću ,a ako ne ,kao što si rekao sjedamo u kamion i povaljamo sve saveze koji modelare ne slušaju !!!
Ti Hara ko onaj Škot kad je molio Boga da dobije na Lotu,,a ovaj mu odgovara:::: daj samo ispuni više listić !!!
Tako i ti::::kupi biper pa čemo nešto od bat, naći
Drugo---kako znaš da če se sve rješiti u Tesliću,,kad još nisi bio ni na jednoj komisiji,bar ovog saveza, čiji si član !?
Ustvari ni meni više nije jasno kolko ima saveza i ko je čiji član !!
Ja ču sve učinit da se gore,,,,nepokolju,,,nepobiju,,,neizrafalaju,,, mada se nekako u sebi nadam da baš tako i bude !!
Imam ja i pametnija posla !! -----
Posted 21/2/2008 00:00 (#5265 - in reply to #5261) Subject: RE: Niko niš ne dela
Expert
hari - 20/2/2008 23:12
A ja i idem sa Truckom u Petak gore pa čim završi ""dogovor ""u OK koralu,,,,palim,pa za
Deutscland !!
Posted 21/2/2008 10:17 (#5272 - in reply to #1047) Subject: Re: Niko niš ne dela
Regular
Pomalo delamo i još više letimo !
Par riči iz Zadra . Sa klincima u klubu radimo F1N 150 . Napraviti hoćemo sigurno a dali ćemo ih naučiti se letiti do Zaprešića to je pitanje . Što se tiče letenja tu smo stalno u akciji . Svaka subota i nedilja je naša . Čak ni vrlo jaka bura ne smeta . Letili smo čak i do brzine vitra od 30km/sat ( mjereno profesionalnim mjeračem vitra ). Cesna od 202 cm ide bez i najmanje problema , lipo i dostojanstveno . Akrobata HYPE bez problema demonstrira letenje u rikverc . Za nevjerovati ali i mali stiroporac IZISTAR može se letiti po jakom vitru i još odrađivati školski krugovi sa prilazima u traverzi . El jedrilica hotlajner dignuta na 150 - 200 met visine jedri po buri na vrhu rotora po 10-15 minuta . Uvik govorm svojim dečkima da vitar nije najveći neprijatelj ako ga znaš ispravno iskoristiti . Daklje vitar nije problem nego smrznuti prste . Eto tek toliko iz Zadra .
Posted 21/2/2008 11:11 (#5274 - in reply to #5272) Subject: Re: Niko niš ne dela
Elite Veteran
Barba Miro - 21/2/2008 10:17
Daklje vitar nije problem nego smrznuti prste . Eto tek toliko iz Zadra . Barba Miro .
Barba Miro, ako vam bura ledi prste, probajte sašiti nešto ovako, ili preraditi neku staru torbu (boršu). Važno je da nema metala ! http://www.der-schweighofer.at/web/productdetails.php?artikelnummer...
Usput nije teško po buri letiti, nego sletiti, pogotovo ako teren nije ravan, pa baca model na maloj visini.
Mi letimo u Kanalu Sava-Odra, pogledajte ovaj video. http://video.google.com/videoplay?docid=5755481379023636119&hl=en
čim se probližite u prisoju nasipu, baca gore i na leđa, kada dođete iza (zasoj), vuče dole kao kamen oko vrata.
Jedva je letio 1,5 minuta, jer kamera je teška kao pola modela,a vjetar baca ,početna visina oko 90 metara (sajla sa sidrištem) nije puno pomogla , .
Nadam se da se vidimo u Zaprešiću !
Posted 21/2/2008 15:18 (#5279 - in reply to #5272) Subject: Re: Niko niš ne dela
Member
Barba Miro - 21/2/2008 10:17
Pomalo delamo i još više letimo !
Par riči iz Zadra . Sa klincima u klubu radimo F1N 150 . Napraviti hoćemo sigurno a dali ćemo ih naučiti se letiti do Zaprešića to je pitanje
Miro, najbolje ćete naučiti tako da vidite kako to izgleda iz prve ruke. Vi samo dođite sa modelima, a mi ćemo vam pomoći izreglirati prije početka tekme. Neće vam biti žao. Ako vam nešto nije jasno oko izrade, samo pitajte, nema još puno vremena. ----- Damir Kmoch
Posted 22/2/2008 08:03 (#5286 - in reply to #5279) Subject: Re: Niko niš ne dela
Regular
Dobar dan svima !
Ja osobno obožavam letiti po jakom vitru . Moj veliki prijatelj pok. Willi Kmoch uvik mi je govorio : Miro , za brušenje refleksa leti se po jakom vitru i da je to najbolja vježba . Sletanja su zaista priča za sebe i nakon uspješnog prizemljenja zaista ljepo se osjećaš . Ali zna se dogoditi da nakon dobrog sletanja kada se model već zaustavio jaki reful jednostavno podvuče pod krilo i ode naš lepotan na leđa usprkos respektabilnoj težini od 5 kg. . Letenje po jakom vitru stvarno traži cilog čovjeka bez imalo rezerve .
Što se tiče F1N 150 zaista smo blizu ostvarenja naših zamisli . Puno Vam hvala na podršci i nadam se da će napokon mala zadarska ekipa pojavi u Vašem društvu i osjeti draž natjecanja .
Posted 23/2/2008 14:14 (#5310 - in reply to #1047) Subject: RE: Niko niš ne dela
Elite Veteran
Danas smo na uobićajenom mjestu isprobali nove LiPO; koliko može povuči za 60 sec ? Rezultat se vidi (ili ne vidi) na slici, zoom maksimalan, hvala Duly na odličnoj Kokamici :-)
LP,Diogen
Posted 23/2/2008 17:35 (#5313 - in reply to #1047) Subject: RE: Niko niš ne dela
Extreme Veteran
Bravo, i kolko je joža ostal u zraku sa guppyem?
I mi smo danas letili ja pandu i buntera a igor ra-ove
igor bu stavil slike
Kod nas je bilo puno bolje vrijeme nego u zagrebu
Moj banter leti odlično a igorove ra treba još neke zreglirat a neki lete isto odlično
Posted 23/2/2008 19:00 (#5316 - in reply to #5313) Subject: RE: Niko niš ne dela
Member
agolubic - 23/2/2008 17:35
Bravo, i kolko je joža ostal u zraku sa guppyem?
I mi smo danas letili ja pandu i buntera a igor ra-ove
igor bu stavil slike
Kod nas je bilo puno bolje vrijeme nego u zagrebu
Moj banter leti odlično a igorove ra treba još neke zreglirat a neki lete isto odlično
Posted 23/2/2008 21:04 (#5317 - in reply to #1047) Subject: RE: Niko niš ne dela
Extreme Veteran
Dugo sam razmišljao što raditi, malo me muće cijene Ukrainaca pa sam odlučio napraviti F1H model. Krenuo sam od stabilizatora.
Probni uzorak je 2,55dm2 i težak ravnih 5g. Mislim da bi se težina još mogla malo skinuti da se dobije 5g ali presvučeni.
Nekoliko slika kako sam ja to radio.
Posted 23/2/2008 21:27 (#5321 - in reply to #1047) Subject: RE: Niko niš ne dela
Extreme Veteran
Rebra sam radio sam. Napravio sam najprije šablone od vitroplasta, izabrao najlakšu balzu 1mm što sam našao i rezao sa skalpelom. Mislim da ću nova rebra dati rezati na laser CNC, mada već nešto razmišljam da sve to skupa napravim konstrukcijski malo drukčije, neke ideje se već kuhaju. ----- nenad
Posted 24/2/2008 15:36 (#5326 - in reply to #1047) Subject: RE: Niko niš ne dela
Elite Veteran
Tek toliko da izvjestim svekoliko pučanstvo da smo i ovaj lijepi sunčan dan iskoristili u društvu uobičajene ekipe na uobičajenom mjestu.
I časna pionirska, nismo raspravljali o bodovanju z Kup RH .
LP,Diogen
Posted 24/2/2008 18:50 (#5328 - in reply to #1047) Subject: Re: Niko niš ne dela
Elite Veteran
eto bili danas Andrija, Stipo, maj father i ja na ejrportu pa smo isprobavali Andrija i ja naše f1h modele, a Stipo micro show flyera. Mogu vam reči da je Andrija dosta naučil kaj se tiče šlepanja i da napokon ima konkurentnog modela. Čini mi se da se ove sezone nebudu slagali modeli prije početka same tekme :D hahaha.. Vidimo se na prvoj F1H tekmi
Posted 24/2/2008 23:06 (#5342 - in reply to #5317) Subject: RE: Niko niš ne dela
Elite Veteran
nenad - 23/2/2008 21:04
Dugo sam razmišljao što raditi, malo me muće cijene Ukrainaca pa sam odlučio napraviti F1H model. Krenuo sam od stabilizatora.
Probni uzorak je 2,55dm2 i težak ravnih 5g. Mislim da bi se težina još mogla malo skinuti da se dobije 5g ali presvučeni.
Nekoliko slika kako sam ja to radio.
E, al me veseli da ljudi sami rade modele. Još k tome FF
Sam nastavite tak i dalje. ----- Moja životna filozofija (by Vikac):
Napravio sam avion kojeg pustiš i on leti dok ne padne na zemlju!!!
Posted 19/4/2008 21:00 (#6817 - in reply to #1047) Subject: RE: Niko niš ne dela
Extreme Veteran
Evo danas sam ja malo radio na f1a modelu.
Na zadnjoj sliki je pošlajfan trup jer je bilo 3 sloja boje: crvena, bijela i plava. Vidi se gdje je trup napravljen(nasli smo ga u klubu)
Posted 19/4/2008 22:37 (#6819 - in reply to #1047) Subject: Re: Niko niš ne dela
Elite Veteran
Andrija,samo su ti krila dobra,samo ih fino presvuci i nadji odgovarajuce bajonete za njih...Trebaju ti "KONUSNE" pitaj nekog da ti proda ili pokloni debljina oko 6mm. ----- SVIJET VOLI POBJEDNIKE!!!
Posted 30/6/2008 16:02 (#8480 - in reply to #1047) Subject: RE: Niko niš ne dela
Expert
Presvučeno Ecospan-om ,nalijepljeni invigoratori.Prevrnuo sam pol Rijeke nebi li našao špagicu 0,6 za turbulator - uzalud i onda u marketu vidim postolara i pitam . Kaže čovjek, u Opatiji ima trgovina nema što nema;sve debljine...vidićemo
Posted 30/6/2008 17:00 (#8483 - in reply to #8480) Subject: RE: Niko niš ne dela
Member
Igor - 30/6/2008 16:02 Presvučeno Ecospan-om ,nalijepljeni invigoratori.Prevrnuo sam pol Rijeke nebi li našao špagicu 0,6 za turbulator - uzalud i onda u marketu vidim postolara i pitam . Kaže čovjek, u Opatiji ima trgovina nema što nema;sve debljine...vidićemo
Lijepo napravljeno , ovako sa distance se čini modelarski čist posao .
Posted 16/7/2008 18:36 (#8848 - in reply to #8844) Subject: Re: Niko niš ne dela
Expert
koji ti je raspon krila??
ako si odabrao kraći raspon, znači da si predvidio model za oštrije uvjete, vjetar, turbulencije i slično - itarex je logičniji izbor; za velike raspone se pretpostavlja da su za mirnije uvjete i planiranje, pa onda bolje ecospan, ali računaj na češće krpanje...
----- .
.
Posted 17/7/2008 19:13 (#8878 - in reply to #8852) Subject: Re: Niko niš ne dela
Expert
h.kreso - 16/7/2008 21:28
Pa valjda da ima kaj za krpati , onda netreba leteti, ima izgovor da je sve puno rupa
ne, neg me odgojila baka židovka, pa presvlačim z japanom dok ga ne potrošim...
drugi razlog je taj što tako presvlačim klasičnu kuntrukciju (balza-smreka) jer ta presvlaka nakon lakiranja daje dodatnu čvrstoću krilu, koju ne bi dobio sa ecospanom; dok je kod karbonskih krila već sama konstrukcija dovoljno čvrsta... ----- .
.
Posted 26/9/2008 14:59 (#10357 - in reply to #1047) Subject: Re: Niko niš ne dela
Elite Veteran
Igor,mozes stavit sliku prednjeg trupa F1H i unutrasnjost da vidim,i ako moze cjevka zadnja mislim gdje dodje horiz,..da i ja skuckam kakav F1H ..... ----- SVIJET VOLI POBJEDNIKE!!!
Posted 2/10/2008 22:10 (#10479 - in reply to #10478) Subject: Re: Niko niš ne dela
Expert
Diogen - 2/10/2008 22:02
Sony, pa zar i i ti prešo' na elektron'ku ?
Damir
Ma da ! ali više da ja malo isprobam kako to djeluje u konbinaciji sa mehanikom i klasičnom gradnjom,, a ima tu i nostalgije! A i naš Gordan napravio je i složio tih čipova pa da malo isprobamo prije nego ih podjelimo klincima !!
A najvažnije od svega je , da vam svima uzmem mjeru u F1H na nekoj tekmi, jer ako ovo nebude išlo 10-15m ""u prački--ide u Schrot, -----
Posted 2/10/2008 22:23 (#10480 - in reply to #1047) Subject: Re: Niko niš ne dela
Elite Veteran
Napuni dobro baterije, to je najvažnije. Od kada smo prešli na elektroniku, samo smo jednog posijali: momak nije napunio baterije i ode ... !
D. ----- Naš hangarčić: http://web.vip.hr/385915861879.vip/Index.html
Posted 4/10/2008 18:12 (#10504 - in reply to #1047) Subject: Re: Niko niš ne dela
Elite Veteran
Samo baterije treba punit , meni se desilo u Sisku u 7 startu trebam da napunim max i da budem 3.mjesto u JUNIORIMA i ja u pracku kad model luping i ispumpa do zemlje-PRAZNA BATERIJA............. ----- SVIJET VOLI POBJEDNIKE!!!
Posted 4/10/2008 18:19 (#10505 - in reply to #10504) Subject: Re: Niko niš ne dela
Extreme Veteran
Ti si dobar,meni se desilo da nisam uopste ukljucio elektroniku u mostaru u 6.startu pa je napravio luping i letio 5 min.sreca pa je upao u rupu i sisao dole.Ali tad i nikad vise,to mi je bila lekcija za citav zivot.
Posted 4/10/2008 18:22 (#10507 - in reply to #10505) Subject: Re: Niko niš ne dela
Elite Veteran
roby - 4/10/2008 18:19
Ti si dobar,meni se desilo da nisam uopste ukljucio elektroniku u mostaru u 6.startu pa je napravio luping i letio 5 min.sreca pa je upao u rupu i sisao dole.Ali tad i nikad vise,to mi je bila lekcija za citav zivot.
"Ali tad i nikad vise,to mi je bila lekcija za citav zivot."
Posted 4/10/2008 18:44 (#10508 - in reply to #10507) Subject: Re: Niko niš ne dela
Member
joj sta se meni desilo , , ja dosao na trening , sklopim model ,imao sam nekih problema sa baterijom , nesto sam dopunjavao itd
Krenem na start .....,malo sam vozao a u tom poce da puse i vjetar ,, drzi nedaj i ja povucem(do svog maximuma) otprackam i model gore ,joj isao je kao danasnji flaper pa i vise ( inace to je bio kratki model ) . Ja pogleda gore u nebo model nista ne funkcionira..... u jednom trenutku model izgubi brzinu i krene da pumpa , a nesreca je bila da je tad termika bila užasna. Gledao sam model kako pumpa na strahovitoj visini oko 7-8 minuta. Ja sam se bio vec oprostio od tog modela dok mali hari i kerki nisu poceli da vriste i glasno da govore da model ide prema dolje.... Tako je i bilo model je sletio za nekih 20 minuta.
Jedva sam cekao da vidim sta je problem na modelu. Prilazim modelu ,dizem ga sa zemlje , ( bio je u tom trenutku model laksi nego inace ,bilo mi je neobicno) .Kad sam vec uzeo model , otvaram polako poklopac i u tom trenutku sam se mogao slagirati, """"zabotavviio sammm bateriju:"""
Posted 5/10/2008 12:58 (#10518 - in reply to #1047) Subject: Re: Niko niš ne dela
Elite Veteran
Joj sjecam se toga,koliko sam se samo dero i govorio evo modela............joj kad se samo sjetim,ali na kraju nema baterije u modelu.......... ----- SVIJET VOLI POBJEDNIKE!!!
Posted 6/10/2008 08:29 (#10530 - in reply to #1047) Subject: Re: Niko niš ne dela
Veteran
Znam ja jos neke koji su zabravili staviti bateriju ili zaboravili ukljućit timer ali nisu imali sreće da je model sletio.
Neka se sami pohvale ----- I kamen leti kad ga baciš.
Posted 29/10/2008 11:36 (#10910 - in reply to #1047) Subject: Re: Niko niš ne dela
Elite Veteran
et baš sam napravio stabmont (kombinacija šper-karbon-staklo) za ajedinicu i sad idem slagat vertikalca. ----- Luka Krušec, CRO 1722
www.atelierfly.com
Posted 20/12/2008 21:59 (#11929 - in reply to #1047) Subject: RE: Niko niš ne dela
Expert
Razlika između siromašnog i bogatog Hercegovca je ,,što ovaj prvi mora sam da pravi kutiju za 2 Romančenka i 2 Stefančuka !! Malo jest veća ,,da se ne potuku unutra !
Posted 23/12/2008 15:25 (#11972 - in reply to #1047) Subject: Re: Niko niš ne dela
Expert
Prvo ,,to nije kovček ,,nego kutija za 4-5 gumenjaka ,,koje sam kupio od pošteno zaradjenih novaca !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Drugo ,, za razliku og nekih klubova ,,ovdje kod nas nema ništa ""gratis "" ni na račun poreznih obveznika, a pogotovu ne iz humanitarne ponoči za katolike BiH,,,,(ili napravi ili se pruži koliko si dug !!!!)
I najvažnije ,,,,,,zamolio sam te jednom da mene NE-- citiraš,, spominješ,,ulaziš u rasprave ,, itd itd ,,,, jer jednom si rekao šta si imao!!!
Molim te još jednom ,,,nadji si nekog ,,,,adekvatnog sebi !!! Hvala ! ss
Posted 23/12/2008 15:37 (#11975 - in reply to #1047) Subject: Re: Niko niš ne dela
Elite Veteran
Ti ako si na mene ljut,JA NISAM NA TEBE i neznam sto si se to nasao uvrjedjen kad si sve prvi poceo,al et sto je tu je........ ----- SVIJET VOLI POBJEDNIKE!!!
Posted 27/12/2008 17:42 (#12039 - in reply to #1047) Subject: RE: Niko niš ne dela
Elite Veteran
da nebi mislili da mi ovih praznika niš ne delamo, evo vam moj "Božićno-štefanjski" projekt, model moje konstrukcije u potpunosti, MiniSAL. Raspon je metar, krila su klasične gradnje (konstrukcije), a trup je staklo-karbon, dakle 2 (na nekim mjestima 4 !!!) sloja 163 g. stakla, 1 sloj 80g. i 1 sloj 25g. stakla te po dužini karbon rowing i iza karbonska cjev.Profil krila u korijenu je AG-24, a na završetku AG-25. Modelu fali još samo servo za visinu (i nizinu ) i onda bude test flight...
Posted 29/12/2008 20:57 (#12051 - in reply to #1047) Subject: RE: Niko niš ne dela
Elite Veteran
Pošto vidim, da ima puno interesa i komentara vezanih za ovaj model, prilažem nacrt u mjerilu 1:1 moguče je dobiti i razdijeljen na 8 A4 papira...Dok budem radil sljedečeg budem slikal izradu i napravil pdf kao neka uputstva, kak je i Mitja napravil za Guppy-ja
Posted 15/1/2009 22:25 (#12392 - in reply to #12385) Subject: Re: Niko niš ne dela
Elite Veteran
Tarik - 15/1/2009 21:31 Ej ba odlicni su ,, sta ce ti bolje .... ah jesi se naoruzo , braca moj ,
Odlicno Sonjo, eto svijetlog oruzja - ali ne zaboravi srce u junaka!
(Ovo pisem kao nestrucnjak, dok se ne javi Damjan s konstatacijom da se s njima postize visina od 150 m - kao s onim buzirima za gorivo kad ih reklamira za prodaju )
Posted 14/3/2009 21:04 (#13406 - in reply to #1047) Subject: RE: Niko niš ne dela
Elite Veteran
Danas je F5 i FF ekipa MAK-a malo izašla na sunce opipati termiku. Kako je sve završilo , možete čitati na podforumu 'Modelarska elektronika', u temi Nestalo struje za vrijeme leta....
Malo smo vozikali F5J, malo bantali advojku, uživancija na suncu, pa prilažem i slike da podijelim zadovoljsktvo sa svekolikom modelarskom populacijom kod nas. BTW, vidi se da su MAK-ovci vjerni MPX-u!
Damir
Posted 18/3/2009 18:37 (#13470 - in reply to #13441) Subject: RE: Niko niš ne dela
Elite Veteran
E bravo Sonjo!
1. Vidi se, kako bi Pape rekao: "Bacas ti to visoko, kao da ih opet neces trebati?"
2. Zeli samo daj da ih krsti rakijom, vinom, pivom i ostalim plemenitim tekucinama- neka krsti u Andrujkova, Stefanchuka ili kako vec hoce; ali ako se priblizi sa sarafcigerom - ne daj mu ni blizu!
3. Popij jednu sa Zelom u moje ime, dok se ponovno ne nadjemo na livadi s pljoskom u dzepu...
Posted 18/3/2009 22:21 (#13474 - in reply to #1047) Subject: Re: Niko niš ne dela
Expert
E Ceki vidš tako ti to ide sa početnicima !! Danas mi nešto nije bilo jasno , pa sam pitao da mi se objasni i to dvojicu !
Zelu u klubu i Kilija telefonski ! Interesantno je to što su oba različito objasnila problem ! E sad sam u dilemi ?? Šta uraditi ??
Koga poslušati ?? Ili da se obratim "proizvođaču " ?? -----
Posted 19/3/2009 18:15 (#13480 - in reply to #13474) Subject: Re: Niko niš ne dela
Elite Veteran
E pajdo, sva sreca da nije zdravstveni problem i da nisi pitao dva hećima
Nije "politicki" da ti ja kazem koga poslusati, a koga ne...Siguran sam da su ti oba odgovorila u najboljoj namjeri te da ti niti jedan ne bi rekao nesto u sto nije siguran. Mozda je problem u specificnosti proizvodjaca, ali poziv u Ukrajinu je uvijek krajnje sredstvo.
Pa napisi o cemu se radi - ovdje na forumu (mozda mozes i trebas i oslikati). Mozda je netko od nas imao i uspjesno rijesio problem. Npr., Markusic je stosta "sarafio" po svojim modelima od istog proizvodjača, (ponesto i po Kilijevim savjetima). Mislim da je uspio u onom sto je ocekivao.
Posted 29/3/2009 18:33 (#13622 - in reply to #1047) Subject: RE: Niko niš ne dela
Expert
A nije još gotovo ,pa nemorate odma greške tražit Ima još sat posla
I usput lakirajte još jednom svoje F1H ,,kad vam nešto proleti pored modela ,,,da mu ne skine presvlaku !
Posted 29/3/2009 20:51 (#13627 - in reply to #1047) Subject: RE: Niko niš ne dela
Elite Veteran
Kako veli ona poslovica...'Tko želi, traži način, tko ne želi, traži izgovor. Iako je danas ljigavo kišilo , pronašli smo pola sata relativno slabije kiše i provozali novu makinu. Gušti su gušti..
D.
Posted 9/4/2009 20:43 (#13763 - in reply to #13480) Subject: Re: Niko niš ne dela
Expert
zzechner - 19/3/2009 18:15
E pajdo, sva sreca da nije zdravstveni problem i da nisi pitao dva hećima
Nije "politicki" da ti ja kazem koga poslusati, a koga ne...Siguran sam da su ti oba odgovorila u najboljoj namjeri te da ti niti jedan ne bi rekao nesto u sto nije siguran. Mozda je problem u specificnosti proizvodjaca, ali poziv u Ukrajinu je uvijek krajnje sredstvo.
Pa napisi o cemu se radi - ovdje na forumu (mozda mozes i trebas i oslikati). Mozda je netko od nas imao i uspjesno rijesio problem. Npr., Markusic je stosta "sarafio" po svojim modelima od istog proizvodjača, (ponesto i po Kilijevim savjetima). Mislim da je uspio u onom sto je ocekivao.
E danas san skonto o čemu se radi nakon 10,ak startova,,,samo ga treba u dobar stub ubacit !!!!!!!
A ne kao zadnji put,,u dobar "abvint "
A jbg tako ti je to Zeki sa početnicima u F1B.
Posted 7/6/2009 22:41 (#14667 - in reply to #1047) Subject: RE: Niko niš ne dela
Member
zanima me kako budeš pogonio cnc...
ne vidim kakvi su motori za pokretanje i da li to misliš spojiti na komp da bude kao ploter ili neka treca opcije...
Posted 8/6/2009 00:20 (#14671 - in reply to #1047) Subject: Re: Niko niš ne dela
Elite Veteran
Stepper motori, spajaju se na interface i na LPT port i to sve radi kao normalni CNC (nikakav printer/ploter), koristi se CAD/CAM softver, G-code.... ----- Luka Krušec, CRO 1722
www.atelierfly.com
Posted 8/6/2009 11:24 (#14676 - in reply to #14675) Subject: Re: Niko niš ne dela
Elite Veteran
marijom - 8/6/2009 10:53
fly - 8/6/2009 00:20 Stepper motori, spajaju se na interface i na LPT port i to sve radi kao normalni CNC (nikakav printer/ploter), koristi se CAD/CAM softver, G-code....
svaka čast na trudu i napravljenom cncu. jel to bude samo za internu upotrebu ili budeš rezao na šire i po narudžbi
Posted 3/12/2009 14:31 (#16993 - in reply to #1047) Subject: RE: Niko niš ne dela
Expert
EE ovako ,, da se nešto delalo pogotovu sa Đuniorima kod nas, ove godine ,, vidljivo je !
A organizirala se i održala 3 natjecanja u Mostaru:: proljetni cup , DP BiH , i 45,Mostar cup Wc!
U idučuj ga nema ,bar ne u Wc !! To ovi sa slika nek sad prave ,,,,,
Posted 22/1/2010 18:39 (#17542 - in reply to #1047) Subject: RE: Niko niš ne dela
Veteran
Lijepo si ti to opravio, nego, nešto me zanima. Imam istu vagicu kao ti ali meni ne svijetli display. Jel se to negdje posebno pali ili to stalno svijetli? Možda moja to i nema, a možda seljačina ne zna za tu opciju.
Posted 4/5/2010 18:53 (#18757 - in reply to #17542) Subject: RE: Niko niš ne dela
Extreme Veteran
Prvi dan na livadi i to za 1.maj
Rade Mazalica izgubio penjac taj dan negdje u naseljenom dijelu oko 3 km od aerodroma preko rijeke,tako da smo proveli praznike bauljajuci po tudjim avlijama ,da bi ga neka djeca nasla i danas vratila neostecenog
Posted 11/5/2010 15:33 (#18852 - in reply to #18850) Subject: Re: Niko niš ne dela
Elite Veteran
Misliš ko je radio? Troje krila sam krenuo u seriji praviti ovu zimu. Ta su gotova(treba još ušku presvuči), druga mi se upravo peku u kutiji u klubu, a za treća čekam trakice iz Nizozemske da krenem u završavanje.
Posted 26/5/2010 20:16 (#19068 - in reply to #1047) Subject: Re: Niko niš ne dela
Elite Veteran
Još jedna krila radim i nadam se da ču ih završiti do Mura kupa i onda sitnice oko trupova( one najgore stvari) i napokon ispunjenje sna - četiri modela u kutiji
Posted 29/5/2010 19:48 (#19101 - in reply to #1047) Subject: RE: Niko niš ne dela
Expert
Ante i ja smo danas delali !! Usput smo zaglavili na 200 kvadratnih kilometara fine ledine !! Ko bi reko da dalmatinci u sred ljeta nose lance i znaju ih stavit ????
Damoši su ,,čudo !! da nebi lanaca ,,ja bi zvao Gorsku službu spašavanja !!
na kraju ,,,, startali ,,reglirali ,, mezili,,patili se !!!
(a 002.JPG)
(a 004.JPG)
(a 008.JPG)
(a 010.JPG)
(a 018.JPG)
Attachments ---------------- a 002.JPG (51KB - 415 downloads) a 004.JPG (55KB - 401 downloads) a 008.JPG (33KB - 383 downloads) a 010.JPG (55KB - 383 downloads) a 018.JPG (30KB - 394 downloads)
Posted 4/6/2010 23:52 (#19179 - in reply to #1047) Subject: Re: Niko niš ne dela
Elite Veteran
Nova ukrainska perverzija. Poslije možemo pričati da šire posao i dominiraju tržištem, ali si daju tuda pa izmišljaju, experimentiraju i rade. Napravili su motor sa reduktorom sa dvije posebne jednokrake elise koje se vrte u kontra smjeru. nikako mi neuspjeva da stavim sliku.
Posted 25/11/2010 20:05 (#20903 - in reply to #20817) Subject: RE: Niko niš ne dela
Expert
Igor - 16/11/2010 12:22
Imaš li Sony koji film da vidimo koliko Ante baca?Ili si ga "bunkerirao"
Što je baco,,baco je ,, sad če flaper da ,,,,, ,,ma bolje da šutim !!
Uglavnom ,prvi podezi su načinjeni . Materijal spreman,nešto sitno još stiže ,guma je tu,,,,, ma bolje da šutim !!
Posted 9/1/2011 17:36 (#21210 - in reply to #21207) Subject: Re: Niko niš ne dela
Regular
Bravo Damire Kosiru ako nisi mogao naći ljepše normalnije slike , ako ti je to gušt da radiš budalu od mene preko foruma onda nemam rijeći.
Mislim da te to radi sretnim kada šalješ na forum sliku u što glupljoj pozi neke osobe koju poznaš, razmisli malo kako se i druga strana osjeća.
Pozdrav uz razlikovanj normalnih, šaljivih i slika za osobnu kolakciju ??'''
Posted 9/1/2011 18:20 (#21211 - in reply to #1047) Subject: Re: Niko niš ne dela
Expert
Hvala, budalu možeš napraviti samo od sebe samoga, a izgleda da sam to ovog puta ja napravio sebi. Isprika uvaženom gospodinu Siniši Kariću, što sam "nepodobne" fotke bez autorizacije subjekta objavio. Čvrsto obečavam, uz časnu pionirsku, da nikad više neću ponoviti istu grešku. Ako poštovani gospodin i dalje nije zadovoljan, fotke se mogu i ukloniti.
Za eventualen duševne boli i možebitnu materijalnu štetu, spreman sam odgovarati pred sudom časti
Posted 28/12/2011 15:58 (#24454 - in reply to #1047) Subject: RE: Niko niš ne dela
Expert
a dela ,,dela ,,, ! danas na M Blatu zadnji put u ovoj godini ,,,više radi ispuhavanja nego zbog regliranja ,,,
Vrijeme ,,,,, idealno(proljeće ) skoro za kratki rukav cca 12 C--vjetar 0,5--1m /s.
telefonske slike ,,,pa nisu neke ,,,,, a filmić nesmijem staviti ,da Toniju "nedodje zlo ",,,kad vidi ,,,a znam da se sprema za doček nove ,,,