| ||
|
You are logged in as a guest. ( logon | register ) |
F1D Moderators: Leki Jump to page : 1 2 3 4 Now viewing page 1 [15 messages per page] | View previous thread :: View next thread |
Natjecanja -> F1A,B,C,H | Message format |
Zovko |
| ||
Member Location: Zaprešić | Gledao sam malo slike po forumu i vidio slike sobnih čukaca tj. F1D pa sam malo gledao po youtubu filmice o tome.Stvarno mi kategorija izgleda zabavna i jednostavna i žao mi je što je nestala u hrvatskoj.Zato sad dajem prijedlog da tu kategoriju opet oživimo. | ||
Site Sponsor | my ad code here... | ||
Zovko |
| ||
Member Location: Zaprešić | Evo i filmici za sve zainteresirane. http://www.youtube.com/watch?v=5pOhbJPtPXM&feature=related YouTube - INDOOR FLYING / FAI F1D Aeromodelismo indoor F1D Edited by Zovko 17/5/2008 21:37 | ||
Dražen |
| ||
Expert Location: Jarun / ZG | nisu čukci, nego gumenjaci - sobni modeli na pogon gumom. F1D je "velika" FAI kategorija, raspona 65 cm, presvučena mikrofilmom, a za juniore i ostale amatere postojala je kategorija sa malo jednostavnijom izradom., presvučena trafo papirom, raspona d 35 cm. takva klasa sada postoji i u FAI-u, samo je raspon malo veći.... http://www.youtube.com/watch?v=QoEi0MYHE1U&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=rAUy953qUSM od susjednih zemalja, danas se to još leti u bosni i srbiji, a prošle godine je i beogradu bilo evropsko ili tako nešto. i dečki u visokom su pričali o serijskoj izradi kompleta za sobare... Edited by Dražen 17/5/2008 22:55 ----- . fala q_cu i Zaprešić ima Svjetskog Prvaka... . | ||
Tarik |
| ||
Extreme Veteran Location: Visoko - Nisko | Sve je je receno samo da kazem da su sobni modeli do 35cm najrazvijenija klasa za podmladak u BiH ... ----- | ||
fly |
| ||
Elite Veteran Location: Koprivnica | mislim da je bolje oživljavat R/C kategorije poput F5J unlimited itd., a ne samo forsirat dvoranske... | ||
Tarik |
| ||
Extreme Veteran Location: Visoko - Nisko | fly - 19/5/2008 01:00 mislim da je bolje oživljavat R/C kategorije poput F5J unlimited itd., a ne samo forsirat dvoranske... RC su djecije igracke a F1D mogu ganjati samo veliki majstori.. tako da ne treba forsirati RC ----- | ||
Tarik |
| ||
Extreme Veteran Location: Visoko - Nisko | Tarik - 19/5/2008 08:29 fly - 19/5/2008 01:00 mislim da je bolje oživljavat R/C kategorije poput F5J unlimited itd., a ne samo forsirat dvoranske... RC su djecije igracke mislim za mene .. ----- | ||
sony |
| ||
Expert Location: Mostar | Tarik - 17/5/2008 23:30 Sve je je receno samo da kazem da su sobni modeli do 35cm najrazvijenija klasa za podmladak u BiH ... ---Nemože biti istina Tarik, da je ta kategorija za podmladak najrazvijenija u BiH kad je to oduvijek bila F1H i A1 ! Ako se pronadju i pogledaju rezultati svih BiH klubova u zemli i šire,slike,itd u zadnjih 10-15 g usporedba bi bila više nego smiješna ! Uza svo poštovanje prema toj kategoriji ja isto tako smatram da su je kod nas izmislili i u zadnje vrijeme malo forsiraju (serijskom izradom ) pojedini klubovi,kako bi djecu malo zabavili i zamazali im oći " nekom aktivnošču " dak se MI seniori bavimo pravim-vrhunskim i Bogom datim slobodnim letom!! (Ovi malo stariji razumiječe o čemu prićam ) Tarik-RC su djecije igracke a F1D mogu ganjati samo veliki majstori.. tako da ne treba forsirati RC ---Volio bi ja da ti ovo u vezi igračaka malo bolje pojasniš u odnosu na "veliki majstorluk " seriske izrade sobnjaka ? I zašto ne treba forsirati RC ???? Jeli zato da se ta klasa nebi razvila do te mjere u BiH te izbacila dominaciju nekih klubova koji forsiraju F1 ? (Ovi upučeniji će oper razumiti o čemu ja,,, ) ----- | ||
Diogen |
| ||
Elite Veteran Location: Gornji Grad-Medveščak | Nekada smo 'ganjali' sobare (one do 35 cm koji se presvlače 'trafo' papirom) i bilo nas je skoro stotinu na onom Kupu 'Modre Laste'. Mislim da se Dražen toga dobro sjeća .. Danas se u dvoranama u RH 'ganjaju sobni čukci' F1N. Njihova izrada je jednostavna, ali za bolji rezultat treba biti majstor i dobro ih reglirati. Reglaža sobara je isto zahtjevna, ali i izrada je znatno teža nego li F1n: elisa, gumeni motor, kompenzacija momenta kod okretanja elise... neusporedivo više detalja nego li kod 'čukca'. @Zovko zaista ne znam koji bi od današnjih juniora zagrizao u tu klasu, mislim da današnji juniori nemaju to strpljenje, iako ti je ideja jako dobra ! F1D ili 'veliki sobari' - to nije klasa za majstore, to je za velemajstore! @Tarik: 'Rc je dječja igračka': Ne znam što si htio time izraziti. Ako si mislio na one komplete koji se prodaju po dućanima sa igračkama -da, igračke su. Ako si mislio na RC kategorije koje se voze u RH i drugdje po nekom pravilniku, onda RC kategorije niti u kojem slućaju nisu igračke. Skupe su, vrlo su 'techy', reglaža i podešavanje ne podrazumijeva samo aerodinamiku, a mogu biti i vrlo OPASNE, pogotovo one 'igračke' koje su teške 1 kg i više. Trenutačno kod nas nekoliko juniora vozi RC kategorije, jedan ima samo 11 godina (sljedeći po starosti ima 14) i da bi mogao nastupati (dakle upravljati modelom i takmičiti se) mora imati uz sebe jednog priučenog 'mehaničara' da provjerava sve što se tiče 'struje' :elektronike, elektromehanike, elektrokemije (akumulatori). To ne umanjuje vrijednost tih momčića, samo naznačavam da ozbiljnost 'igračke' kojom upravljaju zahtijeva nadzor odrasle osobe. Pozz, Diogen ----- Naš hangarčić: http://web.vip.hr/385915861879.vip/Index.html | ||
Dražen |
| ||
Expert Location: Jarun / ZG | fly - 19/5/2008 01:00 mislim da je bolje oživljavat R/C kategorije poput F5J unlimited itd., a ne samo forsirat dvoranske... forsiranje bilo koje službene (ili neslužbene) kategorije koja nije skupa i komplicirana u izradi je samo DOBRO za modelarstvo, ako se na taj način mogu privući novi modelari... bio je to prije 4 godine slučaj sa F1N - danas je to najmasovnija kategorija... jest da nije neka mudrost napravit sobnog čukca, ali je lijep uvod u modelarstvo kad smo mi bili klinci, na tekmama u sobnim gumenjacima (D1 - 35 cm raspona) našlo se i do 80 klinaca na tekmi, samo iz zagreba... da ne pričam o godinama prije kad se na domačoj tekmi našlo i do 150 F1A (varteks kup) ne treba zapostavljati ni RC, ali forsirati neke sofisticirane kategorije gdje će se tekmat troje ljudi, tu ne vidim neki smisao... F5J-nacional klasa u kojoj se održavaju tekme kod nas (kao jučer sisak) zamišljena je bez puno filozofije, tako da i ljudi sa slabijim modelima (i slabijim mogućnostima) mogu doć na tekmu i očekivat neki rezultat... broj natjecatelja jučer je najbolji dokaz... ----- . fala q_cu i Zaprešić ima Svjetskog Prvaka... . | ||
Dražen |
| ||
Expert Location: Jarun / ZG | evo dok sam pisao post, damir me pretekao u razmišljanju... ----- . fala q_cu i Zaprešić ima Svjetskog Prvaka... . | ||
Dražen |
| ||
Expert Location: Jarun / ZG | Diogen - 19/5/2008 10:13 Danas se u dvoranama u RH 'ganjaju sobni čukci' F1N. Njihova izrada je jednostavna, ali za bolji rezultat treba biti majstor i dobro ih reglirati. Reglaža sobara je isto zahtjevna, ali i izrada je znatno teža nego li F1n: elisa, gumeni motor, kompenzacija momenta kod okretanja elise... neusporedivo više detalja nego li kod 'čukca'. @Zovko zaista ne znam koji bi od današnjih juniora zagrizao u tu klasu, mislim da današnji juniori nemaju to strpljenje, iako ti je ideja jako dobra ! F1D ili 'veliki sobari' - to nije klasa za majstore, to je za velemajstore! Diogen kad smo se pojavili na prvoj tekmi u D1, letijeli smo najviše do minute, ali na sljedečoj već 3 -4... vrhunska reglaža sobara jest zahtjevna, no uobičajena reglaža za klince se radi po nekom defaultu, i u ono vrijeme klinci su je brzo naučili. rekao bih da je jednostavnija od reglaže Ajedinice... neznam samo jel ima još onog trafo papira za nabavit?? ----- . fala q_cu i Zaprešić ima Svjetskog Prvaka... . | ||
Diogen |
| ||
Elite Veteran Location: Gornji Grad-Medveščak | Dražen - 19/5/2008 10:28 neznam samo jel ima još onog trafo papira za nabavit?? Teško, danas za izolaciju trafo-namota koriste neki polimer. Ali zato u kompletu prve pomoći imaš onu srebrno-zlatnu medicinsku mylar foliju pa si sa njome možeš pomoći dok se ne nabavi nešto bolje. Presvukao sam sa time jednog F1N i nije neizvedivo i za D1. Da se pojaviš sa time na jednoj F1N tekmi i pustiš sobnog gumića u zrak za vrijeme reglaže čukaca, al bi neki zinuli ! Damir Edited by Diogen 19/5/2008 10:37 ----- Naš hangarčić: http://web.vip.hr/385915861879.vip/Index.html | ||
Dražen |
| ||
Expert Location: Jarun / ZG | nažalost, moji nisu preživjeli rat i mojih 10 preseljenja... al ima buki jednog malog s kostruktivnom elisom i presvučenog mikrofilmom ... Edited by Dražen 19/5/2008 10:49 ----- . fala q_cu i Zaprešić ima Svjetskog Prvaka... . | ||
Tarik |
| ||
Extreme Veteran Location: Visoko - Nisko | sony - 19/5/2008 09:39 Tarik - 17/5/2008 23:30 Sve je je receno samo da kazem da su sobni modeli do 35cm najrazvijenija klasa za podmladak u BiH ... ---Nemože biti istina Tarik, da je ta kategorija za podmladak najrazvijenija u BiH kad je to oduvijek bila F1H i A1 ! Ako se pronadju i pogledaju rezultati svih BiH klubova u zemli i šire,slike,itd u zadnjih 10-15 g usporedba bi bila više nego smiješna ! Uza svo poštovanje prema toj kategoriji ja isto tako smatram da su je kod nas izmislili i u zadnje vrijeme malo forsiraju (serijskom izradom ) pojedini klubovi,kako bi djecu malo zabavili i zamazali im oći " nekom aktivnošču " dak se MI seniori bavimo pravim-vrhunskim i Bogom datim slobodnim letom!! (Ovi malo stariji razumiječe o čemu prićam ) Tarik-RC su djecije igracke a F1D mogu ganjati samo veliki majstori.. tako da ne treba forsirati RC ---Volio bi ja da ti ovo u vezi igračaka malo bolje pojasniš u odnosu na "veliki majstorluk " seriske izrade sobnjaka ? I zašto ne treba forsirati RC ???? Jeli zato da se ta klasa nebi razvila do te mjere u BiH te izbacila dominaciju nekih klubova koji forsiraju F1 ? (Ovi upučeniji će oper razumiti o čemu ja,,, ) Evo opet ja kazem da je to moje mišljenje i neznam odkud ti ta "serijska proizvodnja " na um pade .. i koji su to klubovi kaji mazu oci BH djeci.. Ja koliko znam djece u A1 na nekom BH prosjecnom takmičenju Bude 10-15 takmicara a na tekmi u sobnim modelima bude 50-60 ....................... Edited by Tarik 19/5/2008 10:58 ----- | ||
Jump to page : 1 2 3 4 Now viewing page 1 [15 messages per page] |
Search this forum Printer friendly version E-mail a link to this thread |
(Delete all cookies set by this site) | |
Running MegaBBS ASP Forum Software © 2002-2024 PD9 Software | |