Bodovanje za Kup Hrvatske
Dubravko
Posted 22/1/2008 19:20 (#4733)
Subject: Bodovanje za Kup Hrvatske



Veteran

10025
Location: Zagreb

Bojan i ja smo malo razmišljali i razgovarali o tome kako promijeniti, odnosno poboljšati način bodovanja za Kup Hrvatske u pojedinim kategorijama. Pokušali smo sintetizirati dosadašnju praksu, rasprave i prijedloge i ponuditi rješenje koje bi moglo biti prihvatljivo za sve kategorije. Znam da slijedi dosta teksta, ali ...

Bodovanje bi trebalo zadovoljiti dva osnovna uvjeta:

1. Pravedna raspodjela bodova (i na svakom pojedinom natjecanju i u ukupnom zbroju svih natjecanja koja se boduju za pojedini Kup)
2. Svi natjecatelji osvajaju bodove

Cilj je da na kraju sezone dobijemo objektivno rangiranje svi sudionika kupa u svakoj pojedinoj kategoriji, kako onih u samom vrhu, tako i onih u donjem dijelu tablice.

Što bi sve pri tome trebalo biti zadovoljeno:

- pobjednik Kupa treba biti natjecatelj koji je tokom sezone ostvarivao najbolje rezultate (a ne onaj koji je nastupio na najvećem broju natjecanja)
- najbolji je onaj tko je ostvarivao najbolje plasmane na pojedinim natjecanjma (kvalifikacije u pojedinim kategorijama ne bi trebalo uzimati u obzir)
- 1. i 3. mjesto trebaju vrijediti više od dva druga (i tako dalje)
- vrijednost pobjede, odnosno plasmana na samom vrhu poretka na domaćim natjecanjima zapravo ne ovisi direktno o broju natjecatelja (svakako ovisi o broju najboljih natjecatelja, ali uključivanje takvog kriterija bi jako zakompliciralo stvari), pa bi svaka pobjeda trebala vrijediti isto
- zadnje mjesto bi također uvijek trebalo vrijediti isto
- radi poticanja i motivacije svih natjecatelja i dobivanja njihovog realnog poretka u kupu idealno bi bilo kada bi bodove dobivali svi natjecatelji
- poželjno je da razlike u bodovima između natjecatelja na vrhu i dnu poretka ne budu prevelike (ovo nije presudno za sam poredak, ali ljepše i pravednije izgleda)
- bilo bi idealno kada bismo imali jedan jednostavan i jedinstven pravilnik koji bi vrijedio za sve natjecateljske kategorije

Kakvi su dosadašnji pravilnici:

1.) F1

- bodove dobija 10 prvolasiranih natjecatelja po slijedećem rasporedu:

F1 bodovanje

2.) F3J i F3J-N

- bodove dobijaju svi natjecatelji, za 1. mjesto 50 bodova, a za posljednje 1, bodovi su raspoređeni po slijedećoj formuli:

Bodovanje F3J F3J-N

U excel datoteci "Bodovanje za Kup Hrvatske (F3J).xls" možete vidjeti tablični prikaz bodovanja po tom pravilniku.

3.) F3K

- bodove dobijaju svi natjecatelji, bodovi za prvo mjesto ovise o broju natjecatelja, zadnji uvijek dobija jedan, a računa se po slijedećoj formuli:

Bodovanje F3K

Svaki od navedenih pravilnika ima neku manu:

- neki ne ispunjavaju zahtjev za pravednom raspodjelom
- neki ne dijele bodove svima
- imamo 3 različita pravilnika

U tablici unutar word dokumenta "Dosadasnja bodovanja.doc", navedeni su uočeni plusevi i minusevi dosadašnjih pravilnika.


Dlakin i Kmochov (skijaški) prijedlog -> link na temu

Znam da je dosta ljudi reklo da im se sviđa, ali ja mislim da ima jednu veliku manu – vrijedi za končan broj natjecatelja, 30. Ako ih ima više neće svi dobiti bodove, ali još je veći problem ako je broj natjecatelja značajno manji. Tada bi zadnja mjesta mogla donositi desetak ili više bodova.

Prijedlog novog načina bodovanja:

Uzimajući u obzir sve navedeno te gledajući razmišljanja i prijedloge pojedinih natjecatelja u različitim postovima na Forumu vezanim uz ovu temu, čini mi se da bi većina bila sklona tome da se koristi jedna formula za sve kupove. Isto tako čini mi se da bi zbog svoje jednostavnosti i pravednosti svima bio prihvatljiv F1 pravilnik (25, 19, 14, ... 1), ali on ima jednu ozbiljnu manu, a ta je da svi ispod 10. mjesta ne dobijaju niti boda.

Naš prijedlog je F1 pravilnik, ali uz na dopunu kojom bismo osigrali bodove za svakog natjecatelja (osim zadnjeg).

Prvih deset natjecatelja dobivaju standardnih 25, 19, 14, ... 1 bod, a od 11. mjesta na niže bodove izračunavamo po jednostavnoj formuli:

Bodovi = (Bn – Pl)/Bn

gdje je:

Bn – broj natjecatelja
Pl – ostvareni plasman

Što bi se postiglo takvim bodovanjem:

1. Pravedna raspodjela bodova za bilo koji broj natjecatelja
2. Broj slabijih natjecatelja nema utjecaja na broj osvojenih bodova onih u vrhu poretka
3. Prvo i zadnje mjesto uvijek vrijede isto (25 i 0)
4. Svi natjecatelji (osim zadnjeplasiranog) osvajaju bodove tako da na kraju sezone dobijamo realan poredak svih natjecatelja
5. Manja maksimalna razlika u broju osvojenih bodova između najboljih i najslabijih (25)
6. Relativno jednostavan izračun

Ovakav izračun funkcionira za bilo koji broja natjecatelja, s tim da bi u slučaju da se na nekom natjecanju pojavi više od 100 natjecatelja, bodove trebalo računati na 3 decimale (inače na 2).

U slučaju manjeg broja natjecatelja od 10, predlažemo da se bodovi normalno raspoređuju s tim da zadnje plasirani (bez obzira bio 9., 8. ili 5) uvijek dobijie 0 bodova. Znači prvo mjesto uvijek 25, a zadnje 0.

Negativne strane:

- opet imamo neku formulu
- svi natjecatelji od 10. mjesta na niže nalaze se unutar razlike od samo jednog boda
- bodovi izraženi na dvije decimale

Mislim da je bez nekakve "formule" sve željene uvjete nemoguće zadovoljiti, a ovaj izračun je zaista vrlo jednostavan.

Mala razlika u bodovima među onima koji su plasirani ispod 10. mjesta i računanje bodova na dvije decimale zapravo i nisu problem. Bitno je da razlike u bodovima „drže vodu“ i da su plasmani na različitim natjecanjima međusobno usporedivi, odnosno da imamo pravednu raspodjelu bodova, a onda u konačnici i realni plasman natjecatelja u Kupu.

U prilogu je i excel datoteka "Prijedlog bodovanja za kupove.xls" s nekoliko primjera izračuna bodova i grafovima za različiti broj natjecatelja.





Attachments
----------------
Attachments Bodovanje za Kup Hrvatske (F3J).xls (43KB - 84 downloads)
Attachments Dosadasnja bodovanja.doc (33KB - 77 downloads)
Attachments Prijedlog bodovanja za kupove.xls (31KB - 88 downloads)

-----
Dubravko
Top of the page Bottom of the page
Site Sponsormy ad code here...
Marinko
Posted 23/1/2008 08:46 (#4738 - in reply to #4733)
Subject: RE: Bodovanje za Kup Hrvatske



Veteran

100
Location: Koprivnica

 Meni se najpravednijim čini način bodovanja u F3K kategoriji radi njegovih dobrih strana, a pogotovo što svi takmičari dobivaju bodove, jer pretpostavljam da je cilj aviomodelarstva kod nas privući što veći broj klinaca na takmičenje pa mislim da bi taj način bodovanja bio još jedan plus za dolazak na takmičenje. Navedeni "minus" da pobjednik ne dobiva uvijek isti broj bodova smatram da i nije minus već obratno mislim da nije sve jedno pobijediti na tekmi s 10 takmičara ili na tekmi s 30 takmičara.

Pozdrav

 Marinko

Top of the page Bottom of the page
Bojan
Posted 23/1/2008 13:09 (#4739 - in reply to #4738)
Subject: RE: Bodovanje za Kup Hrvatske



Elite Veteran

100010025
Location: Zagreb
Marinko - 23/1/2008 08:46

... Navedeni "minus" da pobjednik ne dobiva uvijek isti broj bodova smatram da i nije minus već obratno mislim da nije sve jedno pobijediti na tekmi s 10 takmičara ili na tekmi s 30 takmičara.

Po mom je mišljenju pravilnik za KH u F3K najlošiji od 3 koja sad koristimo upravo zbog toga što pobjednik na jednom natjecanju s 10 natjecatelja dobije 35 bodova, a za 1. mjesto na natjecanju s 30 natjecatelja dobije 55 bodova. Kad bi svi natjecatelji bili približno jednake kvalitete to bi možda i imalo smisla ali svi znamo da se za vrh uvijek bore samo nekolicina i jedan od njih će pobijediti bez obzira kojiko se prijavi onih koji nastupe samo zato da nastupe. Zbog toga pravilnik dozvoljava da pojedinac ili klub "kalkuliraju" s brojem prijavljenih natjecatelja kako bi otvorili ili zatvorili mogućnost da se osvoji puno bodova za 1. mjesto.

Da potkrijepim ovo što sam gore napisao pogledajte kako bi po F3K pravilniku pobjednici u F1N-150 prošle sezone dobivali bodove:

Varaždin F1N-150 (33 natjecatelja), 1. mjesto - 33+25=58 bodova (Leki)

Zaprešić F1N-150 (44 natjecatelja), 1. mjesto - 44+25=69 bodova (Buki)

Dubec F1N-150 (31 natjecatelj), 1. mjesto - 31+25=56 bodova (Bombek)

Vidljivo je da bi Buki za prvo mjesto dobio nerealno više bodova u odnosu na Lekija i Bombeka samo zato što je na natjecanju nastupilo 10-ak natjecatelja koji realno nisu imali nikakve šanse plasirati se niti među prvih 10, a pobijediti još manje.

Sada vidim da je za F1N-150 ovu subotu u Čemincu prijavljeno 80 natjecatelja (veliki broj osnovnoškolaca za koje je upitno hoće li sudjelovati i na ostalim natjecanjima) pa bi po F3K pravilniku pobjednik osvojio 105 bodova (gotovo kao Bombek i Leki zajedno iz gornjeg primjera).

Razmislite o tome...

 

 


-----
Bojan Stürmer

www.aeromodelarstvo.net
Top of the page Bottom of the page
Diogen
Posted 23/1/2008 14:16 (#4742 - in reply to #4739)
Subject: RE: Bodovanje za Kup Hrvatske



Elite Veteran

5001001002525
Location: Gornji Grad-Medveščak
Dozvoljavam si i da malo ja gnjavim... :-)
Dakle, ovdje postoji dilema (za koju Zagorci imaju jednu lijepu poslovicu..)

-Ako se bodovanje vrši obzirom na broj učesnika, moguće su kalkulacije kada ubaciti početnike, da se poveća nekome učinak, odnosno kada poslati ćim manji broj takmičara da se nekome uskrate potrebni bodovi za ovo-ono..

-Ako je cilj da što više juniora i ostalih uđe u modelarstvo, dobiveni bodovi za takva učešća motiviraju i početnike ('bez realne šanse za dobar plasman' )

-Predloženo bodovanje za F1 - tamo gdje bodove dobiju svi osim posljednjeg , ništa se ne razlikuje od dosadašnjeg koje nagrađuje samo prvih 10: u svim simulacijama rezultata krivulja asimptotski pada prema nuli nakon 10. mjesta, pa je svejedno da li si 11. ili 111.

Ispada da je Dlaka u pravu kada je predložio skijaški sistem, pa makar nastupilo samo tuce natjecatelja.

Ukratko:

Ili ćemo stimulirati dovođenje ćim večeg broja takmičara (pa se neki početnici možda i navuku na modelarstvo) uz sve negativnosti takvog bodovanja ili ćemo nasuprot tome imati pravedno bodovanje za one koji u nekoj kategoriji konkuriraju za odličan plasman (uz negativnosti za one sportaše kojima je važno učestvovati a ne pobijediti).

Mislim da nevidim treći put,

LP,
Diogen
-----
Naš hangarčić: http://web.vip.hr/385915861879.vip/Index.html
Top of the page Bottom of the page
Damir
Posted 23/1/2008 16:25 (#4743 - in reply to #4733)
Subject: RE: Bodovanje za Kup Hrvatske



Member

25
Location: Velika Gorica
Evo kako ja to vidim. Mišljenja sam da je 25, 19, 14... način bodovanja najbolji koji smo do sada imali jer:
- Prva (visoka) mjesta uvijek imaju isti broj bodova NEOVISNO o broju natjecatelja (jako bitno!!)
- Prva (visoka) mjesta zadovoljavaju uvjet da 1. i 3. moraju biti više od dva druga, 2. i 4. više od dva treća itd...

"Negativna" strana nije ta da slabo plasirani natjecatelji ne dobivaju bodove nego ta da se njih ne može ni po čemu razvrstati kako na pojedinačnoj tekmi tako i n kraju sezone. Da bi se dobio poredak sa rangiranim svim natjecateljima, svi bi trebali dobiti bodove ali na taj način da se vrh tablice ne dira.

Prema tome, ovo što predlažu Pavlić i Sturmer potpuno povezuje zahtjev za poštenom NATJECATELJSKOM tablicom sa mogućnošću da se svi koji su se natjecali nađu na rang listi sa odgovarajućim plasmanom.
-----
Damir Kmoch
Top of the page Bottom of the page
Dubravko
Posted 23/1/2008 18:50 (#4744 - in reply to #4742)
Subject: RE: Bodovanje za Kup Hrvatske



Veteran

10025
Location: Zagreb
Diogen
Dozvoljavam si i da malo ja gnjavim... :-)

Naravno, nema riječi o nikakvom gnjavljenju - iznošenje vlastitih, argumentiranih mišljenja o ovome prijedlogu (ili možda davanje nekog drugog prijedloga) je poželjno i očekuje se.

Diogen
-Ako se bodovanje vrši obzirom na broj učesnika, moguće su kalkulacije kada ubaciti početnike, da se poveća nekome učinak, odnosno kada poslati ćim manji broj takmičara da se nekome uskrate potrebni bodovi za ovo-ono..

Ja čak i ne mislim da je problem u mogućim manipulacijama s brojem natjecatelja (iako su naravno moguće i znam da se čak i događaju u Svjetskom kupu za slobodni let), ali oscilacije u broju natjecatelja jednostavno dovode do nepravedne raspodjele bodova. Primjer za to je naveo i Bojan u svom odgovoru Marinku.

Diogen
-Ako je cilj da što više juniora i ostalih uđe u modelarstvo, dobiveni bodovi za takva učešća motiviraju i početnike ('bez realne šanse za dobar plasman' )

Moje je mišljenje da to koliko će nam juniora doći u modelarstvo ne ovisi o tome koliko će bodova osvojiti na svojim učešćima na natjecanjima. Juniori će ući u modelarstvo prvenstveno ako budu imali želju baviti se modelarstvom, te ako budu imali nekoga tko će si dati truda i s njima raditi. Juniori (a i mi malo stariji) bi trebali uživali u tome čime se bave, a ja sam čvrsto uvjeren da realna raspodjela bodova u ovisnosti o rezultatima koje će ostvarivati na natjecanjima u usporedbi sa svojim konkurentima, u tome može samo pomoći.

Diogen
-Predloženo bodovanje za F1 - tamo gdje bodove dobiju svi osim posljednjeg , ništa se ne razlikuje od dosadašnjeg koje nagrađuje samo prvih 10: u svim simulacijama rezultata krivulja asimptotski pada prema nuli nakon 10. mjesta, pa je svejedno da li si 11. ili 111.


E s tim se uopće ne slažem. Što bi reko' Đuro: razlike drastične .
Istina je da krivulja nakon 10. mjesta asimptotski pad prema nuli, ali se osvojeni plasmani itekako vrednuju. Uopće nije svejedno da li je netko 11. ili 15., a kamo li 11. ili 111. Svaka razlika u plasmanu pojedinih natjecatelja na natjecanjima tokom sezone će se na kraju točno odraziti i na njihov plasman u ukupnom poretku kupa.

Diogen
Ili ćemo stimulirati dovođenje ćim večeg broja takmičara (pa se neki početnici možda i navuku na modelarstvo) uz sve negativnosti takvog bodovanja ili ćemo nasuprot tome imati pravedno bodovanje za one koji u nekoj kategoriji konkuriraju za odličan plasman (uz negativnosti za one sportaše kojima je važno učestvovati a ne pobijediti).


Ja mislim da pravednom raspodelom bodova juniori i početnici nikako ne mogu biti oštećeni i destimulirani da se bave modelarstvom u njegovom sportskom smislu, nego upravo suprotno. A onima kojima natjecanja uopće nisu važna, tako i tako je sasvim svejedno kako se boduju.

Pozdrav,
-----
Dubravko
Top of the page Bottom of the page
Diogen
Posted 23/1/2008 20:12 (#4745 - in reply to #4733)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Elite Veteran

5001001002525
Location: Gornji Grad-Medveščak
Pozdrav,
dakle za sada 2:1 za bodovanje u kojem se ne uzima u obzir broj učesnika, sebe ne računam jer se ne mogu opredijeliti.

Svakako da si u pravu Dubravko da dolazak novih modelara ne ovisi o bodovanju jer ga u početku juniori ne razumiju; mislio sam zapravo na one poput, tebe, moje malenkosti i naravno doajena modelarstva Dlake ,Marina i drugih voditelja čije djelovanje utjeće na 'priljev regruta' u modelarstvo i njihovo prisustvo na takmićenju.
Od tuda i moje simpatiziranje Dlakinog skijaškog bodovanja, iako se numerički vrlo malo razlikuje od 'asimptotskog'. Ali 'logički izgleda' jako primamljivo, barem ti ne mogu na kraju sezone prigovoriti da smo opet nešto izmudrovali 'što nigdje ne postoji'.

LP,Diogen

-----
Naš hangarčić: http://web.vip.hr/385915861879.vip/Index.html
Top of the page Bottom of the page
h.kreso
Posted 23/1/2008 23:00 (#4760 - in reply to #4733)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Extreme Veteran

500252525
Location: Varaždin
Pozdrav,

ja bih isto podržao gornji prijedlog. Razlog? Za sada su jedino F1H i F1N kategorije koje su masovne, sve ostale se kreću tu negdje od 6 do 15 takmičara. Tako da onima kojima je bitno svakako će dobiti svoj dio kolača, a oni koji će doći jednom ili dvaput na tekmu zato jer im je blizu će ipak isto tako na neki način biti rangirani.
Top of the page Bottom of the page
Leki
Posted 24/1/2008 10:10 (#4763 - in reply to #4743)
Subject: RE: Bodovanje za Kup Hrvatske



Elite Veteran

50010010010025
Location: Zaprešić
Prijedlog mi se čini samo kao zadovoljavanje forme na način da i oni niže rangirani dobiji koju decimalu boda. Mislim da je apsurd 1 bod dijeliti između 50 natjecatelja samo zato da bi imali nešto 0...x. Tu nema krivulje, nema neke logike i pravde (za niže rangirane), i malo komplicira računicu.
Osobno sam skloniji formuli F3K jer je najjednostavnija.
Slažem se da otvara mogučnost malupaciji brojem ljudi, i da taj dio nije najpravedniji za visoko rangirane, ali je itekako pravedan za niže rangirane. Uostalom a zašto da broj ljudi ne utječe na bodove u plasmanu, po meni to je jedini pokazatelj snage tekme. Iako me takav sistem bodovanja u prošlosti koštao, nikad mi nije bilo krivo, jer svatko ima svoju šansu.

Možda da se formala izmijeni tako da se broj natjecatelja dijeli na pola i to bi bilo to. Jednostavno, lako računljivo.

Edited by Leki 24/1/2008 10:17

-----
Moja životna filozofija (by Vikac):
Napravio sam avion kojeg pustiš i on leti dok ne padne na zemlju!!!
Top of the page Bottom of the page
Damir
Posted 24/1/2008 10:58 (#4764 - in reply to #4763)
Subject: RE: Bodovanje za Kup Hrvatske



Member

25
Location: Velika Gorica

Leki  Osobno sam skloniji formuli F3K jer je najjednostavnija.

Najjednostavnija i daleko NAJLOŠIJA koju smo ikad imali. Ponavljam, broj natjecatelja NE SMIJE imati utjecaja na vrh tablice. Mislim da nikako nije nepravedno da lošiji budu rangirani - TO JE DOBRO! Ono što je loše je to da ono zbog čega se tekme održavaju (a to je borba za najviša mjesta) ovisi o tome da li će na tekmu doći 10 ili 20 juniora kojima je to vjerojatno jedina tekma u godini i tako i tako će biti na dnu tablice. Ono što je također loše je to da se pravila pišu za natjecatelje koji se bore za niska mjesta, a najboljima - što bude. Ljudi moji, pa u SVAKOM sportu smisao natjecanja je borba za PRVO mjesto. Ponovit ću još jednom. Pavlićev i Sturmerov prijedlog objedinjuje oba zahtjeva: 1. Vrh tablice ne ovisi o broju natjecatelja (onih slabijih, jer su dobri uvijek na tekmi) i 2. Omogućava POŠTENO rangiranje SVIH natjecatelja I takav način apsolutno ništa ne komplicira, rezultati se tako i tako vode na računalu. Bodove treba zaslužiti DOBRIM PLASMANOM a ne pravilnikom koji će SVIMA omogućiti da dobiju puno bodova.


-----
Damir Kmoch
Top of the page Bottom of the page
dlaka
Posted 24/1/2008 11:32 (#4765 - in reply to #4733)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Expert

20001001001002525
Location: Zaprešić
Mislim da je od svih dosadašnjih prijedloga, prijedlog Pavlić/Stürmer onaj za kojeg bi se odlučio. Ne mislim da je idealan, ali od svih ponuđenih mi se čini najboljim. Oduvijek sam smatrao da je bodovanje po sistemu 25; 19; 14... najpoštenije, a ovaj dodatak služi da donji dio tabele bude razvrstan.
Konkretno, ako bi bodovali po F3K pravilniku, pobjednik na F1N-150 tekmi u Čemincu s 80 natjecatelja, bi dobio 105 bodova. Realno je očekivati da na tekmu u Varaždin neće doći 50 slavonaca, te bi broj natjecatelja moga biti 50 i pobjednik bi dobio 75. Tekma u Varaždinu nebi bila ništa slabija od Čeminca, ali bi pobjednik bio kažnjen s 30ak % manje bodova. Ili još drastičnije, 10. mjesto Čeminac 81 bod, 1. mjesto Varaždin 75 bodova. Mislim da je daljnji komentar suvišan.



-----
rdjavom ku*cu i dlaka smeta
Top of the page Bottom of the page
Leki
Posted 24/1/2008 13:01 (#4767 - in reply to #4764)
Subject: RE: Bodovanje za Kup Hrvatske



Elite Veteran

50010010010025
Location: Zaprešić
Damir - 24/1/2008 10:58
Najjednostavnija i daleko NAJLOŠIJA koju smo ikad imali. Ponavljam, broj natjecatelja NE SMIJE imati utjecaja na vrh .


Koliko znam do dana današnjeg se nitko iz F3K nije bunio. Dok se za druge pravilnike bune mnogi, daklem u F3K je ova formula funkcionirala.
Moja ideja je išla u smijeru dali nam treba promjena pravilnika gdje je razlika izmedju 10 i 100 natjecatelja manja od jednog boda? po meni takav pravilnik nema smisla upravo onima radi kojih se i predlaže, a to je doljnji dio tablice. Recimo netko tko je 11 i pobjedio je 99 ljudi dobiva realno smješno bodova u odnosu na 98. Osobno i dalje mislim da čim je veći broj ljudi pobjeda više vrijedi. Slažem se s dlakom da su razlike prevelike, zato sam i predložil da se dijeli broj ljudi s 2.
Isto tako ne vjerujem da je moguće isti pravilnik koristiti za sve kategorije i da isti bude fer, u slučaju jedinstvenog pravilnika više mi se svidja dlakin "skijaški" koji boduje prvih 30 natjecatelja nego ovaj koji boduje prvih deset natjecatelja a ostatak kao da nije ni bitan.

Evo možda i bolje ideje uzmi dlakin skijaški +((broj ljudi minus plasman)/2) i po meni je možda to najoptimalnije. Jednostavno, bez utjecaja broja ljudi fiksno bodovanje za one koji nisu samom vrhu nema smisla. Ja sam i dalje mišljenja da i za sami vrh broj ljudi na tekmi treba imati smisla i u bodovnom smislu.


-----
Moja životna filozofija (by Vikac):
Napravio sam avion kojeg pustiš i on leti dok ne padne na zemlju!!!
Top of the page Bottom of the page
Diogen
Posted 24/1/2008 13:14 (#4768 - in reply to #4733)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Elite Veteran

5001001002525
Location: Gornji Grad-Medveščak
Mislim da Dlakin 'skijaški' prijedlog daje optimalni kompromis. Ne dira se u bodove prvoplasiranih obzirom na broj učesnika takmičenja, udovoljava kriterij da je 1. + 2. više od drugo plus četvtoplasirani itd. Osim toga on 'odreže' sve one nakon 30. mjesta (ako ih bude), a prijedlog Dubravka i Bojana, da se uz postojeće bodovanje nakon 10. mjesta izračunavaju bodovi na decimale, destimulira one koji ne mogu među prvih 10. da se potrude na više takmićenja za Kup i naberu neke evidentne bodove. Time bi neka takmićenja gdje učestvuje manji broj modelara (npr. F1H na 'Vilimu' u odnosu na Kup takmičenja) omogučio onim slabijima da se ipak prijave i uzhvate neki bod, naravno ne dirajući bodove onih koji konkuriraju za pobjedu.
LP,Diogen
-----
Naš hangarčić: http://web.vip.hr/385915861879.vip/Index.html
Top of the page Bottom of the page
Leki
Posted 24/1/2008 13:24 (#4770 - in reply to #4768)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Elite Veteran

50010010010025
Location: Zaprešić
Diogen - 24/1/2008 13:14

Mislim da Dlakin 'skijaški' prijedlog daje optimalni kompromis. Ne dira se u bodove prvoplasiranih obzirom na broj učesnika takmičenja, udovoljava kriterij da je 1. + 2. više od drugo plus četvtoplasirani itd. Osim toga on 'odreže' sve one nakon 30. mjesta (ako ih bude), a prijedlog Dubravka i Bojana, da se uz postojeće bodovanje nakon 10. mjesta izračunavaju bodovi na decimale, destimulira one koji ne mogu među prvih 10. da se potrude na više takmićenja za Kup i naberu neke evidentne bodove. Time bi neka takmićenja gdje učestvuje manji broj modelara (npr. F1H na 'Vilimu' u odnosu na Kup takmičenja) omogučio onim slabijima da se ipak prijave i uzhvate neki bod, naravno ne dirajući bodove onih koji konkuriraju za pobjedu.
LP,Diogen



Potpisujem.
S tim da ipak razmislite i o tome da broj ljudi utječe i na bodove, uz primjer Diogena o F1H tekmama s malim brojem učesnika, imamo i "problem " u velikim FF gdje je vrlo malen broj natjecatelja. Tako da zasigurno nije isto pobijedio ti na tekmi s 3 ili 10 natjecatelja, zasigurno nije isto bio ti treći od 3 ili treći od 10 i tu osim formule s utjecajem broja natjecatelja nema pomoći. Također vječiti problem u fiksnom bodovanju je i onaj gdje često za sam vrh imamo iste bodove pa izmišljamo toplu vodu o kranjem pobjedniku (jedne sezone brojali smo makseve...ak se sjećam)

-----
Moja životna filozofija (by Vikac):
Napravio sam avion kojeg pustiš i on leti dok ne padne na zemlju!!!
Top of the page Bottom of the page
Bojan
Posted 24/1/2008 16:34 (#4772 - in reply to #4770)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Elite Veteran

100010025
Location: Zagreb

Primjetio sam da su Leki i Diogen kao manu ovom prijedlogu naveli raspodjelu bodova od 10. do n-tog mjesta unutar samo jednog boda pa ću pokušati obrazložiti odnosno obraniti takav prijedlog.

Prvo što treba imati na umu je želja da na neki način rangiramo i one koji prema sadašnjem F1 pravilniku nisu imali mogućnost biti rangirani ukoliko nisu zauzeli jedno od prvih 10 mjesta. Pogledamo li prošlogodišnje poretke u F1H, F1N i F1N-150 svima će nam biti jasno zašto.

F1H - od 70 natjecatelja - njih 40 dijele 31. mjesto s 0  bodova (57% )

F1N - od 50 natjecatelja - njih 34  dijele 17. mjesto s 0 bodova (68%)

F1N-150 - od 64 natjecatelja - njih 48  dijele 17. mjesto s 0 bodova (75%)

Ovih dodatnih 0,xx bodova koje predlažemo uvedeni bi bili upravo zbog ovih natjecatelja s nula bodova koje bi stvarno realno i pošteno mogli usporediti i rangirati kako na pojedinom natjecanju tako i kroz sezonu.

Ono što je vrlo važno i što bih volio da svi shvate je to da nije važan apsolutan iznos ili broj bodova nego odnos jednog natjecatelja u odnosu na drugog. Tako je svejedno da li jedan dobije 0,2 a drugi 0,3 boda ili prvi dobije 200 a drugi 300 ukoliko nam bodovi služe da izračunamo poredak na temelju njihovog međusobnog uspoređivanja . Nama je za ukupni poredak na kraju godine važno da znamo tko je 1. tko 8. a tko 28. a ne koliko tko ukupno bodova ima (dobro, nekome je i to važno...).

To što prema ovom prijedlogu n natjecatelja rasporedimo unutar jednog boda po meni nije problem dok god su odnosi usporedivi (a u ovom slučaju jesu). Evo primjer za usporedbu natjecanja s 40 i 100 natjecatelja:

Usporedba bodova
40 natjecatelja100 natjecatelja
PlasmanbodoviPlasmanbodovi
sredina tablice (20.mjesto)0,50sredina tablice (50.mjesto)0,50
prva trećina (13.mjesto)0,68prva trećina (33.mjesto)0,67
druga trećina (27.mjesto)0,33druga trećina (67.mjesto)0,33

Prema tome, ako si bolji od 2/3 natjecatelja imaš 0,68 (odnosno 0,67 - stvar dijeljenja) bodova bez obzira koliko ih nastupa na natjecanju i nitko i ništa (osim postignutog rezultata) ni na koji način ne može utjecati na to koliko ćeš bodova dobiti. Isto tako, za plasman na sredini tablice inkasiraš 0,50 bodova i to je to. Meni se čini da jednostavnije, poštenije i realnije od ovog ne može biti.

Stvarni nisam nimalo emotivno vezan uz prijedlog ali mi se čini da riješava upravo one probleme koje sad imamo.


-----
Bojan Stürmer

www.aeromodelarstvo.net
Top of the page Bottom of the page
Leki
Posted 24/1/2008 18:42 (#4774 - in reply to #4772)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Elite Veteran

50010010010025
Location: Zaprešić
Po meni je problem što nema niakve krivulje tj. omjer 9 i 10 u istom rangu bodova je kao i 11 i 100. to definitivno nije fer. Također prvoj desetorici nije bitno protiv koliko ljudi se tekmaju a ostatku tj. velikoj večini natjecatelja je...
ukratko pravilnik stvara male i velike. i gledano sa strane natjecatelja s plasmanom iza 9 mjesta imaju decimale koje im ne govore ni ne znaće ništa. definitivno se stavara situaciija ili su među prvih 10 ili si i 0. Postaje ti svejedno bio ti 15 ili 95 kad omjeri tu ne štimaju. Imali ste situaciju u F3J gdje pobjedniku plasman nije bio uvjetovan brojem ljudi a ostalima uvelike jest i zaključili ste da treba imat jedno mjerilo. Probajte sagledat i FF tekme gdje su velike oscilacije u broju natjecatelja, kao i tekme sa svega par učesnika i tad jednostavno biti 3. od 3 (daklem zadnji) i 4 od 10 (dakle vrlo dobar) a ne napraviti razliku u bodovanju jednostavno nije fer i apsurd je.
Nije mi jasno zašto uporno tuvite da broj ljudi nije bitan faktor za prvih desetoricu i to na silu gledate samo iz kuta jedne kategorije.
-----
Moja životna filozofija (by Vikac):
Napravio sam avion kojeg pustiš i on leti dok ne padne na zemlju!!!
Top of the page Bottom of the page
Diogen
Posted 24/1/2008 21:17 (#4779 - in reply to #4733)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Elite Veteran

5001001002525
Location: Gornji Grad-Medveščak
Sada već ispada da ja i Leki pjevamo u istom zboru.. :-)
Da ne duljim, ukratko: oba načina su matematički opravdana, i skijaški i onaj u kojem se dobiju djeliči boda ispod 10. mjesta.
Razlika je psihološka, dakle govorim o motivaciji, jer:
Raspored 25: 1 do 10. mjesta i dalje djeliči boda marginalizira one ispod 10. mjesta (jedino im daje plasman) ALI:
'Skijaški' raspored odbacuje one rijetke ispod 30. mjesta ali onima od 11. do 30 daje neke bodove i ako neki REDOVITO i marljivo nastupaju mogu sakupiti bodove i uhvatiti neke u elitnoj skupini do 10. . Dakle motivacija za borbu u konačnom plasmanu i među 10 elitnih.
Toliko.
Diogen
-----
Naš hangarčić: http://web.vip.hr/385915861879.vip/Index.html
Top of the page Bottom of the page
Damir
Posted 24/1/2008 22:34 (#4781 - in reply to #4774)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Member

25
Location: Velika Gorica
Leki - 24/1/2008 18:42

Po meni je problem što nema niakve krivulje tj. omjer 9 i 10 u istom rangu bodova je kao i 11 i 100. to definitivno nije fer.


Da bi krivulja imala zamjetnu zakrivljenost slaba mjesta bi trebala nositi puno više bodova, a to je ono što nije fer.


ukratko pravilnik stvara male i velike.


Plasman na natjecanju stvara "male i velike" a ne pravilnik.


i gledano sa strane natjecatelja s plasmanom iza 9 mjesta imaju decimale koje im ne govore ni ne znaće ništa.


Nije točno. Te decimale služe tome da se na rang listi nađu svi oni koji su nastupili i to na onom mjestu koje su zaslužili plasmanom na natjecanjima.


definitivno se stavara situaciija ili su među prvih 10 ili si i 0. Postaje ti svejedno bio ti 15 ili 95 kad omjeri tu ne štimaju.


A kakvi bi to "omjeri" trebali biti da sa npr. 47. mjestom konkuriraš za visoki plasman?


Nije mi jasno zašto uporno tuvite da broj ljudi nije bitan faktor za prvih desetoricu i to na silu gledate samo iz kuta jedne kategorije.


Zato što je to tako. Broj natjecatelja ne smije imati utjecaj na vrh tablice. U protivnom će se dogoditi da će na tekmi sa 100 ljudi 15. mjesto nositi više bodova nego 1.mjesto na tekmi sa 50, a na obje tekme će biti istih 6-7 ljudi koji trenutno mogu pobijediti a ostatak do punog broja čine mahom osmoškolci(govorim o F1N), to se onda zove idiotizam a ne natjecateljski sport. Ako misliš da si faca kaj si pobijedio 80 klinaca kojima je to prva (a većini i zadnja) tekma i time dobio 30% više bodova od nekoga tko je pobijedio na tekmi sa "samo" 40 klinaca, i tako vjerojatno osigurao pobjedu u kupu nakon samo jedne tekme.....svaka ti čast
-----
Damir Kmoch
Top of the page Bottom of the page
buki
Posted 25/1/2008 08:08 (#4790 - in reply to #4781)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Extreme Veteran

5002525
Location: Zaprešić
Definitvno prvih deset fiksno bodovanje neka se ostalih 10 ili 50 potrude..
Top of the page Bottom of the page
Leki
Posted 25/1/2008 10:48 (#4792 - in reply to #4781)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Elite Veteran

50010010010025
Location: Zaprešić
Damir - 24/1/2008 22:34
Zato što je to tako. Broj natjecatelja ne smije imati utjecaj na vrh tablice. U protivnom će se dogoditi da će na tekmi sa 100 ljudi 15. mjesto nositi više bodova nego 1.mjesto na tekmi sa 50, a na obje tekme će biti istih 6-7 ljudi koji trenutno mogu pobijediti a ostatak do punog broja čine mahom osmoškolci(govorim o F1N), to se onda zove idiotizam a ne natjecateljski sport. Ako misliš da si faca kaj si pobijedio 80 klinaca kojima je to prva (a većini i zadnja) tekma i time dobio 30% više bodova od nekoga tko je pobijedio na tekmi sa "samo" 40 klinaca, i tako vjerojatno osigurao pobjedu u kupu nakon samo jedne tekme.....svaka ti čast.



Vidiš tu se razlikujemo jerbo ja mislim da se pravilnik ne donosi samo da bi bio pravedan za ISTIH 6-7 ljudi. Idiotizam je od 100 natjecatelja njih 90 poniziti decimalama i reči im da njihov rezultat vrijedi ukupno jedan bod razlike. Daj konačno shvati da klinci koji idu na tekme i osvajaju sredinu tablice žele za taj rezultat i bodove kak bi se na kraju godine mogli usporediti sa svojim kompićem iz kluba. Tim natjecateljima je itekako bitno dali su bili 30 od 100 (daklem u prvoj trećini poretka) ili 10 od 30 (daklem zadnji) i za to zaslužuju bodovnu razliku. Također mislim da pobjeda na tekmi s 5 ljudi nije isto kao i sa 20 tako da i tu treba koliko toliko napraviti bodovnu razliku.

Još jednom prođi računicu (nije komplicirana) koju sam predložio prije nego li pišeš nebuloze o usporedbi pobjede i 15 mjesta.
Samo za tebe tekma s 100 ljudi
1 mjesto =100 skijaških bodova +((100 broj natjecatelja - 1 plasman )/2
1 mjesto=100+49,5 =149,5
2 mjesto=80+49=129
20 mjesto=21+40=61
30 mjesto=1+35=36
50 mjesto=0+25=25
75 mjesto=0+12,5=12,5

tekma s 50 natjecatelja
1 mjesto =100 skijaških bodova +((50 broj natjecatelja - 1 plasman )/2

1 mjesto=100+24,5 =124,5
2 mjesto=80+24=104
20 mjesto=21+15=36
30 mjesto=1+10=11
50 mjesto=0

Iako sumnjam da će baš biti tekmi s razlikom od 50 natjecatelja.znači pobjeda na tekmi s 50 ljudi je bodovno približno drugo mjesto na tekmi s 100 ljudi (nije mi jasno do kud tebi 15).
Ali isto tako valjda će se sva sedmorica toliko dragocjenih i nepobjedivih pojaviti na toj tekmi s 100 ljudi pa će i za 2,3,4,5,6,7, mjesto dobiti također isto onoliko više bodova kao i pobjednik. Prije svega fer je za one s nižim plasmanom, jer koliko sam ja čito sve prijedloge cij je upravo taj novi pravilnik ima smisla i za niže rangirane. Iako sumnjam da će baš biti tekmi s razlikom od 50 natjecatelja. Ipak nerealno je tvrditi da su tekma s 2 natjecatelja ito vrijedne kao i ona s 20 ili 100, neka razlika mora postojati.


Za kraj niš se ti ne sekiraj za mene, nisam psihopata da bi se naslađivao pobjedama nad osnovnoškolcima, ipak pretpostavljam da si tu rečenicu karikiral. Ja se tekmam da bi tebi sličnima digo živac kad ih dobijem i to je ti je meni PRVA LIGA i PUN POGODAK.
-----
SVAKOM LONCU POKLOPAC

edit..ubilo me Quote

Edited by Leki 25/1/2008 10:51

-----
Moja životna filozofija (by Vikac):
Napravio sam avion kojeg pustiš i on leti dok ne padne na zemlju!!!
Top of the page Bottom of the page
Leki
Posted 25/1/2008 11:21 (#4793 - in reply to #4790)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Elite Veteran

50010010010025
Location: Zaprešić
buki - 25/1/2008 08:08

Definitvno prvih deset fiksno bodovanje neka se ostalih 10 ili 50 potrude..


Vjerujem da se trude... a da bi se još više trudili i još više gnjavili voditelje da ih vode na čim više tekmi treba svima dati mogučnost da sami jednostavno mogu izračunat svoj poredak u ligi. Te da iz tih bodova vide svoju šansu i na slijedečoj tekmi.

edit.
treba i nagradit onog koji je prosjačan ali redovit na tekmama, a ne njmu decimale, a veličine se pojave na jednoj tekmi i već imaju osiguran plasman na kraju godine u ligu među prvih 6-7

Edited by Leki 25/1/2008 11:25

-----
Moja životna filozofija (by Vikac):
Napravio sam avion kojeg pustiš i on leti dok ne padne na zemlju!!!
Top of the page Bottom of the page
Bojan
Posted 25/1/2008 12:50 (#4794 - in reply to #4790)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Elite Veteran

100010025
Location: Zagreb

buki - 25/1/2008 08:08 Definitvno prvih deset fiksno bodovanje neka se ostalih 10 ili 50 potrude..

Dijelom se slažem s tobom i taj fiksni dio se ne bi mijenjao, ali zašto ne usporediti i ostale. Zar je bolje imati 50%-70% nerangiranih? Na kraju godine te klinci iz kluba možda pitaju kako su prošli u kupu. Šta ćeš im odgovoriti? Kako znati da li je Jura bio bolji od Pere ili obrnuto. Isto će me doma možda pitati moji klinci.

Stvarno ne razumijem razlog da si ne pomognemo i na stvarno jednostavan način proširimo pravilnik za koji većina smatra da je dobar.

Leki - 24/1/2008 18:42 Po meni je problem što nema niakve krivulje tj. omjer 9 i 10 u istom rangu bodova je kao i 11 i 100. to definitivno nije fer. Također prvoj desetorici nije bitno protiv koliko ljudi se tekmaju a ostatku tj. velikoj večini natjecatelja je... ukratko pravilnik stvara male i velike. i gledano sa strane natjecatelja s plasmanom iza 9 mjesta imaju decimale koje im ne govore ni ne znaće ništa. definitivno se stavara situaciija ili su među prvih 10 ili si i 0. Postaje ti svejedno bio ti 15 ili 95 kad omjeri tu ne štimaju.

Leki ovo definitivno ne stoji i upravo sam to pokazao u prošlom postu. Odnosi sigurno štimaju i ovise u kojem dijelu poretka si završio. Pokušaj izračunati poredak po varijanti koju predlažeš za neku kategoriju na temelju rezultata od prošle godine i samo tako možeš vidjeti da li stvar funkcionira ili ne.

U prilogu za primjer šaljem poredak u F1N za prošlu godinu po starom (važećem) i novom načinu. Ako mi bilo tko na suvisao način dokaže da je stari način bolji ili da u novom postoji bilo kakva nelogičnost u poretku ja odustajem od ovog prijedloga jer stvarno ne znam kako to nacrtati da bude razumljivo. Nemojte po zbroju bodova suditi koliko je puta jedan bolji od drugog nego ih tumačite kao pomagalo da poredak bude realan.

Shvatite to kao priliku da poboljšamo pravilnik koji funkcionira godinama i za koji je za sve ove godine upućena samo jedna primjedba koja se odnosi na to određeni broj ljudi ostane na nula bodova.

Leki - 25/1/2008 10:48  Vidiš tu se razlikujemo jerbo ja mislim da se pravilnik ne donosi samo da bi bio pravedan za ISTIH 6-7 ljudi. Idiotizam je od 100 natjecatelja njih 90 poniziti decimalama i reči im da njihov rezultat vrijedi ukupno jedan bod razlike.

Znam da si Zagorac ali ipak... 

Pravilnik ne smije biti pravedan SAMO za istih 6-7, ali za njih MORA BITI PRAVEDAN jer će najbolja trojica osvojiti naslove na kraju godine. Kup upravo zbog toga i vodimo, zar ne? Ajde budi pošten i reci misliš li da će ova tekma u Osijeku biti jača od one u Zaprešiću od prije 2 mjeseca samo zato jer će biti više natjecatelja? I dalje imaš iste konkurente (naravno i to će se mijenjati ali ne svaku tekmu), i dalje moraš biti bolji od  recimo 5-orice favorita. To što ćeš usput biti bolji od 10 ili 20 osnovnoškolaca ne znači da trebaš biti dodatno nagrađen. Upravo zato mislim da na vrhu broj natjecatelja ne smije igrati ulogu.

Ne smatram se idiotom jer predlažem da od 100 natjecatelja decimalama želim poniziti njih 90. Upravo suprotno, smatram sve nas idiotima jer jedno jednostavno rješenje seciramo do te mjere da svi trebaju popiz..., dići ruke od svega i ostaviti ovako kako je. U subotu ćemo 70-orici reći da ih ne želimo poniziti s 0,xx bodova nego ćemo ih nagraditi s 0 bodova i na taj naćin reći da su 11. i 77. zapravo napravili isti rezultat, odnosno ku... od rezultata.





Attachments
----------------
Attachments Staro-F1N.xls (38KB - 43 downloads)
Attachments Novo-F1N.xls (23KB - 51 downloads)

-----
Bojan Stürmer

www.aeromodelarstvo.net
Top of the page Bottom of the page
zlulic
Posted 25/1/2008 13:37 (#4795 - in reply to #4733)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske


Veteran

1001002525
Location: Zagreb, Hr
Malo sam ispravio* novi poredak i dvije xls tablice spojio na jedan list, samo radi lakše usporedbe.
* na samom kraju pojavljuju se dvije grupe natjecatelja s jednakim brojem bodova pa im onda plasman nije jedank rednom broju



Attachments
----------------
Attachments F1N_2007_Staro_-_novo.xls (46KB - 49 downloads)
Top of the page Bottom of the page
Leki
Posted 25/1/2008 14:57 (#4798 - in reply to #4794)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Elite Veteran

50010010010025
Location: Zaprešić
Bojan - 25/1/2008 12:50

Znam da si Zagorac ali ipak... 

Pravilnik ne smije biti pravedan SAMO za istih 6-7, ali za njih MORA BITI PRAVEDAN jer će najbolja trojica osvojiti naslove na kraju godine. Kup upravo zbog toga i vodimo, zar ne? Ajde budi pošten i reci misliš li da će ova tekma u Osijeku biti jača od one u Zaprešiću od prije 2 mjeseca samo zato jer će biti više natjecatelja? I dalje imaš iste konkurente (naravno i to će se mijenjati ali ne svaku tekmu), i dalje moraš biti bolji od  recimo 5-orice favorita. To što ćeš usput biti bolji od 10 ili 20 osnovnoškolaca ne znači da trebaš biti dodatno nagrađen. Upravo zato mislim da na vrhu broj natjecatelja ne smije igrati ulogu.

Ne smatram se idiotom jer predlažem da od 100 natjecatelja decimalama želim poniziti njih 90. Upravo suprotno, smatram sve nas idiotima jer jedno jednostavno rješenje seciramo do te mjere da svi trebaju popiz..., dići ruke od svega i ostaviti ovako kako je. U subotu ćemo 70-orici reći da ih ne želimo poniziti s 0,xx bodova nego ćemo ih nagraditi s 0 bodova i na taj naćin reći da su 11. i 77. zapravo napravili isti rezultat, odnosno ku... od rezultata.



Gledaj Bojan, bez obzira na to jer sam ja Zagorac, imam pravo na svoje mišljenje. Komentiram prijedlog koji ste iznjeli pred neki dan i smatram ga lošim. U cijeloj priči u pravu je jedino Dlakin prijedlog jer je dan pred mjesec dana, a ne dva dana pred tekmu...i kaj sad bi trebali reč ma pravilnik je super? , po meni postoji bolja alternativa i to je MOJE MIŠLJENJE. A sad ja tebe pitam po čemu stalno brljite o tome tko je meni konkurent???pa ja sam na zadnjoj tekmi bio dobar 11. Po čemu sad bi trebalo biti da u Osijeku neće biti novi Balaško koji će pokazati da može.
Kaj se mene tiće, meni osobno najbolje odgovara Vaš prijedlog, ali i dalje tvdim da je decimaliziranje kontraproduktivno. Činjenica je da nemaš krivulje rezultata, i ajde se stavi u poziciju 20 ili 30 plasiranog na tekmi pa njega pitaj jel njemu bitno jel na tekmi 20 ili 100 ljudi...Više mi se ne ponavlja. Sam ilustracije radi u Vrhu kupa Vam je plasirana osoba sa samo jednom tekmom.. ekipa koja je bila na svim tekmama ima pet puta manje bodova od dotičnog... ali dajte tu stavite tablicu F1N-150 jer stalno se povlačite sa spikom 100 ljudi a onda daš primjer s 30 ljudi na tekmi ???????????

Radim tablicu sa svojim prijedlogom...usporedbe radi
Iako za taj prijedlog možeš računat i iz glave.
-----
Moja životna filozofija (by Vikac):
Napravio sam avion kojeg pustiš i on leti dok ne padne na zemlju!!!
Top of the page Bottom of the page
Profa
Posted 25/1/2008 15:15 (#4799 - in reply to #4798)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske


Member

25
Location: Čeminac
evo ja sam u čemincu završavamo pripreme za sutra nisam shvatio onu usporedbu oko jačine tekme u zagrebu ili čemincu a moje mišljenje je da djeca na neki način bi trebali dobiti nešto bodova jer ljudi vidite koliko je samo junira prijavljeno ja mislim da su oni primarni a ne mi stari mi ih moramo samo jako podržavati u tome ŠIKA
Top of the page Bottom of the page
Bojan
Posted 25/1/2008 15:48 (#4800 - in reply to #4798)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Elite Veteran

100010025
Location: Zagreb

Leki - 25/1/2008 14:57

 Gledaj Bojan, bez obzira na to jer sam ja Zagorac, imam pravo na svoje mišljenje

... ali dajte tu stavite tablicu F1N-150 jer stalno se povlačite sa spikom 100 ljudi a onda daš primjer s 30 ljudi na tekmi ???????????

.

 Ma Leki, zar nisi vidio smajlića. Nije to trebalo biti ništa zločesto. Napisao sam to jer Zagorci slove kao tvrdoglavi.

Evo u prilogu i primjer za F1N-150.





Attachments
----------------
Attachments F1N-150.xls (55KB - 44 downloads)

-----
Bojan Stürmer

www.aeromodelarstvo.net
Top of the page Bottom of the page
Leki
Posted 25/1/2008 17:23 (#4805 - in reply to #4800)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Elite Veteran

50010010010025
Location: Zaprešić
Pogledaj tablice pa reci da nije bolje?. Sad se itekak vidi na koliko je tko tekmi bio. Odnosi bodova su u cijlom dijelu tablice realni /manje više. Vidiš Kmoch da ja na tebe mislim pozitivno i u bodovnom smislu (Sory Buki.

Edited by Leki 25/1/2008 17:25




Attachments
----------------
Attachments liga Leki.xls (24KB - 105 downloads)
Attachments F1N_2007 staro- Bojan Leki .xls (41KB - 56 downloads)

-----
Moja životna filozofija (by Vikac):
Napravio sam avion kojeg pustiš i on leti dok ne padne na zemlju!!!
Top of the page Bottom of the page
Diogen
Posted 25/1/2008 18:45 (#4809 - in reply to #4733)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Elite Veteran

5001001002525
Location: Gornji Grad-Medveščak
Onako sramežljivo: a zašto nebi ovako: sekunde=bodovi ?

Nitko ne može reči da je netko dobio više/manje zbog formule ili da je razlika nerealna. Što naletiš tokom kupa, zbroji se na kraju i nema nikakvog preračunavanja, prednost očita za F1N, F1N.150.

Diogen
-----
Naš hangarčić: http://web.vip.hr/385915861879.vip/Index.html
Top of the page Bottom of the page
Leki
Posted 25/1/2008 18:56 (#4811 - in reply to #4809)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Elite Veteran

50010010010025
Location: Zaprešić
Diogen - 25/1/2008 18:45

Onako sramežljivo: a zašto nebi ovako: sekunde=bodovi ?

Nitko ne može reči da je netko dobio više/manje zbog formule ili da je razlika nerealna. Što naletiš tokom kupa, zbroji se na kraju i nema nikakvog preračunavanja, prednost očita za F1N, F1N.150.

Diogen



Problem je kaj sekunde ne znače u svakoj dvorani isto...pogotovo pošto sam čuo da idu tekme u dvoranama 15m visine..
A problem su i kategorije gdje rezultat nije na sekunde....FF (fly off) nejednaki uvijeti glede maksova koji nisu uvijek isti...pa F3J(fly off).....

-----
Moja životna filozofija (by Vikac):
Napravio sam avion kojeg pustiš i on leti dok ne padne na zemlju!!!
Top of the page Bottom of the page
Diogen
Posted 25/1/2008 19:05 (#4812 - in reply to #4733)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Elite Veteran

5001001002525
Location: Gornji Grad-Medveščak
Znam da je tako. Ionako sam zapravo mislio na sobne čukce: interes bi dakako bio povećan za dvorane sa višim stropom. Za ostale kategorije je neupotrebljivo.
LP,Diogen.
-----
Naš hangarčić: http://web.vip.hr/385915861879.vip/Index.html
Top of the page Bottom of the page
Leki
Posted 25/1/2008 19:13 (#4813 - in reply to #4805)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Elite Veteran

50010010010025
Location: Zaprešić
Nadodao sam osvojene plasmane da bi lakše bilo za usporediti zašto je Kmoch prošao Bukija i sl.



Attachments
----------------
Attachments F1N_2007 staro- Bojan Leki (1).xls (43KB - 60 downloads)

-----
Moja životna filozofija (by Vikac):
Napravio sam avion kojeg pustiš i on leti dok ne padne na zemlju!!!
Top of the page Bottom of the page
Dražen
Posted 25/1/2008 19:55 (#4814 - in reply to #4733)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Expert

10001001001002525
Location: Jarun / ZG
evo. sad i ja nešto da napišem...

i opet bu sranje u tome, što u raspravi sudjelije 5 (pet) ljudi i mi ćemo međusobno dogovoriti bodovanje makar na način 'fli-fla-flu' ...

svi ostali šute ko ribe, ko da ih se ne tiće, a negde pred kraj sezone bu graknuli - kak su opet iste gljive dogovorile bodovanje (naravno) na njihovu štetu...

a što reči???
svaki prijedlog je dobar, meni osobno se više svidio skijaški, međutim je nepravedno da pola igrače ne dobije ni boda.


mislim da bi ovo skijaško bodovanje moglo ići i do 20-tog mjesta,
a nakon toga ostaje 10 bodova;
pa ak ima ukupno 25 ljudi - preostalih 5 ima po 2 boda razlike
ak ima ukupno 30 ljudi - preostalih 10 ima po 1 bod razlike
ak ima ukupno 40 ljudi - preostalih 20 ima po 1/2 boda razlike
ak ima ukupno 63 ljudi - preostalih 43 ima po 0,43 boda razlike

eto, vrh je nepromijenjen, a svako dobije i svoju zasluženu decimalu...




Edited by Dražen 25/1/2008 19:56

-----
.
fala q_cu i Zaprešić ima Svjetskog Prvaka...
.
Top of the page Bottom of the page
Damir
Posted 25/1/2008 21:24 (#4816 - in reply to #4792)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Member

25
Location: Velika Gorica
Leki - 25/1/2008 10:48


Daj konačno shvati da klinci koji idu na tekme i osvajaju sredinu tablice žele za taj rezultat i bodove kak bi se na kraju godine mogli usporediti sa svojim kompićem iz kluba.

Daj ti konačno shvati da prijedlog Sturmer/Pavlić radi točno to.
I daj ti konačno shvati da sa plasmanima u sredini tablice NE MOŽEŠ dobiti toliko bodova da konkuriraš za vrh.

Tim natjecateljima je itekako bitno dali su bili 30 od 100 (daklem u prvoj trećini poretka) ili 10 od 30 (daklem zadnji)

??? 10 od 30 je prva trećina isto kao i 30 od 100, a ne zadnje mjesto!?

Još jednom prođi računicu (nije komplicirana) koju sam predložio prije nego li pišeš nebuloze o usporedbi pobjede i 15 mjesta.

Moj komentar je bio na aktualnu formulu za F3K!

Za kraj niš se ti ne sekiraj za mene, nisam psihopata da bi se naslađivao pobjedama nad osnovnoškolcima, ipak pretpostavljam da si tu rečenicu karikiral.

Ne sekiram se za tebe.

Ja se tekmam da bi tebi sličnima digo živac kad ih dobijem i to je ti je meni PRVA LIGA i PUN POGODAK.

Moj Leki, ako se ti tekmaš zato da bi meni sličnima digo živac kada ih dobiješ, onda si stvarno siroće i treba te razumjeti i pomoći ti.

-----
Damir Kmoch
Top of the page Bottom of the page
Bojan
Posted 25/1/2008 21:40 (#4817 - in reply to #4805)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Elite Veteran

100010025
Location: Zagreb

Leki - 25/1/2008 17:23 Pogledaj tablice pa reci da nije bolje?. Sad se itekak vidi na koliko je tko tekmi bio. Odnosi bodova su u cijlom dijelu tablice realni /manje više.

I meni brojevi izgledaju bolje, to priznajem. Pitanje je samo što se dogodi kad boj natjecatelja oscilira, a to nam se redovito događa. Problem je isključivo u tome. Bojim se da će broj slabijih natjecatelja (ne želim nikoga uvrijediti) ipak na kraju sezone utjecati na poredak na vrhu i onda ćemo reći da nije pravedno. Sve ovo što računamo za prošlu godinu može biti bitno drugačije nego recimo ove sezone kad se planira 6 kup natjecanja i kad ćemo brojati 4 od 6.

Da budem jasan do kraja, svaka formula koja je ovdje predložena ima logike ali ako pogledaš prošlu sezonu vidiš da su na vrhu bili uvijek istih 5-6, a bodovi se po formuli koju predlažeš ipak osjetno razlikuju.

1. mjesta: 118, 111.5, 114

2. mjesta: 93.5, 97.5, 91

3. mjesta: 73, 77, 70.5

4. mjesta: 62.5, 66.5, 60

5. mjesta: 61, 57, 54.5

...

Ovdje recimo imaš slučaj da 5. mjesto vrijedi više nego 4. i ja bih osobno volio izbjeći takve slučajeve.

Napravio si par manjih grešaka kod izračuna pa šaljem u prilogu (osim ako ja nisam negdje pogriješio)





Attachments
----------------
Attachments F1N_2007_staro-_Bojan_Leki_ispravak.xls (47KB - 122 downloads)

-----
Bojan Stürmer

www.aeromodelarstvo.net
Top of the page Bottom of the page
Dražen
Posted 25/1/2008 21:53 (#4818 - in reply to #4814)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Expert

10001001001002525
Location: Jarun / ZG
Dražen - 25/1/2008 19:55

svaki prijedlog je dobar, meni osobno se više svidio skijaški, međutim je nepravedno da pola igrače ne dobije ni boda.



pardon; u brzini sam zaboravio navesti zasto mi se najviše svidio dlakin prijedlog:

zato što pobjednik dobiva 100 bodova - što je okrugla brojka a i maksimalan postotak...
možda ima neke veze i kod usporedbi sa drugim klasama u generalnom plasmanu za kup hrvatske i za sportaša...
a nije manje bitno ni to da bodove dobiva (po dlaki) 30 ljudi... to je puno bolje nego samo prvih deset, jer u F1N uvijek ima puno više od 10 tekmovalca...

na kraju, bojanova ideja mi se svidjela tek kad sam vidio da svi učesnici natjecateljske sezone imaju svoje zasluženo mjesto na rang listi. eto i ja sam na 36.om mjestu što mi je jako sexy..
s obzirom na brojku najavljenu u čemincu, ove godine mogu ispasti i 69.ti što mi još više sexy...

meni doduše te decimale i nisu tolko bitne, no zaista na kraju mogu perica i ivica iz nekog kluba pitat voditelja kak su prošli... e, pa mislim da je s ovim načinom i to riješeno...


ajd sutra sretno svima!

-----
.
fala q_cu i Zaprešić ima Svjetskog Prvaka...
.
Top of the page Bottom of the page
Leki
Posted 25/1/2008 22:07 (#4819 - in reply to #4816)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Elite Veteran

50010010010025
Location: Zaprešić

Damir - 25/1/2008 21:24

Leki - 25/1/2008 10:48


Daj konačno shvati da klinci koji idu na tekme i osvajaju sredinu tablice žele za taj rezultat i bodove kak bi se na kraju godine mogli usporediti sa svojim kompićem iz kluba.

Daj ti konačno shvati da prijedlog Sturmer/Pavlić radi točno to.
I daj ti konačno shvati da sa plasmanima u sredini tablice NE MOŽEŠ dobiti toliko bodova da konkuriraš za vrh.

Daj pogledaj prvih deset kad si već zapeo za vrh pa mi reci gdje je logika da s jednom tekmom možeš osigurat ulaz medju prvih pet?
Daj shvati da postoje i plasmani i iz postolja i iza 10 mjesta i da nikako ne zaslužuju decimale.

Tim natjecateljima je itekako bitno dali su bili 30 od 100 (daklem u prvoj trećini poretka) ili 10 od 30 (daklem zadnji)

??? 10 od 30 je prva trećina isto kao i 30 od 100, a ne zadnje mjesto!?

Moj lapsus mislil sam Tim natjecateljima je itekako bitno dali su bili 30 od 100 (daklem u prvoj trećini poretka) ili 30 od 30 (daklem zadnji)

Još jednom prođi računicu (nije komplicirana) koju sam predložio prije nego li pišeš nebuloze o usporedbi pobjede i 15 mjesta.

Moj komentar je bio na aktualnu formulu za F3K!

Mislil sam da moj prijedlog komentitaš. Kamo sreče i da u F3k nas bude 100. I sam znaš da je bila situacija gdje sam osobno od tebe izgubio pobjedu u lizi baš radi utjecaja broja ljudi i tad se nisam ni ja a bogami ni ti bunil na formulu.

Za kraj niš se ti ne sekiraj za mene, nisam psihopata da bi se naslađivao pobjedama nad osnovnoškolcima, ipak pretpostavljam da si tu rečenicu karikiral.

Ne sekiram se za tebe.



Ja se tekmam da bi tebi sličnima digo živac kad ih dobijem i to je ti je meni PRVA LIGA i PUN POGODAK.

Moj Leki, ako se ti tekmaš zato da bi meni sličnima digo živac kada ih dobiješ, onda si stvarno siroće i treba te razumjeti i pomoći ti.


)odi ljepit selotep

pozdrav


-----
Moja životna filozofija (by Vikac):
Napravio sam avion kojeg pustiš i on leti dok ne padne na zemlju!!!
Top of the page Bottom of the page
Leki
Posted 25/1/2008 22:33 (#4821 - in reply to #4817)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Elite Veteran

50010010010025
Location: Zaprešić
Bojan - 25/1/2008 21:40

Leki - 25/1/2008 17:23 Pogledaj tablice pa reci da nije bolje?. Sad se itekak vidi na koliko je tko tekmi bio. Odnosi bodova su u cijlom dijelu tablice realni /manje više.

I meni brojevi izgledaju bolje, to priznajem. Pitanje je samo što se dogodi kad boj natjecatelja oscilira, a to nam se redovito događa. Problem je isključivo u tome. Bojim se da će broj slabijih natjecatelja (ne želim nikoga uvrijediti) ipak na kraju sezone utjecati na poredak na vrhu i onda ćemo reći da nije pravedno. Sve ovo što računamo za prošlu godinu može biti bitno drugačije nego recimo ove sezone kad se planira 6 kup natjecanja i kad ćemo brojati 4 od 6.

Da budem jasan do kraja, svaka formula koja je ovdje predložena ima logike ali ako pogledaš prošlu sezonu vidiš da su na vrhu bili uvijek istih 5-6, a bodovi se po formuli koju predlažeš ipak osjetno razlikuju.

1. mjesta: 118, 111.5, 114

2. mjesta: 93.5, 97.5, 91

3. mjesta: 73, 77, 70.5

4. mjesta: 62.5, 66.5, 60

5. mjesta: 61, 57, 54.5

...

Ovdje recimo imaš slučaj da 5. mjesto vrijedi više nego 4. i ja bih osobno volio izbjeći takve slučajeve.

Napravio si par manjih grešaka kod izračuna pa šaljem u prilogu (osim ako ja nisam negdje pogriješio)



Ja sam vjerojatno hrpu toga fulal u računici jerbo HTML formatiranje i lookup XLS su me ubili mnogo nekoliko sati (nisam stručnjak.

Ma sve stoji idealno nikad neće biti, i desit će se da nekad 4 mjesto vrijedi više nego 5 ako bude na prvoj tekmi osjetno više ljudi. Ali u tom slučaju kad je više ljudi više bodova dobijaji svi. Ako zbrojiš 4 mjesto s prve tekme i 5 mjesto s druge dobivaš isto kao i 5 mjesto s prve i 4 s druge.
Fakat mislim da bi trebala takva situacija manje boljeti nego da 2 i 3 mjesto na dvije tekme nose više od 2, 4 i 8 mjesta na tri tekme. također među prvih deset po vašem prijedlogu imaš gotovo dvoje s jednom tekmom, s jednim drugim mjestom po vama u ligi si na kraju šesti (Klarić), s jednim šestim mjestom na jednoj tekmi ukupno u ligi si 11 (Sljepčević)???. Također razike u bodovima su prevelike tako da deseti ima šest puta manje, 15 već ima pedeset puta manje bodova bodova od prvog????... Jednostavno po ovoj računici mnogo se vrednuje vrh (prvih 5) a nakon desetog mjesta šipak. Također decimale mi ne izgledaju poticajno.
Da bi imao potpunu sliku treba u tablicu staviti i postignute plasmane (probaj), a ne samo gledati ukupnu računicu, tad definitivno vidiš da Vam prijedlog nije dobar.
-----
Moja životna filozofija (by Vikac):
Napravio sam avion kojeg pustiš i on leti dok ne padne na zemlju!!!
Top of the page Bottom of the page
Bojan
Posted 25/1/2008 23:29 (#4831 - in reply to #4821)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Elite Veteran

100010025
Location: Zagreb
Jeziga, opet ti o decimalama iako sam valjda triput napisao čemu one trebaju služiti. To što je netko s jednim 2. mjestom 6. u poretku nije čudno i po meni je to vrednije nego tri šesta mjesta. Ubacio sam i postignute plasmane u računicu i ne vidim ništa sporno. Međutim onda sam ubacio plasmane i u tvoju računicu i tamo primjetio nešto što mi se ne sviđa. Za vrh sam već rekao zašto mi se ne sviđa, ali sredina tablice bi po mom mišljenju uvijek trebala vrijediti jednako što u ovom slučaju ne štima. Razlike su nešto više od 20%. Pogledaj prilog.



Attachments
----------------
Attachments F1N_2007_plasmani_bodovi.xls (40KB - 96 downloads)

-----
Bojan Stürmer

www.aeromodelarstvo.net
Top of the page Bottom of the page
Leki
Posted 26/1/2008 00:15 (#4832 - in reply to #4831)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Elite Veteran

50010010010025
Location: Zaprešić
Bojan - 25/1/2008 23:29

Jeziga, opet ti o decimalama iako sam valjda triput napisao čemu one trebaju služiti. To što je netko s jednim 2. mjestom 6. u poretku nije čudno i po meni je to vrednije nego tri šesta mjesta. Ubacio sam i postignute plasmane u računicu i ne vidim ništa sporno. Međutim onda sam ubacio plasmane i u tvoju računicu i tamo primjetio nešto što mi se ne sviđa. Za vrh sam već rekao zašto mi se ne sviđa, ali sredina tablice bi po mom mišljenju uvijek trebala vrijediti jednako što u ovom slučaju ne štima. Razlike su nešto više od 20%. Pogledaj prilog.


Gledaj ne ponavlja mi se jer se očito razlikujemo u mišljenjima previše.

Moj problem u shvačanju predloženih decimala je upravo to čemu one služe u Vašoj formuli a to je čisto proforme radi ajmo nekom dat decimalu, više ni ne zaslužuje kad nemže među prvih deset. Pitanje bi li ti bio sretan s decimalom za 11 mjesto na Bledu??? (stavljam primjer tekme s velikim brojem natjecatelja). Vjerujem da bi pozvao rundu za dobar rezultat, i nikad ne bi prihvatio decimalu. Iako se i u tom famoznom F3J svijetu pobjede dijele međju 5-6 pilota u vrhu.

Nikad se nebi složio s idejom da jedan nastup može omogućiti plasman među prvih 5 u liga kupu. Pokazi mi sport / ligu gdje toga ima???

Ne sviđa ti se poredak za vrh??, zar je Vaš prijedlog bolji?? Pa daj još jednom prokomentiraj poredak za vice prvaka kupa!!

Sredina tablice baš bi trebala vrijediti prema broju natjecatelja koje je dotični pobjedio, problem predtavljaju fiksi bodovi koje dobijaju prvih 30, ali ljudi bar vide bodove a ne ....... i ti bodovi ipak nose težinu jer ne dobijaju 100-ti dio boda pobjednika već recimo petinu . i na kraju se u zbroju vide.

Opet naglašavam kakav ti je to poredak kad 15 u ligi ima tek pedesetinu bodova prvog. U vašem sustavu postoji samo 5 natjecatelja a ostali su figure s djeličima bodova. U ovog godini gdje se boduje još više tekmi razlike će biti još i veće.
-----
Moja životna filozofija (by Vikac):
Napravio sam avion kojeg pustiš i on leti dok ne padne na zemlju!!!
Top of the page Bottom of the page
zlulic
Posted 27/1/2008 01:03 (#4846 - in reply to #4733)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske


Veteran

1001002525
Location: Zagreb, Hr
Ne nudim nikakvu formulu, reklo bi se niša pametno, ali mislim da bi bilo bitno lakše bilo kad bi se pokušalo prvo postaviti načela kako bodove treba dijeliti, koliko natjecatelja ih dobiva i deffinirati sva ostala pravila. Kad bi to bilo dogovoreno onda bi matematika bila bitno manji problem. Ovako ispada da svatko ima svoju formulu koja obuhvaća samo dio ukupnih zahtjeva.

Svatko ima dobrih točaka.
Dražen - mali broj osoba u raspravi
Bo & Dudo - bodovi za sve, a ne nule
Kmoch - ne mozes sa srednjim plasmanom konkurirati za vrh
Leki - omjer dobivenih bodova, nekako uzeti u obzir dolaske na natjecanja tj. nagraditi trud, ...

Inicijativa je dobra, postoji jasan problem (velik broj natjecatelja bez bodova), poznata su neka pravila koja se zeli zadrzati (mislim na ono da dva druga mjesta ne vrijede kao ...).
Treba se prvo dogovoriti da li pobjeda donosi fiksni broj bodova ili ne. Nadalje, da li broj natjecatelja ima utjecaj na broj bodova ili ne (ne mora, ali i može npr. s nekim postotkom).
Kad bi se to izvuklo i raspravilo onda bi, ko što rekoh, matematika bila manji problem (svi imamo računala). Ovako rovovski će ići teško.

Edited by zlulic 27/1/2008 01:07
Top of the page Bottom of the page
Damir
Posted 27/1/2008 21:43 (#4861 - in reply to #4819)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Member

25
Location: Velika Gorica
Leki - 25/1/2008 22:07
>)odi ljepit selotep


Izgleda da ide dobro i bez selotejpa
-----
Damir Kmoch
Top of the page Bottom of the page
Dražen
Posted 28/1/2008 09:16 (#4864 - in reply to #4861)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Expert

10001001001002525
Location: Jarun / ZG

KOJI SU ZADNJI PRIJEDLOZI BODOVANJA?

očemo napraviti neko glasanje ili kaj?

jeli varaždin za dva tjedna? jel se to da riješiti do tada??




-----
.
fala q_cu i Zaprešić ima Svjetskog Prvaka...
.
Top of the page Bottom of the page
h.kreso
Posted 28/1/2008 18:06 (#4869 - in reply to #4733)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Extreme Veteran

500252525
Location: Varaždin
Varaždin je za tri tjedna, 16.2.
Top of the page Bottom of the page
zlulic
Posted 30/1/2008 01:13 (#4914 - in reply to #4864)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske


Veteran

1001002525
Location: Zagreb, Hr
Dražen - 28/1/2008 09:16

KOJI SU ZADNJI PRIJEDLOZI BODOVANJA?

očemo napraviti neko glasanje ili kaj?


A za što bi se glasalo? Ja sa protiv, ajmo prvo definirati da li pobjeda uvijek vrijedi jednak broj bodova ili ne, tj. da li broj natjecatelja igra ulogu ili ne.
Na primjer pobjeda (a i bodovi za bilo koje mjesto) može vrijediti fikasan broj bodova npr. 100 za pobjedu + bonus na osnovu broja natjecatelja. Znam da to jako sliči Lekijevom prijedlogu, ali prije daljnje raspodjele bodova to treba istjerati na čistac jer inače nikako ne možeš ići u detalje i očekivati da većina bude zadovoljna.



Edited by zlulic 30/1/2008 01:15
Top of the page Bottom of the page
Dražen
Posted 30/1/2008 22:33 (#4938 - in reply to #4914)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Expert

10001001001002525
Location: Jarun / ZG
nema problema lula, meni je svejedno da li prihvatiti fiksni broj bodova ili plivajući (s obzirom na broj ljudi)...
al mislim da je bitno da se to pitanje riješi prije tekme u vz...

problem je u tome što već dva dana nitko ne odgovara na post, a na poolu se 16 ljudi izjasnilo da će ove godine tekmati F1N, znači toliko ljudi ovdje prati raspravu, a trenutno šuti...


-----
.
fala q_cu i Zaprešić ima Svjetskog Prvaka...
.
Top of the page Bottom of the page
šika
Posted 31/1/2008 12:39 (#4942 - in reply to #4938)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske


Veteran

100252525
Location: Osijek-Briješće
dražene šta 16 meni je ove godine to osnovna kategorija zbog djece i nas če iz osijeka na svakoj tekmi biti minimalno 8 ljudi plus nadam se ostali istočni dio šika
Top of the page Bottom of the page
Dražen
Posted 1/2/2008 21:30 (#4957 - in reply to #4942)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Expert

10001001001002525
Location: Jarun / ZG

eto, opet ništa.

jel zna netko kad se nalazi komisija?

-----
.
fala q_cu i Zaprešić ima Svjetskog Prvaka...
.
Top of the page Bottom of the page
LELO
Posted 2/2/2008 11:58 (#4958 - in reply to #4957)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Veteran

100
Location: Sisak
Ako dozvolite ponovo mišljenje nekog koga se to ne tiče.

PRVO: Za kup HR bodovati sva netjecanja u kalendaru.
( U tom slučaju otpadaju sve kalkulacije o odabiru natjecanja )

DRUGO: Bodovi kao u skijanju (prvih trideset) + ostvarene sekunde leta
( pretvoriti u bodove dijeljene sa deset, primjer: 1260 sec.=126 bod)
+ 10 bodova za max rezultat (sekunde iz fly off-a se ne boduju)

Naravno ovo je prijedlog za slobodni let. Svi dobijaju bodove a oni
koji pretendiraju na visoki plasman potrudit će se da dolaze na sva
natjecanja što po meni treba biti i smisao i stimulacija. Teško da se sa
dva ili tri natjecanja može osvojiti kup HR. Vidljivo je i to da je potrebno
natjecati do kraja i boriti se za svaku sekundu leta a ne odustati kad se
slabije leti tog dana.

Oni koji se vole igrati sa simulacijom neka provjere da li se dobijaju dobri
odnosi kao i redoslijed svih natjecatelja.
Top of the page Bottom of the page
Dražen
Posted 4/2/2008 23:05 (#5005 - in reply to #4958)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Expert

10001001001002525
Location: Jarun / ZG

ma prijedloga im dosta, al ko što je lula ustvrdio, ajmo najprije definirati (složiti se) da li prihvatiti fiksne bodove ili plivajuće...



-----
.
fala q_cu i Zaprešić ima Svjetskog Prvaka...
.
Top of the page Bottom of the page
zlulic
Posted 6/2/2008 00:18 (#5026 - in reply to #4733)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske


Veteran

1001002525
Location: Zagreb, Hr
I ja sam mislio da bi bilo interesantno dodavati bonus na ostvaren rezultat npr. postotak od najboljeg. Doduše to otvara neke dubioze jer u toj varijanti možeš imati npr. tri FF natjecatelja pri čemu prvi skupi ukupno 37 bodova, drugi 27 i treći 17 i svi dobiju pristojan bonus, a teoretski broj bodova je 1260. Druga varijanta je postotak rezultata od teoretskog maksimuma bodova što može funkcionirati u F1ABCH čak i u F3JK, ali ne i u F1N jer tamo nema teoretskog maksimuma.
Zbog svega toga i mogućih komplikacija prijedlog nisam niti iznosio.

I dalje mislim da ako se nešto želi mijenjati prvo treba definirati što se želi postići i kako se žele bodovi dijeliti, a tek nakon toga krenuti na razno razne formule.

Još samo jedan dodatak, vrlo bi bilo poželjno da model bude primjenjiv na sve kategorije i klase unutar njih jer je stvar u tom slučaju bitno jednostavnija za sve.
Top of the page Bottom of the page
fly
Posted 6/2/2008 09:55 (#5029 - in reply to #4733)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Elite Veteran

5001001002525
Location: Koprivnica
ma najbolje da bude bodovanje isto ko prošle godine bez puno mudrovanja
Top of the page Bottom of the page
Dražen
Posted 6/2/2008 17:20 (#5037 - in reply to #5029)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Expert

10001001001002525
Location: Jarun / ZG
fly - 6/2/2008 09:55

ma najbolje da bude bodovanje isto ko prošle godine bez puno mudrovanja


kakvo je to bodovanje bilo prošle godine??
onda je jednostavnije nemati nikakvo bodovanje... nemaš kaj računat i bok...

16 ljudi je dobilo bodove, a 47 ljudi nije dobilo bi boda...

bilo koji sistem od novo predloženih je bolji...
-----
.
fala q_cu i Zaprešić ima Svjetskog Prvaka...
.
Top of the page Bottom of the page
fly
Posted 6/2/2008 23:29 (#5040 - in reply to #4733)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Elite Veteran

5001001002525
Location: Koprivnica
a dobro velim zato da bude čim manje komplikacija oko toga..od ovih novih predloženih mi se najiše sviđa ovaj LELO-ov
Top of the page Bottom of the page
Diogen
Posted 7/2/2008 09:49 (#5043 - in reply to #5040)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Elite Veteran

5001001002525
Location: Gornji Grad-Medveščak
Kompliciran je put do jednostavnosti !
Pivo onome tko zna tko je izmislio ovu poslovicu!
LP,Diogen.
-----
Naš hangarčić: http://web.vip.hr/385915861879.vip/Index.html
Top of the page Bottom of the page
Leki
Posted 18/2/2008 11:50 (#5201 - in reply to #5043)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Elite Veteran

50010010010025
Location: Zaprešić
Jedan post od Šike kojeg je postao na krivo mjesto.

ljudi evo ja bi pokrenio temu koja se nije završila a to je bodovanje za kup Hrvata u f1n dajte da se usvoji bilo što jer ovo da samo prvi 10 dobije bodove to je kontra produktivno za djecu jer zbog njih smo pokrenili ovu kategoriju a ispada da bodovanje radimo za nas i mi odlučujemo malte ne pitajuči njih ni za kakvo mišljenje možda bi oni to bolje riješili jer njima je drago da dobiju nešto bodova za svoj poredak a ne da na kraju sezone od 6 natjecanja zato što nije ušao u prvih 10 ima poredak bez bodova a ujedno kako po klubovima i školama opravdati financiska sretsva bez obzira na več održane dije tekme ajmo to riješiti jer mislim da na vrhu neće biti nekih drastičnih promjena a djecu bi veselilo kada otvore forum da se vide u poretku sa nekakvim bodovima pa ajmo usvojiti onaj prijedlog skijaški za ovu odinu jer to je bolje prvih trideset nego samo deset vidječemo na kraju godine kako to šljaka pa čemo u 12 mjesecu na miru vršiti korekcije ovo predlažem jer sve smo ovo pokrenili zog njih i nemojmo sada to ubiti toje moje mišljenje i mojih natjecatelja a vjerujte biti će ih još kao i kod vas pozdrav šika
-----
Moja životna filozofija (by Vikac):
Napravio sam avion kojeg pustiš i on leti dok ne padne na zemlju!!!
Top of the page Bottom of the page
nenad
Posted 18/2/2008 13:49 (#5203 - in reply to #4733)
Subject: RE: Bodovanje za Kup Hrvatske



Extreme Veteran

500
Location: Varaždin
Ja sam isto mišljenja kao i Šika.
-----
nenad
Top of the page Bottom of the page
Diogen
Posted 18/2/2008 14:03 (#5204 - in reply to #5203)
Subject: RE: Bodovanje za Kup Hrvatske



Elite Veteran

5001001002525
Location: Gornji Grad-Medveščak
Ja nebi ni slućajno da oni nakon 10.tog mjesta dobe bodove,
(pogotovo ako se ja kojim čudom probijem među prvih 10.)
Moji nisu htjeli ići na zadnje dvije tekme, sami su sebi smješni, ja ih naravno ne prisiljavam.

No bucks no Buck Rogers,
LP,Diogen
-----
Naš hangarčić: http://web.vip.hr/385915861879.vip/Index.html
Top of the page Bottom of the page
Dražen
Posted 18/2/2008 15:23 (#5208 - in reply to #4733)
Subject: RE: Bodovanje za Kup Hrvatske



Expert

10001001001002525
Location: Jarun / ZG

meni ovo izgleda kao da su se ljudi probudili iz zimskog sna...

kad smo pokrenuli to pitanje, odmah nakon tekme u dupcu, nadmudrivali smo se na forumu nas petorica, mada nam forum za to ni ne treba, kad se možemo nač na kavi...

ostali, ili su smatrali da ih se ne tiće, ili su previdjeli temu, spavali zimski san, što li... ??

jedan od zaključaka MK je bio i da se ne mijenjaju pravilnici u toku sezone... i što sad??
______________

ko što znamo, bilo je više prijedloga;

dlakin - bodovanje za prvih 30, skijaški sistem...
jedina mana, što preostalih 35 natjecatelja (tekma u osijeku) ne dobije ni boda...

bojanov - bodove dobiju svi, no sa jako plitkom parabolom i decimalama.
ni meni te decimale nisu sjele, mada tako jedino tako dobijemo iskristaliziran poredak na kraju sezone...

lekijev - bodovanje po fiksnoj osnovi + dodatni na osnovu broja natjecatelja.
po meni najinteresantniji za F1N, no u konačnici, svaka tekma ima drugačije bodovanje.

da li je to dobro ili loše?
ako vremenom želimo približiti načine bodovanja u raznim kategorijama, najviše odgovara fiksni broj, odnosno, 100 bodova kao okrugla brojka za prvo mjesto bi mogla biti početak.
______________

ako saberemo sve prijedloge i ne odlučimo se ni za jedan, (jer niko nije savršen, pa tako i svaki prijedlog može imati nekih mana) ostaje nam odabir kombinacije ideja iz postojećih prijedloga.

pokušao sam napraviti izračun bodova za F1N-150 iz dvije održane tekme u ovoj sezoni, po nekim imaginarnim pravilima:

krenuo sam od skijaškog prijedloga koji boduje prvih 30.
za prvih 20 ostavio sam fiksne bodove.
bodove za slijedećih 10 pravilno sam raspodijelio na ostale učesnike nakon 20-te pozicije.
to znači da ako je na tekmi bilo 50 ljudi, tridesetorica dijele taj resto bodova od 9 do 1.
ali zadnji ne dobije ni boda. zato dobije pol kile bombona, i to je nešto...
uglavnom, tu po trojica dobe isti broj bodova, a ako se nemože pravilno podijeliti, smanjuje se broj onih sa devet bodova, znači na vrhu tog dijela.

tabela koju sam dobio, nalazi se u prilogu:
nakon dvije tekme ostaje više učesnika sa istim brojem bodova pri dnu tabele, međutim, nakon 5 tekmi će se i to malo iskristalizirati, jer na slijedećima svakom idu neki drugi bodovi...



Attachments
----------------
Attachments F1N_150_2008.xls (39KB - 80 downloads)

-----
.
fala q_cu i Zaprešić ima Svjetskog Prvaka...
.
Top of the page Bottom of the page
šika
Posted 18/2/2008 18:05 (#5213 - in reply to #5208)
Subject: RE: Bodovanje za Kup Hrvatske


Veteran

100252525
Location: Osijek-Briješće
dražene vidio sam tvoj izračun i mogu reči da mi se više sviđa to nego da samo 10 dobiju bodove jer tu bar nešto dobiješ bodova i imaš rangirano mjesto sa bodovimaa svremenom će se nedostaci otklanjati bitno je s nečim normalniji početi
Top of the page Bottom of the page
Dražen
Posted 18/2/2008 19:41 (#5215 - in reply to #5213)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Expert

10001001001002525
Location: Jarun / ZG

ljudi pišu o jednoj temi na tri strane...

šika, nadam se da nisi krivo shvatio u ovom loptanju ... ovo moje je samo prijedlog bodovanja za drugu godinu...

o bodovanju opčenito, najbolje je napisao jedan čovjek čudan...


-----
.
fala q_cu i Zaprešić ima Svjetskog Prvaka...
.
Top of the page Bottom of the page
Bojan
Posted 18/2/2008 21:23 (#5221 - in reply to #4914)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Elite Veteran

100010025
Location: Zagreb

zlulic - 30/1/2008 01:13 A za što bi se glasalo? Ja sa protiv, ajmo prvo definirati da li pobjeda uvijek vrijedi jednak broj bodova ili ne, tj. da li broj natjecatelja igra ulogu ili ne. Na primjer pobjeda (a i bodovi za bilo koje mjesto) može vrijediti fikasan broj bodova npr. 100 za pobjedu + bonus na osnovu broja natjecatelja. Znam da to jako sliči Lekijevom prijedlogu, ali prije daljnje raspodjele bodova to treba istjerati na čistac jer inače nikako ne možeš ići u detalje i očekivati da većina bude zadovoljna.

Ovdje je Zoran lijepo napisao što treba prvo riješiti. Kad i ako se u ovome uspijemo dogovoriti razrada će biti neuporedivo lakša.


-----
Bojan Stürmer

www.aeromodelarstvo.net
Top of the page Bottom of the page
šika
Posted 19/2/2008 08:18 (#5225 - in reply to #5221)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske


Veteran

100252525
Location: Osijek-Briješće
ajmo onda neki predlog da usvojimo slažem se sa bojanom kroz ovu kategoriju pokrenili smo djecu kako mislim da u zadnjih par godina to nismo uspijeli ni u jednoj kategoriji pa pokušajmo to zadržati i povečavati a oni vole vidjeti da su osvojili neki bodić i razmišljaju kako bi več na drugoj tekmi bili bolji popeli se za koje mjesto jer to je njima u doljnjem domu nagrada za trud i poticaj da još jače šmirglaju modele ovo pišem jer slušam njihove priče poslje tekme vozeći se kući šika
Top of the page Bottom of the page
Damir
Posted 19/2/2008 10:01 (#5228 - in reply to #5201)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Member

25
Location: Velika Gorica
Leki - 18/2/2008 11:50

Jedan post od Šike kojeg je postao na krivo mjesto.

jer ovo da samo prvi 10 dobije bodove to je kontra produktivno za djecu jer zbog njih smo pokrenili ovu kategoriju a ispada da bodovanje radimo za nas i mi odlučujemo malte ne pitajuči njih ni za kakvo mišljenje možda bi oni to bolje riješili

Šika, kategorija F1N je kategorija jednakovrijedna joticama i slobodnom letu i F3K... jer je to zvanična kategorija po FAI-u. Svidjela nam se i uveli smo je kao ravnopravnu kategoriju u našem natjecateljskom kalendaru i kao takvu je treba i tretirati. Dakle, to što je F1N ekstremno jeftina kategorija, to je svakako plus i vjerojatno najjači razlog za bavljenje tolikog broja klinaca, ali ne znači da smo je i uveli radi klinaca. To je kategorija kao i svaka druga i juniore treba tretirati kao i u drugim kategorijama a ne isključivo njima prilagođavati pravila. Kažeš da bi njih trebalo pitati za pravilnik...pa zašto ih onda ne pitamo i za jotice...bi li htio da ti juniori kroje kup ili još bolje, reprezentaciju u joticama.....hmm...mislim da ne bi.
Suma sumarum, F1N je jeftina, jednostavna kategorija pristupačna svima pa tako i velikom broju djece i to je odlično, ali to ne znači da je "kategorija za djecu".
I BTW smisao velikog broja djece na natjecanjima je taj da ih za par godina u seniorima ostane nekoliko dobrih, a ne taj da se pomoću njih peru novci.
-----
Damir Kmoch
Top of the page Bottom of the page
huco
Posted 19/2/2008 19:12 (#5238 - in reply to #5228)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske


Veteran

1002525
"Blago Juniorima"
Top of the page Bottom of the page
Dražen
Posted 19/2/2008 22:19 (#5244 - in reply to #4733)
Subject: RE: Bodovanje za Kup Hrvatske



Expert

10001001001002525
Location: Jarun / ZG

 

neznam zašto tako; čisto sumnjam da neko razvaža tuđu djecu po hrvatskoj i tako pere neke novce... možda u nekom drugom sportu...

ako šika zaključuje da su sobni čukci pokrenuti radi klinaca, možda je to čuo na MK. i ja sam to čuo od članova MK, e pa sad...

istina je da je F1N regularna klasa FAI, no F1N 150 je naša NACIONALNA kategorija, a radi kog je usvojena (uz postojeću F1N) sad si mi dao mislit...

sve u svemu, imamo 4 rang liste:
1. F1N
2. F1N juniori
3. F1N 150
4. F1N 150 - juniori

kad već nije izglasan bolji pravilnik do početka sezone (bolji od postojećeg) možemo bar ovu četvrtu rang listu probno provući kroz bilo koji novi prijedlog bodovanja, pa nek se na kraju godine pero veseli što je bolji od janka...
i ne treba klince pitati za pravilnik, nego im trebaju odrasli servirati nešto kvalitetno i motivirajuće, da imaju bolje no što smo mi imali ko klinci...

 


-----
.
fala q_cu i Zaprešić ima Svjetskog Prvaka...
.
Top of the page Bottom of the page
šika
Posted 20/2/2008 12:29 (#5251 - in reply to #5244)
Subject: RE: Bodovanje za Kup Hrvatske


Veteran

100252525
Location: Osijek-Briješće
Damire neznam čemu ona zadnja rečenica
Top of the page Bottom of the page
Damir
Posted 20/2/2008 16:19 (#5255 - in reply to #5251)
Subject: RE: Bodovanje za Kup Hrvatske



Member

25
Location: Velika Gorica
šika - 20/2/2008 12:29

Damire neznam čemu ona zadnja rečenica

Ta rečeninca ne ide tebe osobno, slučajno je u istom postu.

-----
Damir Kmoch
Top of the page Bottom of the page
dlaka
Posted 21/2/2008 16:48 (#5281 - in reply to #4733)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Expert

20001001001002525
Location: Zaprešić
Još jedan pokušaj prijedloga za bodovanje kupa, ali samo za F1N i F1N-150 kategoriju. Dakle, uzima se postotak ostvarenih bodova, a prvoj desetorici se dodaju standardni (važeći) 25; 19; 14 ... bodovi. Natjecatelji od 11. mjesta naniže dobivaju bodove po ostvarenom postotku.
Druga varijanta istog prijedloga bi bila da prvih 10 dobivaju 100 + 25; 19; 14... a od 11. naniže bodove kao i u prvoj varijanti.
Meni osobno se više sviđa prva varijanta, jer nema velikog skoka između 10. i 11. mjesta. U prilogu je izračun po prvoj varijanti (za drugu ne stignem danas, ali napraviti ću sutra).
To je moj zadnji pokušaj prijedloga i više ni Vas, a ni sebe neću zamarati bilo kakvim bodovanjima.

Mislim da bi takav pravilnik mogli usvojiti i sada, iako je sezona krenula, jer na vrhu se ništa ne mijenja.




(bodovanje kup % + 25; 19 .jpg)



Attachments
----------------
Attachments bodovanje kup % + 25; 19 .jpg (156KB - 28 downloads)

-----
rdjavom ku*cu i dlaka smeta
Top of the page Bottom of the page
Marinko
Posted 22/2/2008 09:33 (#5288 - in reply to #4733)
Subject: RE: Bodovanje za Kup Hrvatske



Veteran

100
Location: Koprivnica

Meni se osobno sviđa Dlakin prvi prijedlog (postotak+25 bodova za 1. mj...) i mislim da bi ga mogli uvesti kao bodovanje za Kup za sve kategorije. Ovaj način bodovanja zadovoljava skoro sve dosadažnje prijedloge:

1. Svi dobivaju bodove

2. Pobjednik dobiva uvijek isti broj bodova i ne ovisi o broju takmičara

3. Na kraju sezone svi imaju svoje mjesto

Osobno mi se ne sviđa da bodovi pobjednika ne ovise o broju takmičara, ali mislim da je nemoguće napraviti način bodovanja po kojem bi svi bili zadovoljni i ako mogo birati ja sam za ovaj prijedlog.

 

Pozdrav

Marinko Triplat

Top of the page Bottom of the page
Dražen
Posted 22/2/2008 12:18 (#5289 - in reply to #5288)
Subject: RE: Bodovanje za Kup Hrvatske



Expert

10001001001002525
Location: Jarun / ZG
Marinko - 22/2/2008 09:33

Meni se osobno sviđa Dlakin prvi prijedlog (postotak+25 bodova za 1. mj...) i mislim da bi ga mogli uvesti kao bodovanje za Kup za sve kategorije. Ovaj način bodovanja zadovoljava skoro sve dosadažnje prijedloge:


prijedlog je puno bolji od nekih dosadašnjih, no nisam siguran jesu li svi uvjeti zadovoljeni

1. Svi dobivaju bodove


to je pozitivno, no smatram da zadnjeplasirani na natjecanju ne bi trebao dobiti NI BODA...

2. Pobjednik dobiva uvijek isti broj bodova i ne ovisi o broju takmičara


MALI PROBLEM je u tome što oni koji slijede prvog NE DOBIJU isti broj bodova - petoplasirani na nekoj tekmi može dobiti više bodova od trećepladsiranog na nekoj drugoj - da li je u redu?

3. Na kraju sezone svi imaju svoje mjesto


da, to je bio krajnji cilj i to je zadovoljeno. još samo da se sa svojim komentarima jave svi oni zbog kojih je dlaka ovo i računao...
ja osobno se nikako nemogu naviknuti na te decimale, no to je izgleda samo moj problem...

Osobno mi se ne sviđa da bodovi pobjednika ne ovise o broju takmičara, ...


pa to je ustvari pitanje koje je PRVO trebalo riješiti...

veći je problem u tome što je prošlo gotovo 24 sata od prijedloga i baš niko od "oštećenih" nije reagirao...






Edited by Dražen 22/2/2008 12:19

-----
.
fala q_cu i Zaprešić ima Svjetskog Prvaka...
.
Top of the page Bottom of the page
dlaka
Posted 22/2/2008 13:49 (#5290 - in reply to #5289)
Subject: RE: Bodovanje za Kup Hrvatske



Expert

20001001001002525
Location: Zaprešić
[

1. Svi dobivaju bodove


to je pozitivno, no smatram da zadnjeplasirani na natjecanju ne bi trebao dobiti NI BODA...

Ne slažem se da zadnji ne treba dobiti bodove. Po ovom pravilniku zadnji dobiva onoliko koliko je zaslužio u odnosu na one iznad.

2. Pobjednik dobiva uvijek isti broj bodova i ne ovisi o broju takmičara


MALI PROBLEM je u tome što oni koji slijede prvog NE DOBIJU isti broj bodova - petoplasirani na nekoj tekmi može dobiti više bodova od trećepladsiranog na nekoj drugoj - da li je u redu?

Sve ovisi o kvaliteti tekme, odnosno natjecatelja. Npr. Tekma u Borovu će sigurno biti dosta slabija od ostalih (Leki, Buki, Bombek i Zovko idu na F1A WC), te se može dogoditi da će za 3. mjesto možda biti dovoljno i samo 70% bodova. Tih 70% na "punoj" tekmi može značiti samo 10 mjesto. Na taj način imamo bodovan i kvalitet, a ne samo plasman.

3. Na kraju sezone svi imaju svoje mjesto


da, to je bio krajnji cilj i to je zadovoljeno. još samo da se sa svojim komentarima jave svi oni zbog kojih je dlaka ovo i računao...
ja osobno se nikako nemogu naviknuti na te decimale, no to je izgleda samo moj problem...

U jednom od predhodnih prijedloga problem su bile decimale, ali zato jer su svi osim prvih deset imali samo 0,??


Osobno mi se ne sviđa da bodovi pobjednika ne ovise o broju takmičara, ...


pa to je ustvari pitanje koje je PRVO trebalo riješiti...

veći je problem u tome što je prošlo gotovo 24 sata od prijedloga i baš niko od "oštećenih" nije reagirao...







Mene više ništa ne čudi, ali više ne sekiram


-----
rdjavom ku*cu i dlaka smeta
Top of the page Bottom of the page
nenad
Posted 22/2/2008 14:24 (#5291 - in reply to #5290)
Subject: RE: Bodovanje za Kup Hrvatske



Extreme Veteran

500
Location: Varaždin

Evo ja se javljam, mada se ne osjećam oštečenim ili na bilo koji način zakinut.

Ovaj zadnji Dlakin prijedlog mi se ćini da je najprihvatljiviji od svih dosada ponuđenih. Svaki natjecatelj dobiva zasluženi broj bodova, znači koliko si se trudio toliko ćeš i dobiti. Mislim da se može prihvatiti ovaj način bodovanja, a ako se pokaže da nije u redu ili da nešto ne štima u narednoj sezoni se može ispraviti. Mada sam siguran da ima onih kojima se i taj način neće svidjeti ili iz bilo kojeg razloga neče odgovarati. Mislim da je sada na MK da konačno odluči koji će prijedlog od ovih biti prihvačen. 


-----
nenad
Top of the page Bottom of the page
Dražen
Posted 22/2/2008 14:58 (#5294 - in reply to #5291)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Expert

10001001001002525
Location: Jarun / ZG

ako je tako, onda je vrijeme da bojan otvori POOL da svi zainteresirani mogu glasati za prijedlog koji im se NAJVIŠE dopada. znači, traži se favorit bez obzira na sitne primjedbe...

smatram da je dovoljan rok za sve zeinteresirane tjedan dana, a nakon toga ne bi smjelo biti prigovora. ko je glasao, glasao...

na kraju sezone možemo prokomentirat eventualne nedostatke

bojan?


-----
.
fala q_cu i Zaprešić ima Svjetskog Prvaka...
.
Top of the page Bottom of the page
Damir
Posted 22/2/2008 16:04 (#5295 - in reply to #5294)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Member

25
Location: Velika Gorica
Pa evo, ja sam jedan od "onih" kojima se ne sviđa Dlakin zadnji prijedlog, a reći ću vam i zašto.

1. Dlaka kaže da se na ovaj način (pomoću postotaka) vrednuje i kvaliteta a ne samo plasman. Svrha bilo kojeg natjecanja u bilo kojem sportu na svijetu je osvajanje PLASMANA a ne postotaka. Medalje (olimpijske, svijetske...) dijele se za PLASMAN a ne za postotak. Ako si na olimpijadi za prvim zaostao SAMO 25 stotinki i pritom osvojio deseto mjesto, možeš pričat koliko god želiš da si jako KVALITETAN, ali stari...9 ljudi je ispred tebe!!! "Kvaliteta" je kafanska i novinarska kategorija a jedino što se može vrednovati je plasman osvojen na natjecanju.

2. Prema ovom prijedlogu samo prvi dobiva fiksni broj bodova - to iz već prije navedenih razloga nije dobro.

3. Krivulja koja se dobije ovakvim načinom je PUUUNO preblaga. Konkretno, može se dogoditi da jednoj tekmi deseti ima 80% bodova + 1 bod = 81 bod. To je 64,8% od prvoga (može biti i više) za DESETO MJESTO. Ono što je uobičajeno (skijanje, formula 1, naš stari pravilnik...) je da 50% bodova od prvoga dobiva 4. ili 5. mjesto

Postoji prijedlog za koji mislim da bi mogao zadovoljiti sve uvjete i iznjet ću ga ovih dana, čim ga istestiram i otklonim eventualne matematičke netočnosti.
Inače, raditi novi pravilnik samo zato da se napravi nešto novo pa makar i lošije od onoga što smo nekad imali je u najmanju ruku glupo... kao, ajmo napravit NEŠTO pa ak ne valja bumo mijenjali - NE, ajmo dooobro razmislit i istestirati prije nego se uopće posta na forum.
-----
Damir Kmoch
Top of the page Bottom of the page
Leki
Posted 22/2/2008 16:24 (#5296 - in reply to #5295)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Elite Veteran

50010010010025
Location: Zaprešić
Moram se složit s Kmochom
Mislim da je po ovom prijedlogu problem da na nekoj tekmi dobiješ mnogo više bodova za 4 mj. nego drugdje za 2.
No nema veze, više mi se baš ni ne mozga.
Prijedlog br.999.999,99
Ajmo najt 3 Zagorca i tri Hercegovca i ak se oni dogovore onda pravilnik ziher bude dobar i pošten.

-----
Moja životna filozofija (by Vikac):
Napravio sam avion kojeg pustiš i on leti dok ne padne na zemlju!!!
Top of the page Bottom of the page
Dražen
Posted 22/2/2008 16:46 (#5297 - in reply to #5296)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Expert

10001001001002525
Location: Jarun / ZG

damire,
dlaka je i sam napisao da ima i verziju gdje UMJESTO 25 IDE 100 BODOVA. to znači da prvoj desetorici sam zbroj letova ne utječe bitno na ukupni zbroj koliko sami bodovi za određenu poziciju, ali ostalima (od 11-tog do zadnjeg) daje preciznu poziciju, što je bila intencija za izmjenu.
šteta što i tu verziju nije objavio...

-----
.
fala q_cu i Zaprešić ima Svjetskog Prvaka...
.
Top of the page Bottom of the page
Leki
Posted 22/2/2008 17:16 (#5298 - in reply to #5297)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Elite Veteran

50010010010025
Location: Zaprešić
Malo usporedbe:
Plasman Čeminac Varaždin
1 _________ 125,00 _________ 125,00
2 _________ 111,56 _________ 118,11
3 _________ 106,30 _________ 110,68
4 _________ 100,44 _________ 104,59
5 _________ 91,46 _________ 99,34
6 _________ 89,46 _________ 91,96
7 _________ 87,40 _________ 89,49
8 _________ 80,42 _________ 85,10
9 _________ 78,49 _________ 81,41
10 _________ 76,83 _________ 78,84


Malo sam pretjero u prijašnjem postu.
Evo razlike su da u Varaždinu 3. mj nosi skoro ko 2. u Čemincu. Čim bude dvorana viša i letovi duži te razlike budu vrlo vjerojatno još puno veče.
Također po ovom sistemu najveći problem je kod bodovanja sredine tablice. Odnosno onome koji je recimo 20 od 100 natjecatelja može se desiti da dobije manje bodova nego netko tko je 20. od 22. I tu je mislim najveći problem. Jer ako želimo klincima dati realan poredak onda je za njih najbitnije koliko su suparnika direktno pobjedili a ne koliko su zaostali za pobjednikom.
Kak kmoch veli treba vrednovati PLASMAN.

EDIT: BROJ ljudi na tekmi je bitan...


Edited by Leki 22/2/2008 17:26

-----
Moja životna filozofija (by Vikac):
Napravio sam avion kojeg pustiš i on leti dok ne padne na zemlju!!!
Top of the page Bottom of the page
Bojan
Posted 22/2/2008 22:03 (#5299 - in reply to #5297)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Elite Veteran

100010025
Location: Zagreb

Dražen - 22/2/2008 16:46 damire, dlaka je i sam napisao da ima i verziju gdje UMJESTO 25 IDE 100 BODOVA. to znači da prvoj desetorici sam zbroj letova ne utječe bitno na ukupni zbroj koliko sami bodovi za određenu poziciju, ali ostalima (od 11-tog do zadnjeg) daje preciznu poziciju, što je bila intencija za izmjenu. šteta što i tu verziju nije objavio...

Evo i ove druge (i prve) verzije u Excellu.





Attachments
----------------
Attachments Fiksnih10_plus_postotak.xls (48KB - 37 downloads)
Attachments Postotak_plus_bonus.xls (85KB - 46 downloads)

-----
Bojan Stürmer

www.aeromodelarstvo.net
Top of the page Bottom of the page
Bojan
Posted 22/2/2008 22:26 (#5300 - in reply to #5295)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Elite Veteran

100010025
Location: Zagreb

Damir - 22/2/2008 16:04

 ... Svrha bilo kojeg natjecanja u bilo kojem sportu na svijetu je osvajanje PLASMANA a ne postotaka...

... Ono što je uobičajeno (skijanje, formula 1, naš stari pravilnik...) je da 50% bodova od prvoga dobiva 4. ili 5. mjesto ...

Evo još jedan primjer koji smo Dudo i ja slagali prije par dana, a na tragu je ovoga gore. Prvih 5 ima fiksne bodove, a ostali ovisno o poziciji u poretku. Možete mijenjati broj natjecatelja i broj bodova za petog (a i za prvih 4) i vidjeti kako izgleda raspodjela po krivulji.

Po meni, nije problem naći način kako izračunati ako znamo što hoćemo, pa ponovo pitam što želimo postići?

Dakle, na vrhu su fiksni ili varijabilni bodovi (ovise li o broju natjecatelja)? Treba li za prvog broj bodova zaokružiti na neki zgodan broj (recimo 100)? Treba li uzimati postotak za mjerilo kao u Dlakinom prijedlogu? Koliko strma treba biti krivulja (ili pravac) raspodjele bodova? Koliko recimo 5. ili 10. treba imati bodova u odnosu na 1.? Itd, itd,...





Attachments
----------------
Attachments KH-test.xls (26KB - 48 downloads)

-----
Bojan Stürmer

www.aeromodelarstvo.net
Top of the page Bottom of the page
Bojan
Posted 22/2/2008 23:11 (#5301 - in reply to #5300)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Elite Veteran

100010025
Location: Zagreb
EVo još jedan primjer. Ovdje se gleda odnos pojedinog plasmana na ukupan broj natjecatelja. Ukoliko prvi bez bonusa ima 100 bodova onda onaj sa sredine tablice nosi 50 bodova. Odnosi su isti i za ostatak tablice. Prvih n, u ovom primjeru prvih 10 dobiva bonus bodove kako bi na vrhu krivulja bila strmija. U tablici su 2 primjera s grafovima pa testirajte. Po meni je jedini nedostatak što veća oscilacija u broju natjecatelja malo mijenja broj bodova za one na vrhu (osim prvog).



Attachments
----------------
Attachments KH-test2.xls (39KB - 40 downloads)

-----
Bojan Stürmer

www.aeromodelarstvo.net
Top of the page Bottom of the page
Profa
Posted 23/2/2008 09:09 (#5303 - in reply to #5301)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske


Member

25
Location: Čeminac
Poštovanje !

Gospodo znam da baš ne zarezujete mišljenje svih a najmanje mene koji sam friški u vašim vodama!
Ali riječ prosvjete se mora ćuti. Koliko je tko od Vas educirao, osposobio, školovao novih modelara ?.upitno za neke a neki poput Dlake jako puno a to je dobro za tehniku, za modelarstvo , za odgoj djece i mladeži pa u konačnici i Vas je netko učio ali čemu.
Prave vrijednosti su (?) poštenje, natjecateljski duh, samo radom do rezultata, uvažavanje tuđeg rada i osobnosti, kreativnost itd…… voli ono što radiš ili nemoj to ni raditi.
Zašto niste u mogućnosti naći kompromis, zato što je dobar dio Vas narcisoidan , Damir,Leki i još poneki, ko hercegovci JA JA JA I OPET SAMO JA. Gospodo ovdje ima puno dobrih i odličnih modelara i ljudi - dosta sam Vas upoznao ali ovi dobri i najbolji oni to jesu i to im nitko niti osporava ali gdje je natjecateljski duh kod mladih? Neće ga ni biti jer narcisi traže sve bodove sebi a to je sebično.
Dlakin prijedlog mi se sa prosvjetarskog stanovišta najviše sviđa, najbolji i dalje ostaje najbolji ali i početnicima daje šansu, u tablici KUP HRVATSKE F1N 150 2007. Pazite za kup koji se sastoji od koliko natjecanja u 2008 (Čeminac,Varaždin,Zaprešić x 2, Brod, Borovo i Valpovo), znači idete ako želite na jedno ili više, Ja imam nakanu doći na sve ali i očekujem i neki plasman, kako neki žele to je nemoguće po sadašnjem bodovanju.
Pogledajte tu tablicu za 2007. da je djeci, moji troje (Bat,Cikač,Topolovec) da već sa prvim izlazom na takvo natjecanje osvoje neki bod (28,21 ;24,75; 18,83) a ukoliko idu na sva natjecanja i budu se trudili do kraja KUPA HRVATSKE biti će recimo umjesto 51. mjesta Toplovec na recimo 35. mjestu .
Pitanje najboljima dali je njen broj bodova ako se ovo prihvati, ugrozio najbolje, nije , a dali je njoj poticaj za dalje natjecanje JE. E tu smo čovjek ništa ne može napraviti sam, (najbolji je Leki u konkurenciji 6 natjecatelja ili Najboli je Leki u konkurenciji 123 natjecatelja) što ljepše zvući ? ( Leki ti si samo za primjer).
HZTK,Općine i gradovi koji financiraju svi traže masovnost ( broj djece) pa i klubovi zrakoplovaca i drugi a tu je i ono što svi volimo druženje i tekma. Za odlazak na natjecanja, modele, materijal, treba i lova koju daju navedeni ili sami plaćamo, ali kad Ja ili netko drugi, dođem načelniku općine ili ravnatelju eve naša djeca su napredovala sa 57 na 35 mjesto to je uspjeh svih u nizu zainteresiranih strana.
I još nešto pokušajte to malo podići na veći nivo. Gledajte ponašanje nekih od Vas, dobije pehar kao nagradu za svoj trud i rad i strpa ga u džep dok u ruci prima drugi i maše s njim kao sa čačkalicom koja nije niti važna, sam pokazuje koliko vrednuje SVOJ rad i zalaganje pa kako će onda cijeniti tuđi rad i rezultat. A djetetu osnovne škole dajte diplomu za osvojeno 35. mjesto u KUPU HRVATSKE , pa nitko mu nije ravan (diploma 12.00 Kn). Osmjeh i trijumf na licu tog djeteta nema cijene. Hvala na pažnji. Ali mislim da sam u pravu!

U potpunosti podržavam prijedlog DLAKIN, a što se tiče spomenutog pranja love to ti Veličkov i JA možemo reći koliko smo oprali SVOJE love za dobrobit djece. HVALA Banaj
Top of the page Bottom of the page
Profa
Posted 23/2/2008 09:15 (#5304 - in reply to #4733)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske


Member

25
Location: Čeminac
Zaboravio sam !
Slažem se da zadnji ne dobije niti jedan bod. Profa
Top of the page Bottom of the page
Leki
Posted 23/2/2008 15:37 (#5311 - in reply to #5303)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Elite Veteran

50010010010025
Location: Zaprešić
Profa, Učo.. mislim da se premalo poznajemo da bi nekoga nazivali narcisoidnim.
Također prvo pravilo Vaše struke je da pročitate sve što je napisano, to isto shvatite i tek onda date ocjenu.
Jedan sam od rijetkih koji je sve predložene pravilnike stavio na papir te pregleedao i preama tome dao SVOJE mišljenje. Uvijek na prvom mjestu mi je bila motivacija i pravednost prema onima iz sredine i nižeg dijela tablice.
Predloženio je preko 10-ak pravilnika, mnogi su svije mišljenje promjenili i rasprava o pravilniku je vrlo korisna.

Oni kojima je najbitnija stvar bilo kakav pravilnik samo da je odma te samo s ciljem pravdanja dnevnica, što se mene tiče fulao je ceo fudbal.

Srdačan pozdrav.


-----
Moja životna filozofija (by Vikac):
Napravio sam avion kojeg pustiš i on leti dok ne padne na zemlju!!!
Top of the page Bottom of the page
Damir
Posted 23/2/2008 17:47 (#5314 - in reply to #5303)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Member

25
Location: Velika Gorica
Profa - 23/2/2008 09:09

Poštovanje !

Gospodo znam da baš ne zarezujete mišljenje svih a najmanje mene koji sam friški u vašim vodama!
Ali riječ prosvjete se mora ćuti. Koliko je tko od Vas educirao, osposobio, školovao novih modelara ?.upitno za neke a neki poput Dlake jako puno a to je dobro za tehniku, za modelarstvo , za odgoj djece i mladeži pa u konačnici i Vas je netko učio ali čemu.

Nekako mislim da ovaj cijeli post ide isključivo mene (i malo Lekija). Slušaj stari, ja sam u natjecateljskom modelarstvu od 1977. godine. Budući da se školovanjem modelara ne bavim profesionalno kao neki, odmah se može zaključiti da nikom ne želim pomoći ni na koji način, pogotovo djeci (jer ja inače mrzim djecu). E pa vidiš, ipak sam pomogao, i to ne malom broju ljudi koji se dan danas uspješno bave modelarstvom. Za primjer, cijeli jedan grad u sred Dalmacije danas opet ima modelarstvo jer sam "pomogao" jednom čovjeku da nauči raditi i letiti RC.
Prave vrijednosti su (?) poštenje, natjecateljski duh, samo radom do rezultata, uvažavanje tuđeg rada i osobnosti, kreativnost itd…… voli ono što radiš ili nemoj to ni raditi.

Stvarno... baš sam ja poznat po tome da varam na tekmama, podmećem noge konkurentima...i da, mrzim modelarstvo
Zašto niste u mogućnosti naći kompromis, zato što je dobar dio Vas narcisoidan , Damir,Leki i još poneki, ko hercegovci JA JA JA I OPET SAMO JA.

Malo kulture ne bi škodilo, pogotovo kod djelatnika u prosvjeti.
Gospodo ovdje ima puno dobrih i odličnih modelara i ljudi - dosta sam Vas upoznao ali ovi dobri i najbolji oni to jesu i to im nitko niti osporava ali gdje je natjecateljski duh kod mladih? Neće ga ni biti jer narcisi traže sve bodove sebi a to je sebično.

Ma zapravo, evo prijedloga koji će sigurno biti po volji svim klincima. Dakle, 100 bodova za sva mjesta od prvog do zadnjeg, ili ne... još bolje: obrnuto, što si lošiji to dobiješ više bodova, zadnje mjesto 1000000 bodova. To će biti super motivacija.
HZTK,Općine i gradovi koji financiraju svi traže masovnost ( broj djece) pa i klubovi zrakoplovaca i drugi a tu je i ono što svi volimo druženje i tekma. Za odlazak na natjecanja, modele, materijal, treba i lova koju daju navedeni ili sami plaćamo, ali kad Ja ili netko drugi, dođem načelniku općine ili ravnatelju eve naša djeca su napredovala sa 57 na 35 mjesto to je uspjeh svih u nizu zainteresiranih strana.
I još nešto pokušajte to malo podići na veći nivo. Gledajte ponašanje nekih od Vas, dobije pehar kao nagradu za svoj trud i rad i strpa ga u džep dok u ruci prima drugi i maše s njim kao sa čačkalicom koja nije niti važna, sam pokazuje koliko vrednuje SVOJ rad i zalaganje pa kako će onda cijeniti tuđi rad i rezultat. A djetetu osnovne škole dajte diplomu za osvojeno 35. mjesto u KUPU HRVATSKE , pa nitko mu nije ravan (diploma 12.00 Kn). Osmjeh i trijumf na licu tog djeteta nema cijene. Hvala na pažnji. Ali mislim da sam u pravu!

Sve to stoji, ali...Ovo o čemu mi ovdje pričamo je stvaranje pravilnika za vrhunski sport na nacionalnom nivou (možda zvuči smiješno u usporedbi sa nogometom, ali je tako), a ne školskom natjecanju. Nitko nema ništa protiv toga da djeca sudjeluju na natjecanjima i na taj način uče (pa čak ni ja, priznati mrzitelj djece), ali OVO NIJE ŠKOLA nego SPORT.



-----
Damir Kmoch
Top of the page Bottom of the page
zlulic
Posted 24/2/2008 02:24 (#5322 - in reply to #5304)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske


Veteran

1001002525
Location: Zagreb, Hr
Profa - 23/2/2008 09:15
Slažem se da zadnji ne dobije niti jedan bod. Profa


Ja ne, ja mislim da onaj tko se pojavio na natjecanju i napravio barem jedan službeni let zaslužuje jedan (počasni) bod.
Ako prvi dobije npr. 100 bodova onda je za najuspješnije tak svejedno da li zadnji dobije 0 ili 1 bod, a za njega nije.
Top of the page Bottom of the page
Dražen
Posted 24/2/2008 13:41 (#5325 - in reply to #5322)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Expert

10001001001002525
Location: Jarun / ZG

Profa;
svi smo mi narcisoidni ak je to potrebno no u ovom slučaju progovara iskustvo, jer:

kad got se neko pravilo doneslo nabrzaka, nakon nekog je vremena postalo kamen spoticanja - svi su bili svjesni da donosi propuste u startu, a uvijek se našlo dovoljno ljudi koji bi rekli - pa nečemo valjda OPET mijenjat...

zaista je bolje da juhu kuhamo malo dulje, pa da svima paše... ko što i sam vidiš, prijedlozi sve bolji i bolji...

ak se drugi slažu, možemo PROBNO za juniore postavit bilo koji od prijedloga i testirati OVU sezonu na taj način, do usaglašavanja najbolje solucije...


-----
.
fala q_cu i Zaprešić ima Svjetskog Prvaka...
.
Top of the page Bottom of the page
zlulic
Posted 24/2/2008 19:37 (#5329 - in reply to #4733)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske


Veteran

1001002525
Location: Zagreb, Hr
Meni se čini da i dalje nije razjašnjeno da li broj bodova za pobjedu treba biti fiksan ili varijabilan.

Usporedba s nekim sportovima ne daje mi baš bistar zaključak. Naime F1 ima fiksan broj bodova, ali isto tako (praktički ne) fiksan broj natjecatelja. Skijanje opet fiksan broj bodova ali varijabilan broj natjecatelja doduše samo u prvoj vožnji, dok ih je u drugoj max 30.
S druge strane mi tvrdimo da nije svejedno biti bolji od 10 ili 50 drugih, samo je pitanje kolika je ta razlika u bodovima?
Nekakav poluprimjer: Neki Philip iz Njemačke ce vjerojatno biti pri samom vrhu f3j tekme neovisno da li ih je nastupilo 20 ili 80, a mislim da će uložiti praktički jednak trud u oba slučaja, pa se postavlja pitanje što se u tom slučaju nagrađuje većim brojem bodova?
Top of the page Bottom of the page
Profa
Posted 25/2/2008 08:25 (#5343 - in reply to #4733)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske


Member

25
Location: Čeminac
Poštovanje !
gospodo opet krivo pomate stvari, Damir, govorio sam u superlativima jer sam čuo i znam koliko si modelara oformio i znam da nisi djecomrzac. Vidiš i Leki , svaka čast, shvatio je da je ovo samo u raspravi i da tu nema ništa osobno, ja kad budem imao nešto osobno onda to kažem u lice i uvjek se igram otvorenih karata, nema zakulisanih radnji, to je najpoštenije.
Ali pitam se zašto se moramo bodovati po nekom kljuću,bilo koji drugi sport, evo najednostavnijeg koliko sekundi toliko bododva. Najbolji i dalje to ostaje a svi drugi prema zasluzi.I što piše "Zlulic" ako je netko potegao put primjer Osijek - Zaprešić, i prijavio se na natjecanje odletio bar jedan let ma eto mu taj jedan bod. U konačnici ajde da nakon tekme u Zaprešiću sjednemo i razgovaramo jer ovako pisano mnogi krivo protumače stvari. Mislim da je to bolje u raspravi face to face , onda neće biti što je mislio ?

I još nešto, drago mi je što uvažavate i moj stav, ovo su samo promišljanja na javno.

Banaj
Top of the page Bottom of the page
Damir
Posted 25/2/2008 09:58 (#5353 - in reply to #5343)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Member

25
Location: Velika Gorica
Profa - 25/2/2008 08:25


Ali pitam se zašto se moramo bodovati po nekom kljuću,bilo koji drugi sport, evo najednostavnijeg koliko sekundi toliko bododva. Najbolji i dalje to ostaje a svi drugi prema zasluzi.

Ajmo ispočetka: U Varaždinu, Dupcu, Čemincu leti se 33 sekunde, U Zaprešiću 42 sekunde, U Borovu vjerojatno još i više. Znači, pobjednik u Varaždinu ima 99 bodova, a pobjednik u Zaprešiću 126. Kao što sam više puta rekao, ajmo prvo razmislit pa tek onda predlagat.
I što piše "Zlulic" ako je netko potegao put primjer Osijek - Zaprešić, i prijavio se na natjecanje odletio bar jedan let ma eto mu taj jedan bod.

Nije da će taj koji dobije taj jedan bod bitno utjecati na vrh tablice u kupu, ali radi se o tome da bodove treba zaslužiti REZULTATOM a ne samim time što se netko pojavio na natjecanju. I to što je netko napravio 30 ili 300 km da dođe na tekmu potpuno je svejedno u natjecateljskom pogledu...osim ako ćemo uz bodove za plasman dijeliti i bodove za zalaganje.
U konačnici ajde da nakon tekme u Zaprešiću sjednemo i razgovaramo jer ovako pisano mnogi krivo protumače stvari. Mislim da je to bolje u raspravi face to face , onda neće biti što je mislio ?.

Način na koji će ljudi shvatiti neki post ovisi isključivo o tome kako je taj post napisan. Ako ja nekoga nazovem narcisoidnim onda sigurno pritom nisam mislio da je dobar pedagog, odličan modelar, prijatelj, muž i otac i da ga svi vole.


-----
Damir Kmoch
Top of the page Bottom of the page
sony
Posted 25/2/2008 10:11 (#5354 - in reply to #4733)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Expert

10001001001002525
Location: Mostar
Vidim u tim Vasim raspravama da se bez potrebe i u pomalo podrugljivom smislu spominju i Hercegovci !!!!
U tom smislu od doticnog i uvazenog Profesora ,,molim ispriku !!! SS
-----

Top of the page Bottom of the page
Profa
Posted 25/2/2008 10:22 (#5358 - in reply to #4733)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske


Member

25
Location: Čeminac
Poštovanje !

Evo gospodo dobili ste što ste tražili. Banaj više ne odlazi nikamo. Hvala.Ako sam nekog uvrijedio sa Hercegovci onda isprika i sam sam hercegovaki zet.Sony jel prihvaćena isprika ? Upravo se svađam sa ravnateljem da hoćemo li ići ili ne u Zaprešić. Kad je plaćao AK Osijek bilo je u redu, sad kad terba škola, pa nije to naš klub, mislim, što mi kao škola imamo od toga, stvarno treba biti Don kihote, za objasniti nešto. Sad sam ja narcisoidan ako Vas to tješi što željim da moja djeca izađu na natjecanje i uvelićaju samo natjecanje, da se organizator osjeća zadaovoljnim a i JA i djeca "Mi smo bili na državnom natjecanju". Šika me upozorio da ne vrijedi ni pokušati raspravljati jer vidim da svako nagoni vodu na svoj mlin, i da ništa neću promjeniti. I neću dižem ruke., ja ću sljedeći vikend biti sa ženom i sinom a drugi kako znaju.

Hvala još jednom na edukaciji, puno ste me naučili.Još jedna isprika ni prema kome nisam imao nikakve intencije niti imam, kad nekome imam što za reći ja to kažem u lice.

Banaj
Top of the page Bottom of the page
zlulic
Posted 25/2/2008 11:02 (#5360 - in reply to #5353)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske


Veteran

1001002525
Location: Zagreb, Hr
Damir - 25/2/2008 09:58
I što piše "Zlulic" ako je netko potegao put primjer Osijek - Zaprešić, i prijavio se na natjecanje odletio bar jedan let ma eto mu taj jedan bod.

Nije da će taj koji dobije taj jedan bod bitno utjecati na vrh tablice u kupu, ali radi se o tome da bodove treba zaslužiti REZULTATOM a ne samim time što se netko pojavio na natjecanju. I to što je netko napravio 30 ili 300 km da dođe na tekmu potpuno je svejedno u natjecateljskom pogledu...osim ako ćemo uz bodove za plasman dijeliti i bodove za zalaganje.


Podsjetio bih da isti princip imamo u joticama (prvi 50 bodova, zadnji 1 bod) već nekoliko godina i nema problema.
Ne vidim nikakav problem u tome, ne mislim da je to nagada za zalaganje, prije bih rekao da je to znak podrške svih ostalih onome tko je taj put bio zadnji da pokuša ponovno.
Inače, ne znam da li se sjećaš ali to smo pravilo uveli iz razloga jer su se ranije često na rang listama pojavljivali svi prijavljeni, a ne samo oni koji su stvarno nastupili.
Što se mene tiče, ni iz džepa ni u džep, jer niti ja, a niti moja djeca nismo jako aktivni natjecatelji tako da govorim o načelima.
Top of the page Bottom of the page
Profa
Posted 25/2/2008 14:02 (#5364 - in reply to #4733)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske


Member

25
Location: Čeminac
Poštovanje !

Izborio sam se za sredstva, dolazimo u Zaprešić, 6 + 2 + 2

Banaj
Top of the page Bottom of the page
Damir
Posted 25/2/2008 14:26 (#5365 - in reply to #5360)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Member

25
Location: Velika Gorica
zlulic - 25/2/2008 11:02

Damir - 25/2/2008 09:58
I što piše "Zlulic" ako je netko potegao put primjer Osijek - Zaprešić, i prijavio se na natjecanje odletio bar jedan let ma eto mu taj jedan bod.

Nije da će taj koji dobije taj jedan bod bitno utjecati na vrh tablice u kupu, ali radi se o tome da bodove treba zaslužiti REZULTATOM a ne samim time što se netko pojavio na natjecanju. I to što je netko napravio 30 ili 300 km da dođe na tekmu potpuno je svejedno u natjecateljskom pogledu...osim ako ćemo uz bodove za plasman dijeliti i bodove za zalaganje.


Podsjetio bih da isti princip imamo u joticama (prvi 50 bodova, zadnji 1 bod) već nekoliko godina i nema problema.
Ne vidim nikakav problem u tome, ne mislim da je to nagada za zalaganje, prije bih rekao da je to znak podrške svih ostalih onome tko je taj put bio zadnji da pokuša ponovno.
Inače, ne znam da li se sjećaš ali to smo pravilo uveli iz razloga jer su se ranije često na rang listama pojavljivali svi prijavljeni, a ne samo oni koji su stvarno nastupili.
Što se mene tiče, ni iz džepa ni u džep, jer niti ja, a niti moja djeca nismo jako aktivni natjecatelji tako da govorim o načelima.

To da nema problema u formuli za jotice zapravo nije točno, jedino što problemi nisu vezani za taj jedan bod za zadnje mjesto. Formula je rađena zato da bi svi koji su nastupili dobili bodove a ne samo prvih deset. Najjednostavnije je bilo razvući krivulju između 50 i 1 boda. I sve je to bilo lijepo zamišljeno, ali u praksi se pokazalo da zbog razlike u broju natjecatelja na tekmama četvrti na jednoj tekmi dobije više nego treći na drugoj a zapravo bez logičkog opravdanja jer su prvih 6-7 natjecatelja uvijek isti (da se nadovežem na tvoj primjer sa Kolbom). Situacija je takva da značajan dio jotičara uopće nije zadovoljan sa sadašnjom formulom i misli da je valja mjenjat.
A što se tiče onog jednog boda, meni stvarno ni iz džepa ni u džep niti će utjecati na bilo koga. To je čisto moje razmišljanje da se bodovi trebaju zaslužiti plasmanom a ne samim time što si se pojavio.
-----
Damir Kmoch
Top of the page Bottom of the page
dlaka
Posted 25/2/2008 15:26 (#5366 - in reply to #4733)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Expert

20001001001002525
Location: Zaprešić
Slažem se s Damirom da važeći F3J pravilnik nije dobar. U Hrvata imamo desetak natjecatelja koji se pojavljuju na svim tekmama i pet-šest lokalaca koji lete isključivo na domačoj tekmi. I onda se dogodi ono o čemu je malo iznad pisao Damir. Za usporedbu dvije tablice prošlogodišnjeg kupa F3J, prva po važečem i druga po starom (za kojeg smatram da je najbolji).




(F3J Kup 2007 vazeci pravilnik.jpg)



(F3J Kup 2007. 25; 19....jpg)



Attachments
----------------
Attachments F3J Kup 2007 vazeci pravilnik.jpg (90KB - 40 downloads)
Attachments F3J Kup 2007. 25; 19....jpg (84KB - 49 downloads)

-----
rdjavom ku*cu i dlaka smeta
Top of the page Bottom of the page
zlulic
Posted 25/2/2008 15:31 (#5367 - in reply to #5365)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske


Veteran

1001002525
Location: Zagreb, Hr
Damir - 25/2/2008 14:26
To da nema problema u formuli za jotice zapravo nije točno, jedino što problemi nisu vezani za taj jedan bod za zadnje mjesto.

Da nema problema, pod time sam upravo mislio na taj jedan bod za zadnje mjesto.

Formula je rađena zato da bi svi koji su nastupili dobili bodove a ne samo prvih deset. Najjednostavnije je bilo razvući krivulju između 50 i 1 boda. I sve je to bilo lijepo zamišljeno, ali u praksi se pokazalo da zbog razlike u broju natjecatelja na tekmama četvrti na jednoj tekmi dobije više nego treći na drugoj a zapravo bez logičkog opravdanja jer su prvih 6-7 natjecatelja uvijek isti (da se nadovežem na tvoj primjer sa Kolbom).

E ovaj dio lijepo zamišljeno je ono o čemu ja govorim, jer ja još uvijek ne vidim okvire tj. da li fiksni ili varijabilni broj bodova. Ako da , zašto da, ako ne zašto ne.

Situacija je takva da značajan dio jotičara uopće nije zadovoljan sa sadašnjom formulom i misli da je valja mjenjat.

Nisam za to znao, ali ako su nezadovoljni zašto ne traže da se promijeni?

A što se tiče onog jednog boda, meni stvarno ni iz džepa ni u džep niti će utjecati na bilo koga. To je čisto moje razmišljanje da se bodovi trebaju zaslužiti plasmanom a ne samim time što si se pojavio.

Pa napisao sam da je stvar bila u tome da se razlikuju oni koji su se samo pojavili i nastupili. Naravno da su to moguće devijacije tj. izvrtanja pravila npr. kad bi na nekoj tekmi nastupila samo dva ili tri natjecatelja i bace modele iz ruke (a npr. trebaju motor ili vitlo) i poberu bodove. I dalje mislim da to nije dijeljenje nezasluženih bodova. Naravno da prihvaćam mišljenje da možda ja griješim i većina misli drugačije, ali u ovom slučaju samo argumentiram svoje mišljenje.

Edited by zlulic 25/2/2008 15:34
Top of the page Bottom of the page
zlulic
Posted 25/2/2008 23:54 (#5381 - in reply to #5366)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske


Veteran

1001002525
Location: Zagreb, Hr
dlaka - 25/2/2008 15:26

Slažem se s Damirom da važeći F3J pravilnik nije dobar. U Hrvata imamo desetak natjecatelja koji se pojavljuju na svim tekmama i pet-šest lokalaca koji lete isključivo na domačoj tekmi. I onda se dogodi ono o čemu je malo iznad pisao Damir. Za usporedbu dvije tablice prošlogodišnjeg kupa F3J, prva po važečem i druga po starom (za kojeg smatram da je najbolji).

Eee sad. Ja sam brzoplet i nepažljiv, ali stvarno ne vidim bitnu razliku u poretku u bodovanje po starom i po važećem pravilniku.
Slažem se da je bitna promjena da bi Ti i Saša zamjenili mjesta pa bi bio 3., a ne 4.
Daljnje razlike su:
6. i 7. mjenjaju mjesta
9. i 10. mjenjaju mjesta
11. i 12. mjenjaju mjesta

od 13. do 20. mjesta nema promjene, a to je cca 1/3 natjecatelja, uz razliku što po starom pravilniku zadnjih šest djele isto mjesto - moglo bi se reći da nisu razvrstani, a početna namjera je bila upravo to promijeniti!

Sve u svemu, promijene u poretku prema ta dva načina izračuna su barem prema mom mišljenju minorne, a najbolji je i dalje najbolji a i najslabiji su i dalje najslabiji.

Iako su matematički modeli različiti kao sličan pokazatelj ipak se može usporediti poredak za Kup s poretkom za reprezentaciju pa se vidi da je u 2007. Pećinar ispred Kosira (znači sličnije važećem pravilniku), Pongrac je tamo bitno bolji nego li Stuermer (jer Stuermer nije nastupio niti na jednom natjecanju u inozemstvu), ista situacija je i s Šikićem i Hermanom, dok su Širola i Seleš zadžali isti poredak. Nekako mi iz toga sljedi zaključak da je taj poredak sasvim ok i ne vidim bitne propuste u njemu, iako ću lako prihvatiti mišljenje većine ako ga želi promijeniti.
Top of the page Bottom of the page
Damir
Posted 26/2/2008 10:00 (#5387 - in reply to #5381)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Member

25
Location: Velika Gorica
zlulic - 25/2/2008 23:54

dlaka - 25/2/2008 15:26

Slažem se s Damirom da važeći F3J pravilnik nije dobar. U Hrvata imamo desetak natjecatelja koji se pojavljuju na svim tekmama i pet-šest lokalaca koji lete isključivo na domačoj tekmi. I onda se dogodi ono o čemu je malo iznad pisao Damir. Za usporedbu dvije tablice prošlogodišnjeg kupa F3J, prva po važečem i druga po starom (za kojeg smatram da je najbolji).

Eee sad. Ja sam brzoplet i nepažljiv, ali stvarno ne vidim bitnu razliku u poretku u bodovanje po starom i po važećem pravilniku.
Slažem se da je bitna promjena da bi Ti i Saša zamjenili mjesta pa bi bio 3., a ne 4.
Daljnje razlike su:
6. i 7. mjenjaju mjesta
9. i 10. mjenjaju mjesta
11. i 12. mjenjaju mjesta

od 13. do 20. mjesta nema promjene, a to je cca 1/3 natjecatelja, uz razliku što po starom pravilniku zadnjih šest djele isto mjesto - moglo bi se reći da nisu razvrstani, a početna namjera je bila upravo to promijeniti!
Sve u svemu, promijene u poretku prema ta dva načina izračuna su barem prema mom mišljenju minorne, a najbolji je i dalje najbolji a i najslabiji su i dalje najslabiji.

Kao što je Dlaka rekao, a ja se s tim slažem, prvih desetak je konstantno, a ostali dođu na jednu tekmu. Pa onda zapravo imaš situaciju da od ovih prvih 12 koje si gore naveo, 1,2,5 i 8. ne mijenjaju mjesta što je 33%, a ostala se mijenjaju. Meni se čini da to nikako nije minorna razlika.

Treba također uzeti u obzir da je prošla sezona bila "uobičajena" po rezultatima, ali to ne mora uvijek biti tako. Pravilnik MORA biti korektan i za slučajeve kada rezultati odu u krajnost pa se onda dogode i puno veće nelogičnosti. Moj zaključak iz toga je taj da sadašnji pravilnik ipak nije dobar.


-----
Damir Kmoch
Top of the page Bottom of the page
dlaka
Posted 26/2/2008 10:45 (#5388 - in reply to #4733)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Expert

20001001001002525
Location: Zaprešić
Zorane,

nije sad važan moj plasman u odnosu na Sašu ili bilo koga drugoga, nego to da prvo, treče i sedmo mjesto nose više od drugog i dva treča mjesta. Prošle godine su razlike male zato jer je Arijan imao tri pobjede, a Damir tri druga mjesta (4, ali 3 se računaju) i tu se nisu mogle dogoditi nepravilnosti. Što se tiće šestorice bez bodova po starom pravilniku (svaki je nastupio samo na jednoj tekmi i to s nacionalkom) , da bi se njih razvrstalo i da bi se znalo tko je od njih zadnji i predzadnji, oni su na taj način krojili poredak u prvih deset. Dali je to u redu ? Isto tako mislim da poredak u Kupu nema nikakve veze s poretkom za reprezentaciju, jer možeš biti deveti ili deseti u Kupu, a drugi na listi za repku (Šikić).

Zaključak: Nekoliko "nacionalki" s učešćem na samo jednom natjecanju nebi smjeli utjecati na poredak u gornjem djelu tabele Kupa (osim u slučaju dobrog rezultata).



-----
rdjavom ku*cu i dlaka smeta
Top of the page Bottom of the page
zlulic
Posted 26/2/2008 11:13 (#5390 - in reply to #5387)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske


Veteran

1001002525
Location: Zagreb, Hr
Damir - 26/2/2008 10:00
Kao što je Dlaka rekao, a ja se s tim slažem, prvih desetak je konstantno, a ostali dođu na jednu tekmu.

Stoji i nažalost taj se broj nikako ne povećava.

Pa onda zapravo imaš situaciju da od ovih prvih 12 koje si gore naveo, 1,2,5 i 8. ne mijenjaju mjesta što je 33%, a ostala se mijenjaju. Meni se čini da to nikako nije minorna razlika.

Zavisi kako gledaš. Činjenica je da pojedini parovi zamijenjuju mjesta u poretku, ali ne skaču za 3-4 mjesta gore ili dolje nego se samo pomiču za jedno mjesto gore odnosno dolje, što će reći da je to tu negdje - definiranje poretka nekim matematičkim postupkom je prilično nezahvalan posao, ali kad se pravila znaju, mislim da onda nema problema jer se igra po njima. Npr. pogledaš Arijana, dečko je zaključio da je s 3 x 50 bodva sigurno prvi, tako je i odradio. S druge strane Šikić, je došao samo na dva Kup natjecanja i recimo tek je deseti, ali je zato u poretku za reprezentaciju 2. Hoću reći da niti bodovanje za kup ne može favorizirati samo onih desetak koji redovito dolaze.

Treba također uzeti u obzir da je prošla sezona bila "uobičajena" po rezultatima, ali to ne mora uvijek biti tako. Pravilnik MORA biti korektan i za slučajeve kada rezultati odu u krajnost pa se onda dogode i puno veće nelogičnosti.

Apsolutno se slažem s time, ali se ne sijećam da je u zadnje vrijeme bilo značajnih prigovora na pravilnik. Problemi su uglavnom nastajali iz samovoljnog tumačenja uobičajenih pravila.

Moj zaključak iz toga je taj da sadašnji pravilnik ipak nije dobar.

Može biti, iako ja ne vidim gdje je taj značajani nedostatak u odnosu na prethodni, osim što kako ti navodiš četvrti na jednoj tekmi dobije više bodova nego treći na nekoj drugoj.
Tu se opet vraćam na ono što sam ovdje napisao nekoliko puta (samo svi to zaobilaze jer su potrošili energiju na svoje isključive prijedloge) - prvo treba definirati da li broj natjecatelja ima ulogu, ako da - kakvu!!!

Situacija je takva da značajan dio jotičara uopće nije zadovoljan sa sadašnjom formulom i misli da je valja mjenjat.

Ako je to tako, onda s ovim čudima tehnike koja nam stoj na raspolaganju to možemo utvrditi uz relativno mali napor. Zamolimo Bojana da složi anketu u kojoj sudjeluju samo oni koji su se i tekmali (znači ja ne) ili pošaljemo cirkularni e-mail na one koji su bili bodovani i saznamo da li su zadovoljni ili ne. Pa ako je većina ne, treba videjti s čime ne i što žele promijeniti.
Top of the page Bottom of the page
zlulic
Posted 26/2/2008 11:38 (#5391 - in reply to #5388)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske


Veteran

1001002525
Location: Zagreb, Hr
dlaka - 26/2/2008 10:45
nije sad važan moj plasman u odnosu na Sašu ili bilo koga drugoga

Ma znam, ali nisam mogao izdržati

nego to da prvo, treče i sedmo mjesto nose više od drugog i dva treča mjesta.

E , je.. ga a onda netko pita što više vrijedi (budući da u dva puta oboje bilo treće) jedno 1. i jedno 7. ili jedno 2. i jedno 3. Po kojem kriteriju to vrednuješ? 1+7=8 > 2+3=5, nije li se uvijek govorilo da stvar nije linearna (jedino se ne zna koliko).

Što se tiće šestorice bez bodova po starom pravilniku (svaki je nastupio samo na jednoj tekmi i to s nacionalkom) , da bi se njih razvrstalo i da bi se znalo tko je od njih zadnji i predzadnji, oni su na taj način krojili poredak u prvih deset. Dali je to u redu ?

broj natjecatelja:
zg 10
sl 17
si 12
za 10
kr 11 (14)
Ja tu nevidim značajne oscilacije u broju natjecatelja osim u sl. brodu.Tako da ne vidim kako to oni tako značajno utječu na poredak prvih deset kad je u prosjeku 12 natjecatelja, a uzima se tri od 5 tekmi.

Isto tako mislim da poredak u Kupu nema nikakve veze s poretkom za reprezentaciju, jer možeš biti deveti ili deseti u Kupu, a drugi na listi za repku (Šikić).

Ne čitaš pažljivo, ipak sam u brzopletosti ja bolji. Napisao sam "kao sličan pokazatelj", a da nema nikakve veze e tu se ne bih složio i jedno i drugo je rang lista uspješnosti aeromodelara u nekoj sezoni.
Top of the page Bottom of the page
Damir
Posted 26/2/2008 14:20 (#5392 - in reply to #5390)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Member

25
Location: Velika Gorica
zlulic - 26/2/2008 11:13


Zavisi kako gledaš. Činjenica je da pojedini parovi zamijenjuju mjesta u poretku, ali ne skaču za 3-4 mjesta gore ili dolje nego se samo pomiču za jedno mjesto gore odnosno dolje, što će reći da je to tu negdje

Samo se pomiču za jedno mjesto?! Pa u slučaju 3. i 4. mjesta to razlika medalja ili .....
Možda sa gledišta nekog tko stalno osvaja mjesta pri dnu tablice to izgleda isto, ali vjeruj mi da nikako nije isto, pogotovo kad si ti taj j.... četvrti.
Treba također uzeti u obzir da je prošla sezona bila "uobičajena" po rezultatima, ali to ne mora uvijek biti tako. Pravilnik MORA biti korektan i za slučajeve kada rezultati odu u krajnost pa se onda dogode i puno veće nelogičnosti.

Apsolutno se slažem s time, ali se ne sijećam da je u zadnje vrijeme bilo značajnih prigovora na pravilnik. Problemi su uglavnom nastajali iz samovoljnog tumačenja uobičajenih pravila.

Praksa je takva da se prijedlozi pravilnika premalo ili uopće ne testiraju pa se događa da se problem otkrije tek kada se dogodi specifična situacija, a i onda će to primjetiti samo onaj tko je direktno oštećen. u ovom slučaju to je Dlaka. Prošle godine isti je slučaj bio sa Pavlićem. Nerealno je očekivati da će se buniti ljudi koji ni ne znaju da problem postoji.

Moj zaključak iz toga je taj da sadašnji pravilnik ipak nije dobar.

Može biti, iako ja ne vidim gdje je taj značajani nedostatak u odnosu na prethodni, osim što kako ti navodiš četvrti na jednoj tekmi dobije više bodova nego treći na nekoj drugoj.

Pa o tome i govorim, to se ne smije dogoditi!!


-----
Damir Kmoch
Top of the page Bottom of the page
zlulic
Posted 26/2/2008 14:45 (#5393 - in reply to #5392)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske


Veteran

1001002525
Location: Zagreb, Hr
Damir - 26/2/2008 14:20
Možda sa gledišta nekog tko stalno osvaja mjesta pri dnu tablice to izgleda isto,

Hvala, hvala.

Praksa je takva da se prijedlozi pravilnika premalo ili uopće ne testiraju pa se događa da se problem otkrije tek kada se dogodi specifična situacija, a i onda će to primjetiti samo onaj tko je direktno oštećen. u ovom slučaju to je Dlaka. Prošle godine isti je slučaj bio sa Pavlićem. Nerealno je očekivati da će se buniti ljudi koji ni ne znaju da problem postoji.


Ok, zasad znam da ste nezadovljni ti, Dlaka i Dubravko. Što je s Osječanima, Brođanima i ostalima koji se natječu?


četvrti na jednoj tekmi dobije više bodova nego treći na nekoj drugoj.

Pa o tome i govorim, to se ne smije dogoditi!!


To je stvar matematike i postavljenog modela. Smije se dogoditi ako se tako dogovori. Po n-ti put ponavljam: "Daj se izjasni na koji način želiš definirati raspodjelu bodova - fiksnu ili varijabilnu?" Ako imaš varijabilnu raspodjelu s ovisnošću o broju natjecatelja onda se to može dogoditi. Ja mislim da 4. mjesto na jakoj tekmi od 66 natjecatelja vrijedi više od 3. mjesta na tekmi s 11 natjecatelja, a ti kažeš da se to ne smije dogoditi. To je samo ekstreman primjer, kojim želim reći da isključivost jednostavno nije dobar pristup. (Jesi li vidio kako je A.H. rekao da je Z.M. previše isključiv i da ga zato neće u niti jednom odboru. )
Top of the page Bottom of the page
Damir
Posted 26/2/2008 15:37 (#5394 - in reply to #5393)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Member

25
Location: Velika Gorica
zlulic - 26/2/2008 14:45

Damir - 26/2/2008 14:20
Možda sa gledišta nekog tko stalno osvaja mjesta pri dnu tablice to izgleda isto,

Hvala, hvala.

Ti se tak dugo ne tekmaš da zapravo uopće nisam mislio na tebe, ali sad kad si spomenuo...
četvrti na jednoj tekmi dobije više bodova nego treći na nekoj drugoj.

Pa o tome i govorim, to se ne smije dogoditi!!

Po n-ti put ponavljam: "Daj se izjasni na koji način želiš definirati raspodjelu bodova - fiksnu ili varijabilnu?"

Pa po n+1 -ti put: ja sam za fiksnu raspodjelu bodova. Budući da fiksna raspodjela ne prolazi kod varijabilnog broja natjecatelja tako da baš svi dobiju bodove, ja mislim da bi trebalo fiksirati bodove za vrh tablice, a to što znači vrh može ovisiti o broju ljudi koji se pojavljuje na tekmama. Za jotice taj vrh može biti 4...5...6..., a za F1N 150 može biti i 10...20...
Ja mislim da 4. mjesto na jakoj tekmi od 66 natjecatelja vrijedi više od 3. mjesta na tekmi s 11 natjecatelja, a ti kažeš da se to ne smije dogoditi. To je samo ekstreman primjer, kojim želim reći da isključivost jednostavno nije dobar pristup.

Toliki raspon broja natjecatelja kod nas se sigurno neće dogoditi, pogotovo ne unutar jedne kategorije u jednoj sezoni. Ono što se kod nas događa je to da varijaciju u broju natjecatelja čine mahom ljudi koji nastupaju na po jednoj tekmi i zauzimaju uglavnom zadnja mjesta. Stvarno mislim da nije u redu da vrh tablice ovisi o tome da li su na tekmu došle 2 ili 5 nacionalki (ili niti jedna).
-----
Damir Kmoch
Top of the page Bottom of the page
zzechner
Posted 26/2/2008 19:44 (#5395 - in reply to #5394)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Elite Veteran

1000
Location: Sisak, Hrvatska

Toliki raspon broja natjecatelja kod nas se sigurno neće dogoditi, pogotovo ne unutar jedne kategorije u jednoj sezoni. Ono >što se kod nas događa je to da varijaciju u broju natjecatelja čine mahom ljudi koji nastupaju na po jednoj tekmi i >zauzimaju uglavnom zadnja mjesta. Stvarno mislim da nije u redu da vrh tablice ovisi o tome da li su na tekmu došle 2 ili 5 >nacionalki (ili niti jedna).

Hm, da...ovo sam cekao i docekao 

Nacionalke u cijeloj prici ne bi trebale biti problem, mozda smo zaboravili, ali - rangiranje istih bi trebalo biti posebno, kako je dogovoreno prije 3 - 4 - 5 ili mozda i cak 6 godina kad se ovako detaljno raspravljalo o potrebi / nuždi uvodjenja nacionalne / klub kategorije u F3J

Osobno bih bio puno manje nezadovoljan (kad vec anketiramo tko sve nije zadovoljan ili je cak ostecen), jer bih onda bio 3. od 3 natjecatelja ili cak i bolji

 

 

 


-----
Lic. No CRO F-053 / FAI 70026
Top of the page Bottom of the page
zzechner
Posted 26/2/2008 19:46 (#5396 - in reply to #5395)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Elite Veteran

1000
Location: Sisak, Hrvatska

Eh, jos da me ne muci ovo "parcijalno" quotanje...


-----
Lic. No CRO F-053 / FAI 70026
Top of the page Bottom of the page
Bojan
Posted 26/2/2008 19:59 (#5398 - in reply to #5396)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Elite Veteran

100010025
Location: Zagreb
evo, popravio sam ti quotanje
-----
Bojan Stürmer

www.aeromodelarstvo.net
Top of the page Bottom of the page
zzechner
Posted 26/2/2008 20:15 (#5399 - in reply to #5398)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Elite Veteran

1000
Location: Sisak, Hrvatska

thx, uvijek budan

 

Top of the page Bottom of the page
igoruav
Posted 26/2/2008 23:10 (#5404 - in reply to #4733)
Subject: RE: Bodovanje za Kup Hrvatske



Veteran

100100
Location: Zagreb
U ovoj nepreglednoj i kako mi se cini vjecnoj temi po broju postova vodi Leki sa 15 postova,
2. Dražen 13
3. Damir i Lulić 12
4. Bojan 11
5. Diogen 8
6. Profa 6
7. Dlaka 5
8. Šika 4
9. Zechner 3
10. Dubravko, Marinko, Kreso, Lelo, Nenad
LUZERI: Buki, Fly, Huco, Sony i ja

Muci me samo kako cemo ovaj poredak bodovati, a pogotovo ako uzmemo u obzir da nije uvjek logiran jednak broj natjecatelja (korisnika).
-----
Igor
Top of the page Bottom of the page
zzechner
Posted 26/2/2008 23:19 (#5405 - in reply to #5404)
Subject: RE: Bodovanje za Kup Hrvatske



Elite Veteran

1000
Location: Sisak, Hrvatska
igoruav - 26/2/2008 23:10 U ovoj nepreglednoj i kako mi se cini vjecnoj temi po broju postova vodi Leki sa 15 postova, 2. Dražen 13 3. Damir i Lulić 12 4. Bojan 11 5. Diogen 8 6. Profa 6 7. Dlaka 5 8. Šika 4 9. Zechner 3 10. Dubravko, Marinko, Kreso, Lelo, Nenad LUZERI: Buki, Fly, Huco, Sony i ja Muci me samo kako cemo ovaj poredak bodovati, a pogotovo ako uzmemo u obzir da nije uvjek logiran jednak broj natjecatelja (korisnika).
Top of the page Bottom of the page
zlulic
Posted 27/2/2008 00:38 (#5408 - in reply to #5394)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske


Veteran

1001002525
Location: Zagreb, Hr
Damir - 26/2/2008 15:37
Pa po n+1 -ti put: ja sam za fiksnu raspodjelu bodova.

To te ja pitam!!! Ovako je bitno lakše raspravljati, još ako se i ostatk društva slaže da to tako treba biti onda je stvar neusporedivo lakša. Samo koliko sam uspio shvatiti ima i onih koji misle da broj natjecatelja igra ulogu. Najgore bi bilo da se sad krene u stilu "ma nema veze kako, samo nek se završi".

Budući da fiksna raspodjela ne prolazi kod varijabilnog broja natjecatelja tako da baš svi dobiju bodove, ja mislim da bi trebalo fiksirati bodove za vrh tablice, a to što znači vrh može ovisiti o broju ljudi koji se pojavljuje na tekmama. Za jotice taj vrh može biti 4...5...6..., a za F1N 150 može biti i 10...20...

Slažem se, samo što je rasprava pokrenuta upravo oko bodovanja donjeg dijela tablice, a na ovaj način sve skupa vraćaš na početak.
Top of the page Bottom of the page
zzechner
Posted 27/2/2008 06:54 (#5409 - in reply to #5408)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Elite Veteran

1000
Location: Sisak, Hrvatska

Slažem se, samo što je rasprava pokrenuta upravo oko bodovanja donjeg dijela tablice, a na ovaj način sve skupa vraćaš na početak.

Većine problema uglavnom ne bi bilo u slucaju kad ne bi uporno robovali formulaciji da li je nesto "FAI kategorija" (sto je uglavnom izgovor da se "starcima" priznaju pobjede nad djecom), jer od kad je tako - juniore dodajemo / uvrstavamo u ukupni (seniorski) plasman. Većina rasprava / nedoumica bi se rijesila "povratkom na staro" - razdvajanjem juniora i seniora. Dakle - posebnim rangiranjem kategorija. Pri tomu ne treba "robovati" tome je li nesto FAI kategorija i kako to "svijet radi tako", jer ovo je ipak nase "interno - HR" rangiranje. Na kraju, je li "starom konju" bitno dokazivati da je bolji / veći / jači od početnika kad je neminovno da će jednog dana ipak priznati kako je njegovo vrijeme proslo i taj junior je postao uspješniji. Starcima tad jos ostaju druge znacajke (iskustvo, sigurnost, rekreacija) koje treba prenositi mladima.  

Nekadasnje FAI kategorije su same po sebi smatrane seniorskim, a kasnije su se polako uvrstavale one namijenjene juniorima. Ne sjecam se bas puno doajena modelarstva od prije 30 - ak godina koji su natjecateljski letjeli "male" kategorije, a pogotovo nikad nisu bili rangirani zajedno s djecom. Ulaskom proizvođača i nastajanjem "modelarskog biznisa", seniori pocinju "ozbiljno" letjeti juniorske kategorije. E, niti to nam nije dosta, pa zelimo pokazati "koliko nas ima" - i koliko smo ih ostavili iza...Trend je ocigledan u klasama F1 i F3, no u F2 jos puno toga djeluje "kao nekad", a cini mi se da je tako i u S - klasama.

Jasno mi je da ce ovo javljanje izazvati "gnusanje" vecine diskutanata, no ocito se ne moze iznaci te dogovoriti / usvojiti "carobna formula" koja ce pomiriti masovnost (rangiranje za Kup) i elitizam (rangiranje za reprezentaciju) te na kraju godine sve skupa izmjesano dati i sportasa - najmodelara.

Ova tema / topic ima naslov "Bodovanje za Kup Hrvatske", a moje javljanje (i mišljenje) je osnovano na podsjećanju s kojim motivima smo to rangiranje i uvodili. Sad kad su postignuti osnovni ciljevi pokretanja Kupa, pokazalo se kroz koje kategorije je to moguce i da tesko ide "korak dalje".  



Edited by zzechner 27/2/2008 07:02

-----
Lic. No CRO F-053 / FAI 70026
Top of the page Bottom of the page
sony
Posted 27/2/2008 13:04 (#5416 - in reply to #4733)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Expert

10001001001002525
Location: Mostar
Au jeste ga zakomplicirali....Fiksno,, varijabilno,,kako ko gleda, odozgo-odozdo,, kako kome odgovara,,,,,,,,,,
Pa Vam predlazem na kraju godine ,,neposredno birenje-izbor !! Ko što predlažu za Gradonačelnike !!
-----

Top of the page Bottom of the page
zzechner
Posted 27/2/2008 14:08 (#5417 - in reply to #5416)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Elite Veteran

1000
Location: Sisak, Hrvatska

sony - 27/2/2008 13:04 Au jeste ga zakomplicirali....Fiksno,, varijabilno,,kako ko gleda, odozgo-odozdo,, kako kome odgovara,,,,,,,,,,

 E moj sonjo, to su ti nama tekovine demokracije dale - naucili nas da se glas naroda broji ovisno o izbornom zakonu. 

Top of the page Bottom of the page
Bojan
Posted 27/2/2008 22:42 (#5430 - in reply to #4733)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Elite Veteran

100010025
Location: Zagreb

Nakon sada već 8 stranica rasprave o jednom "običnom" pravilniku biti ću malo ciničan.

Vrlo često se MK (članovima) prigovara da ovaj ili onaj pravilnik ne valja, treba ga mijenjati, treba ga ukinuti, treba ga .... Naravno uvijek je MK ta koja ne radi dobro ili radi u vlastito interesu ili ne radi nikako. Isto tako je kriva kad organizira DP kao i kad ga ne organizira. Kriva je i zbog tisuću drugih stvari.

Sad je ista ta komisija, odnosno dio njenih članova, pokrenula ovu raspravu javno da se usaglase oni na koje će se taj pravilnik odnositi. I kakav je rezultatat? Svađa, prepucavanje, optužbe,... Jesmo li bliže ili dalje novom pravilniku?

Kako bi to izledalo da i sve ostale pravilnike ovako, demokratski usaglašavamo? Kupovi, reprezentacije, sportaš,... Sjetite se svega ovoga kad vam se krajem sezone ne bude sviđao poredak na nekoj listi ili kad se budete smatrali oštećenim zbog toga što je neki od pravilnika MK usvojila iako nije bio dobar.

Ne pišem sve ovo zato da usvojimo pravilnik kakav takav, nego da rasprava krene u smjeru koji može dovesti do cilja. Šta još možemo napraviti da definiramo osnovne kriterije pravilnika (fiksno, varijabilno, broj natjecatelja,...) Hoćemo li otvoriti nekakvu anketu da vidimo kakvo mišljenje prevladava?


-----
Bojan Stürmer

www.aeromodelarstvo.net
Top of the page Bottom of the page
buki
Posted 28/2/2008 08:14 (#5434 - in reply to #5430)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Extreme Veteran

5002525
Location: Zaprešić
Baš sam jučer razmišljao o anketi kao što si Bojane napravio za Mod.komisiju i članove:
Par pitanja i mogućnost glasanja pa se na tome već vidi kamo se ide.
Npr.
1. Dali ste za fiksno bodovanje ili varijabilno ( dali broj natjecatelja treba utjecati ili ne)
2. Dali trebaju svi dobiti bodove ili ne.
3. Dali za sve kategorije isto ili ne.
4. Itd.

Čitam i pratim ovo ali jedino kaj se događa je to da se vrtimo u krug.
I naravno na kraju cijele priče opet će biti nezadovoljnika koji promatraju temu kao voajeri a ne napišu svoje mišljenje il prijedlog.

Top of the page Bottom of the page
Dražen
Posted 28/2/2008 09:23 (#5436 - in reply to #5434)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Expert

10001001001002525
Location: Jarun / ZG
mislim da sam tako nešto predložio prije tjedan dana... POOL koji bi bio aktivan tjedan dana da nitko nemože reči da ga nije vidio i stigo glasat...

nadopunio bi pitanja:

1. Dali ste za fiksno bodovanje ili varijabilno ( dali broj natjecatelja treba utjecati ili ne)
1.a Da li fiksni broj treba biti 100 (za prvog) ili nije bitno

2. Da li trebaju svi dobiti bodove ili ne.
2.a da li fiksno bodovanje do 15. mjesta, a dalje klizno bodovanje
2.b da li bodovati zadnjeg ili ne

3. Da li za sve kategorije isto ili ne. - radi se o F1N i F1N150 - ajmo to prvo riješiti...

4. da li decimale ili CIJELE BROJEVE





Edited by Dražen 28/2/2008 09:24

-----
.
fala q_cu i Zaprešić ima Svjetskog Prvaka...
.
Top of the page Bottom of the page
Profa
Posted 28/2/2008 14:01 (#5442 - in reply to #5281)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske


Member

25
Location: Čeminac
dlaka - 21/2/2008 16:48

Još jedan pokušaj prijedloga za bodovanje kupa, ali samo za F1N i F1N-150 kategoriju. Dakle, uzima se postotak ostvarenih bodova, a prvoj desetorici se dodaju standardni (važeći) 25; 19; 14 ... bodovi. Natjecatelji od 11. mjesta naniže dobivaju bodove po ostvarenom postotku.
Druga varijanta istog prijedloga bi bila da prvih 10 dobivaju 100 + 25; 19; 14... a od 11. naniže bodove kao i u prvoj varijanti.
Meni osobno se više sviđa prva varijanta, jer nema velikog skoka između 10. i 11. mjesta. U prilogu je izračun po prvoj varijanti (za drugu ne stignem danas, ali napraviti ću sutra).
To je moj zadnji pokušaj prijedloga i više ni Vas, a ni sebe neću zamarati bilo kakvim bodovanjima.

Mislim da bi takav pravilnik mogli usvojiti i sada, iako je sezona krenula, jer na vrhu se ništa ne mijenja.



ovaj se zapis nalazi na 5. stranici i naslova je F 1 N 150 za 2007.
Top of the page Bottom of the page
Bojan
Posted 5/3/2008 16:56 (#5550 - in reply to #5442)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Elite Veteran

100010025
Location: Zagreb

Otvorena je anketa na: http://www.aeromodelarstvo.net/Forum/forums/thread-view.asp?tid=415&posts=1#M5549


-----
Bojan Stürmer

www.aeromodelarstvo.net
Top of the page Bottom of the page
Lovac
Posted 19/3/2008 21:14 (#6013 - in reply to #4733)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske


Member

25
Location: Zagreb (ex. Karlovac)
Bok,

ako jednostavno uzmemo od svakog ponešto :

postotak osvojenih bodova tj sekundi bez Flyoffa x100 + plasman (25,19,,) + broj slabije plasiranih

npr. na tekmi od 10 natjecatelja prva dvojca u Flyoffu
prvo mjesto = 100 + 25 + 9
drugo mjesto = 100 + 19 + 8

Pozdrav svima
Lovac
Top of the page Bottom of the page
Dražen
Posted 22/3/2008 08:44 (#6129 - in reply to #5208)
Subject: RE: Bodovanje za Kup Hrvatske



Expert

10001001001002525
Location: Jarun / ZG
Dražen - 18/2/2008 15:23
pokušao sam napraviti izračun bodova za F1N-150 iz dvije održane tekme u ovoj sezoni, po nekim imaginarnim pravilima:
krenuo sam od skijaškog prijedloga koji boduje prvih 30.
za prvih 20 ostavio sam fiksne bodove.
bodove za slijedećih 10 pravilno sam raspodijelio na ostale učesnike nakon 20-te pozicije.
...


kako sam nakon tekme u varaždinu napravio poredak prema svom PRIJEDLOGU, sad sam dopunio tabelu sa rezama iz borova.
vidljivo je da je nastupilo 99 učesnika (F1N-150), a pod kraj ima dosta učesnika sa istim brojem bodova...
kad bi se donjem dijelu tabele ostavilo više bodova, razlike bi bile očitije...



Attachments
----------------
Attachments kup_F1N_3tekme.pdf (33KB - 105 downloads)

-----
.
fala q_cu i Zaprešić ima Svjetskog Prvaka...
.
Top of the page Bottom of the page
Profa
Posted 24/3/2008 07:43 (#6215 - in reply to #4733)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske


Member

25
Location: Čeminac
Poštovanje !
Bravo Dlaka !, ovako bodovanje je za djecu vrlo dobro - odlično. Moji pilići će biti ludi od sreće kad vide na Uskršnjoj školi letenja od 25.-29.03.2008. To će biti samo poticaj za bolji uspjeh i uzlaznu putanju u modelarstvu. Vidiš da od onih prvih nitko nije nastradao oni su i dalje najbolji, bravo, ali stići ćemo mi njih (samo radom i tekme ). Nakon Borova mene moji profaći u školi pitaju ....i ? a ja im odgovaram Ja sam već pobjedio, doterao sam 15 pilića, to je pobjeda i nada.

Hvala ! Vrlo poštena lista. Banaj
Top of the page Bottom of the page
Dražen
Posted 24/3/2008 14:30 (#6224 - in reply to #6215)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Expert

10001001001002525
Location: Jarun / ZG

ja nevidim dlakin post... jedino u jednoj drugoj rubrici...

al ni dlakin prijedlog nije loš, mada su ga neki napali drvljem i kamenjem...
osobno mislim da bi dlakin prijedlog ili nešto jaaaako slično tome bilo zgodno za bodovanje F1H...
tu je situacija slična - 2/3 tablice su ljudi bez bodova


-----
.
fala q_cu i Zaprešić ima Svjetskog Prvaka...
.
Top of the page Bottom of the page
Profa
Posted 31/3/2008 08:03 (#6372 - in reply to #4733)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske


Member

25
Location: Čeminac
Poštovanje !
Sory Dražen, mislio sam da je to Dlaka napravio , sad sam ustanovio pogrešku.Sve pohvale ostaju.
Banaj
Top of the page Bottom of the page
Dražen
Posted 3/5/2008 23:14 (#7059 - in reply to #4733)
Subject: RE: Bodovanje za Kup Hrvatske



Expert

10001001001002525
Location: Jarun / ZG

nakon dvije održane tekme napravio sam poredak za KH, ali sam uz bonus bodove (25, 19, 14...) pribrojio i bodove na temelju broja natjecatelja. ono što nije vidljivo na ovoj listi je da se za fly off dobije dodatnih 10 bodova, što na proteklim tekmama nije bio slučaj...

to će ujedno biti prijedlog izmjene postojećeg sistema za iduću godinu

ne razlikuje se bitno od aktualnog načina, ali boduje i natjecatelje iza desetog mjesta.


jedino što na listi nisam ispravio a trebalo je:
natjecatelji sa istim brojem bodova - prednost ima onaj ko je rezu napravio sa jednom (manje) tekmom..




Attachments
----------------
Attachments F1H_KH_08.pdf (20KB - 100 downloads)

-----
.
fala q_cu i Zaprešić ima Svjetskog Prvaka...
.
Top of the page Bottom of the page
fly
Posted 3/5/2008 23:19 (#7060 - in reply to #4733)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Elite Veteran

5001001002525
Location: Koprivnica
primjedba: Dulikravić Igor se ponavlja na 2 mjesta..
Top of the page Bottom of the page
Dražen
Posted 3/5/2008 23:24 (#7061 - in reply to #4733)
Subject: Re: Bodovanje za Kup Hrvatske



Expert

10001001001002525
Location: Jarun / ZG

hvala, ispravljeno!



-----
.
fala q_cu i Zaprešić ima Svjetskog Prvaka...
.
Top of the page Bottom of the page
Dražen
Posted 8/5/2008 16:41 (#7142 - in reply to #4733)
Subject: RE: Bodovanje za Kup Hrvatske



Expert

10001001001002525
Location: Jarun / ZG

osim ovoga gore, postoji i drugi prijedlog bodovanja po kojem se svi natjecatelji nagrađuju bodovima s obzirom na rezultat;

izračuna se postotak od punog rezultata (600 sek.) i dobije se postotak na dvije decimale.
uz to prvoj desetorici idu i bonus bodovi (25-19-14...)

napravio sam i komparaciju oba nova prijedloga sa rezultatima dvije do sad održane tekme. na dvije tekme se nemože vidjeti bitna razlika između ova dva načina računanja poretka, no postoji i izračun za kompletnu prošlu sezonu F1H, pa su tamo razlike puno uočljivije.

kod računanja postotka dobiva se najprecizniji poredak, budući da svak dobije upravo kolko je odletio.

kod računanja na bazi natjecatelja više se bodova dobiva na većim tekmama, dok prvo mjesto na manjim nosi kao deseto na većoj, pa postoji mogućnost kalkuliranja i slično...





Attachments
----------------
Attachments F1H-KH-dvostruki_2tekme.pdf (22KB - 116 downloads)

-----
.
fala q_cu i Zaprešić ima Svjetskog Prvaka...
.
Top of the page Bottom of the page